Dersimin Türküsü Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Ali Ziya Çamur
Alan:   Grup:Dersimin Türküsü
Tarih: 01.04.2011 18:09
Konu: Emeğin Sanatı E-Derginin 1 Nisan Tarihli 93. sayısı yayında..

Merhaba,

Ülkemiz, kara bir bulutun altında nefes alma çabasında. Yazarlar tutuklanıyor, eserleri daha basılmadan yasaklanıyor. Basılanlar da yazar ve yayıncılarına hapis cezası ve para cezası olarak dönüyor. Gazeteciler, yaşanan ve yaşatılanlarla ilgili sorular sordukları için hapse atılabiliyor. Gazete yöneticilerine yüksek para cezaları verilerek holding desteği olmadan çıkan gazeteler kapatılmak isteniyor.


Dünya da ise ABD, ABD’liliğini göstererek NATO’yla birlikte Libya’ya bomba yağdırmaya devam ediyor. Peşinde ise çanak yalayıcıları… Libya diktatörünü öne sürenler nedense Emirlikleri, Bahreyn’i kendine kul olan diktatörleri ve onlara başkaldıran halkları görmüyorlar. Bu arada gene bize de jandarmalık görevi veriyorlar.


Kendi insanına, ülkesinin birikimini taşıyan kamu emekçilerine şahin kesilen erk sahipleri, ABD karşısında boynu bükük yeni cami dilencisi konumundadır. Bankalar, kamu kaynakları başka mecralara akıtılıyor. Bu açıklara kapatmaya devlet de güç bulanlar, eğitime ve sağlığa yatırıma gelince; işçilere, kamu emekçilerine gelince acizleniyorlar. Konuşmaya gelince şereften, itibardan, alın aklığından, konuşanlar; açlık sınırının altındaki kendi insanlarına, hastane kapılarında bekleşenlere, kapıdan geri çevrilenlere çocuklarını öğretim yılına yeni giysilerle gönderememenin acısını duyanlara söyleyebileceği ne var?


İşte bu ortam içinde sanata ve sanatçıya büyük görevler düşmekte. B. BRECHT’e göre, insanlık yara almışsa sanat yoktur artık. Güzel sözcükleri bir araya getirmek sanat değildir. İnsanların kara yazgılarından etkilenmezse insanları nasıl etkileyebilir sanat.


Gerçek sanat zaten kötü koşullara inat, insanların kaderini değiştirme, daha aydın kafalar ve yürekler yaratma, dünyamızı saran karanlığı yenme çabasıdır. M. GORKİ’ye göre, sanat iyiyi abartmak, insana düşman olan kötüyü de abartarak buna karşı nefret uyandırmak, hayatın bütün adî kötülüklerini, yavan ve hasis küçüklüğünü yok etmek azmini doğurmak için kötüyü daha da çirkinleştirmek emelindedir. Aslına bakılırsa sanat hem lehte, hem aleyhte bir kavgadır.


Sanat toplumsal çevrede doğar; toplumsal değişme ve gelişmelere uyarak, değişir ve gelişir; içinden çıktığı ortama etkiler yapabildiğinden, toplumsal gelişmeye olumlu ya da olumsuz yönden katılır.


Günümüzde sanatsal erk sahiplerinin vitrine çıkardığı sanat yapıtlarına baktığımızda, yukarıdaki göstergeleri görebiliyor muyuz? Kuşkusuz hayır! Sanat da kimi sanatçılar da bilerek ya da bilmeyerek emperyalist kültürün davulunu çalıyor. Bu anlayışta olanlara göre sanat çorap, mendil gibi paraya dönüşecek bir metadır. Dillerinden “postmodernizm”, “modernite “ kavramlarını düşürmeyen ve her daim sözleri paranın vitrinlerinde dolaşan bu sanat tacirleri, kendi ağızlarıyla kendilerinin değersizliklerini ortaya koymuyorlar mı?


Öyle ya, çorabı ya da mendili bir süre kullandıktan sonra eskidi, epridi diye kaldırıp atmıyor muyuz? Öyleyse bu bayların da yazıp çizdikleri eprimeye ve eskimeye mahkûm!


Hâlbuki gerçek sanat yapıtı asla eskimez, modası geçmez. Öyle olsaydı Cervantes’in Donkişot’u, Tolstoy’un Savaş ve Barış’ı, Homeros destanları duyarlıklarını yitirir, kullanımdan kalkardı. Bugün, kim bu yapıtları okumaktan tat alamadığını söyleyebilir?


Buradan çıkan sonuç, gerçek sanatın ve sanatçının her zaman halkın içinde, halkın yanında ve halkla birlikte olmasıdır. Yoksa sanatsal erkin üstü katında yer alanların sıkça başvurdukları sorunsuz ve sorumsuz sanat, sanat değildir. Sanat tarihi, onları kendi kulelerine hapsedecektir.

http://emeginsanati2.blogcu.com/

ALİ ZİYA ÇAMUR:EMEĞİN SANATI'NDAN 93. MERHABA
YAVUZ AKÖZEL: Özleyişin Öyküsü
ADNAN DURMAZ:Yalaka
AZİZ K. HIZIROĞLU:Habis Şema
YAŞAR DOĞAN: Che Gowendi
ERCAN CENGİZ:Artık Kürtçe Ağlamak Serbest
NEFİSE T. KARATAŞ:Yanan Suyun...
MELİH COŞKUN:Yalnızlığına...
SEVGİNAZ İNAL: Bahara Gebe Düşlerim
CEMAL ÖZTÜRK:Kutsanmış Yakınlık
VEYSEL TAŞ:Şah da Yok…
OZAN ŞİAR AĞDAŞAN: Bir Yudum Sevgi.....
TEMEL DEMİRER:Şiire Dair

E-Dergimize yapıt göndermek isteyen dostlar, [email protected] adresine gönderebilirler.
Emeğin Sanatı antoloji grup:http://emeginsanati.forumup.com/
Facebook Grup Adresi:http://www.facebook.com/album.php? aid=9847&id=100000398597738&saved#! /group.php? gid=25084311107
Twitter Adresi: http://twitter.com/#! /emeginsanati
Emeğin Sanatı Forum:http://emeginsanati.forumup.com/