Dersimin Türküsü Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Ali Ziya Çamur
Alan:   Grup:Dersimin Türküsü
Tarih: 01.12.2010 14:08
Konu: Emeğin Sanatı E-Derginin 1 Aralık Tarihli 85. Sayısı Yayında

Okuduğunuz bu sayıyla birlikte Emeğin Sanatı, 5 yaşına girdi. 1 Aralık 2006’da başlayan serüvenimiz, 2010’da da aynı bilinç ve kararlılıkla devam edecek. Emeğin Sanatı E-Dergi, 1 Aralık 2006’da 2004’te oluşan EMEĞİN SANATI Grubunun ortak ürünü olarak yayınlanmaya başladı. Temmuz Ağustos dışında 15 günlük periyotla bir imece çalışmasıyla sürdürdük.

Bu güne gelmemizde katkılarını esirgemeyen tüm şair-yazar dostlara; görsel eserlerini dergimizde paylaşmamızı hoş gören sanatçılara, her ayın 1’i ve 15’inde merak ve ilgiyle Emeğin Sanatı’nın yayınlanmasını bekleyen, mesajlarıyla bize destek veren okurlarımıza teşekkür ediyoruz.

Emeğin Sanatı’nın yola çıkışındaki en önemli amacı, internet üzerinden bireysel olarak sanatlarını devrimci bir tavırla sürdüren sosyalist sanatçıları bir araya getirmek; onlarla devrimci sanata katkı sunacak bir hareket oluşturmaktı. Bu yönde yapılan çalışmalarda çıkışımızı “Yeni Sosyalist Gerçekçilik” olarak belirledik. “Yeni Sosyalist Gerçekçilik” üçlü bir sentezi içeriyordu. İlki, Sovyetlerden bize miras kalan sosyalist gerçekçilik, ikincisi sürrealizmin ilerici, başkaldırıcı özü ve Anadolu’nun binlerce yıldan bugüne süzülen kültürü, edebiyatı idi. Bu üç açılı sentezi sosyalizmin ana çizgileri çerçevesinde oluşturma çabası güttük. Tek tip ve kalıpçı bir arayış değildi istediğimiz. Bu çıkışımız, her sanatçının, şair ve yazarın imgeleminde kendi estetik bakışıyla buluşarak zenginleşti.

Burada muğlâk olarak kullanılan, temel olarak kendimizi nitelediğimiz “devrimci sanat”ın da içini doğru doldurmak gerektiğini düşünüyoruz. Şurası bir gerçek ki, yalnızca devrimin var olduğu koşullar sanata yeni bir değer taşır. Bir başka deyişle, devrim sanatı, dogmalardan sıyırarak devrimci bir karşı çıkışın anlatımına dönüştürür. Bu karşı çıkış, o güne dek egemen sanat tavrına, burjuvazinin kötü zevkiyle kuşatılmış; modernizmin, avangardizmin ve en son formalizmin lambasıyla labirentten çıkış yolu arayanlaradır. Çünkü kapitalizmin dayattığı uygarlık, vitrinlerde sergilenen metalarla ve neon ışıklarıyla süslü dolaşık, karmaşık bir labirenttir. Bu dünyaya hiçbir zaman güneş ışığı giremez. Onların renkleri gökyüzünün rengi değil, ipek giysilerin, pırlanta takıların rengidir. Kır çiçeklerinin kokusunu tanımaz onlar. Onların koku yetisi deodorant kokusunu tanımakla sınırlanmıştır.

Kendini yeni bir sanatsal tekniğin keşfiyle sınırlayan bir sanat olamaz. Yeni teknik yeni bir içerikle uyum içersinde olduğu müddetçe yeni bir değer, yeni bir sanat kazanımı elde eder. Biz, tarihsel olarak ortaya çıkmış biçimlerin tümden reddinden değil, yeni bir içerik çerçevesinde uygulanmasına yarayacak yeni bir biçim olasılığını arıyoruz. Acıları ve burjuva aptallığını reddeden, eski toplumu can evinden acımasızca ve amansızca vurmayı hedefleyen yeni bir biçim.

Devrimci, düş kurma ve onu gerçeğe dönüştürme yeteneğine sahip kişidir. Sevme yeteneği olmayan kişi ancak bir hayvandır. Devrimci, sevmeye ve sevgiyi değişikliğin bir aracı kılmaya yetenekli olan kişidir. Bir devrimci bu nedenle hayalcidir, sevendir, şairdir. Çünkü gözlerde yaş, ellerde şefkat taşımadan devrimci olunamaz. Şair olmak için sözcük mühendisi olmaya gerek yok. Dekadansın şeklen üniversite bitirmiş ama meselenin özünü, en alttaki, sömürülen, mülksüz olanları görme yeteneğine sahip olmayan bir takım baş aktörlerini tanıyoruz. Düş kurmayı unutan bu aktörler, yeni labirentler üretmekten başka ne işe yarıyor. Biz devrimciler, düş kurmayı sürdürmediğimiz takdirde vahşet çağından çıkıp uygarlığa, sahici uygarlığa geçiş aşaması daha çok gecikecektir. Düş kurmaksızın inşa edilen şey, insanlığa yararsız bir zevk aracıdır ancak..

Emeğin sanatçıları, gericiliğin, şovenizmin, kapitalizmin, liberal postmodernizmin yozlaşmış ve çürümüş sanatını yıkarak düşleriyle gerçek uygarlığa varış noktalarını belirleyeceklerdir.

• ALİ ZİYA ÇAMUR:EMEĞİN SANATI'NDAN 85. MERHABA
• YAVUZ AKÖZEL:“Elveda Munzur”
• ADNAN DURMAZ:'Akşamın Kanayan Sözü'
• YAŞAR DOĞAN:“Ütopya Gowendi”
• ÖZENÇ ESEN:“O Sokak”
• EVIN OKÇUOĞLU:'Yalan Meydanı'
• SERDAL GÖÇMEN:“Borcumuz Var'
• ERCAN CENGİZ:'Tanrı Selamı Almamak Olmaz'
• BAUDELAİRE(A. KARABAĞ) “L’ennemi/Felaket/Karesat
• MEHMET RAYMAN:“Adres”
• SERPİL BAŞAK:'İkimiz'
• TEMEL DEMİRER:'İmkânsızı İsteyen Gerçek'
• SİBEL ÖZBUDUN: Akp’nin ‘Kültür Politikaları’?
__________________________
e-posta adresimiz: [email protected]
Antoloji Grup İletişim Adresimiz:http://gruplar.Antoloji.Com/emegin-sanati
Emeğin Sanatı Forumu: http://emeginsanati.forumup.com/
Google Grup Adresimiz: http://groups.google.com.tr/group/emegin_sanati
Facebook Grup Adresimiz: http://www.facebook.com/? ref=home#! /group.php? gid=25084311107&ref=ts