Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
Merhaba
Geçen sayımızda, 70 kuşağının eleştirmenlerinden Veysel Öngören’in Hilmi Yavuz şiir üzerine eleştirisini yayınlamıştık. Ne yazık ki, olumlu ya da olumsuz en ufak bir yankı bile gelmedi. Ya sağırlaşıyoruz, ya da kendi bildiklerimizi en doğrusu sanmaya devam ediyoruz.
Günümüzde sanatı insanî özelliğinden soyutlayarak fetişleştirip üzerinde tepinenler, deneysel sanat, bireysel sanat, anlamsız sanat gibi ritüellerle sanatı insanî özünden tecrit etme çabasındadırlar. Sanatı büyük kentlerin sanat gettolarıyla sınırlandırma isteğinin ürünüdür bütün bu çabalar. Karşılığında da holdinglerin sponsorluğunu hak etmek vardır elbette.
Sırça köşklerde gerçekleşen bir sanatın aleti olamaz sanatçı. Anadolu’da yükselen sanat çağlayanına kulaklarını ve gözlerini kapatanlar; bilmezler ki, sanatın köyü, kenti yoktur... Evrenselliği vardır. Konusu insandır, insanın dramıdır, insanın yaşadığı dünyasından doğan çelişkilerin dramıdır. Sanat insanla başlar, insanla biter. Bilinmesi gerekir ki, sanat, nesnel gerçekliğin estetiksel imgeler hâlinde yansımasıdır.
Hayata gözlerini ve kulakları yumanlar, sanatta devrimci tavrın, hayatı değiştirme tavrı olduğunun da ne farkındadır ne de bilincindedir. Sanatın sorumluluğu, dünyanın değişebileceğini göstermek, değişmesine yardım etmektir elbette. Sanatçının sorumluluğu ise, kendisi için konuşamayanların yerine konuşmaktır. Kuşkusuz, sanat ürününü de toplumsal yapı belirleyecek, yönlendirecek, biçimlendirecektir.
Sosyalist gerçekçileri, sanatı silâh olarak kullanmakla suçlayanlar, aslında kendi bilmezliklerini ortaya koymaktadırlar. Nikolay K. Gey’in belirttiği gibi, sanat, toplumsal savaşımda bir silâh değil, dünyada süregiden toplumsal savaşımın ta kendisidir. Gözlerimize yuvalanmış, taşlaşmış sanat ve güzellik anlayışını aşmakla işe başlayacaktır devrimci sanat.
Diğer açıdan, sosyalist gerçekçileri, insanın bireyselliğini görmezden gelmekle suçlayanlara gereken yanıtı Karl Marks verir: “Sanat, insanın kendine verebileceği en yüksek sevinçtir.” Sosyalist gerçekçi sanat, bireyden başlar, toplumsallığa uzanır. Ama asla bireyci, bencil, içe dönük değildir. Bireyin yaşam ve hayatla bağıntılı her hâli sosyalist gerçekçiliğin haritası içindedir.
Artık biliyoruz ki, sanatta başarı olmanın yolu, belirli konulardan, bireyin tekil hâllerinden söz etmek değil, yaşamın her kesitinden yeni bir güzellik çıkarabilmektir. Emeğin sanatçıları olarak bize düşen sorumluluk da budur zaten. Sanatımızın özünde temel kavramlar: anlamak, özgürlük ve değiştirmek değil midir? Sanatçı; yapıtıyla, okuruna, izleyicisine, dinleyicisine hareketsiz, durgun benzeşme yoluyla değil, onun eyleme katılmasını, karar vermesini sağlayacak yargı ve algı gücüne seslenerek kendine bağlamasını bilecektir.
Artık biliyoruz ve bildiriyoruz ki, emeğin sanatı, özlemlerimizi dörtnala uçurumların üzerinden aşırmak, dirliğimizi hayata aşılamaktır. Toprağın ve çarkın nabzını tutan emeğin gücünü ve sevincini kavganın yüreğine ışınlamaktır. Onurlu bir geleceğin gür sesini nakış nakış hayata işlemektir. Aldatmadan, aldanmadan yaşamanın hünerini sunabilmektir evrene. Tükenmeden, tüketmeden birike birike, çoğala çoğala üretmektir özlemlerin şafağını. Emeğin sanatçılarının görevi artık açık kapıları kapatmak değil, kilitli kapıları açmaktır. Hem de ta ardına kadar…
http://emeginsanati2.blogcu.com/
• EMEĞİN SANATI'NDAN 97. MERHABA
• ÖZLEM KESKİN:Dünya Kaç Kare
• YAŞAR DOĞAN:Yama Gowendi
• AZİZ KEMAL HIZIROĞLU:güzel ölüler
• VEDAT KOPARAN:Çözülür Gecenin
• ERCAN CENGİZ: “Kapısını Açın Zindanın Nazım Geliyor”
• MEHMET RAYMAN:Şiirmen
• NAZLIHAN HASKÖYLÜ:Göl Ve Kül Ve Gece
• ABDULLAH KARABAĞ:Kayıp Kapadokya
• ŞERİF TEMURTAŞ:Umudun Firarında
• ŞAHTURNA: “Tanıktır Türkülerim
• ADNAN DURMAZ:Aşk Atına Binen Sözün Zamanda Yolculuğu
• TEMEL DEMİRER: Başkaldıran Sanat İçin (Örnekler)
(Eski adresimiz 50 sayı çıkan dergimizin arşivi olarak http://emeginsanati.blogcu.com
adresinde yayınını sürdürmektedir)
_______________
e-posta adresimiz: [email protected]
Emeğin Sanatı Forumu: http://emeginsanati.forumup.com/
Antoloji Grup İletişim Adresimiz:http://gruplar.Antoloji.Com/emegin-sanati