Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
Bu yıl 16 milyon lale ekilen İstanbul, “4. Uluslararası İstanbul Lale Festivali” de başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği “Uluslararası İstanbul Lale Festivali” kapsamında Emirgan’daki Beyaz Köşk’ün Bahçesi’nde bir basın toplantısı düzenledi.
Başkan Kadir Topbaş, İSMEK’in festival alanına kurduğu stantta uzman eğiticilerle birlikte lale figüründen ebru yaptı. Kadir Topbaş, yaptığı ebruyu geliri kendisinin de kurucuları arasında bulunduğu Fiziksel Engelliler Vakfı’na bağışlanmak üzere açık arttırmaya çıkarttı. Eseri 4 bin 500 TL ile en iyi teklifi veren Bisse Gömlekleri’nin Sahibi Mustafa Kefeli satın aldı. Dünyaca ünlü Fransız Sanatçı Michele Revard’ın büyük bir ustalık sergileyerek tutkal ve yaldızla yaptığı Kadir Topbaş tablosu festivali izleyenler tarafından alkışlarla karşılanırken, sanatçı tabloyu Başkan Topbaş’a hediye etti.
Basın toplantısında bu yıl İstanbul’a 13 milyon lale diktiklerini, ilçe belediyelerinin diktikleriyle bu sayının 16 milyonu bulduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, şehirlerin medeniyetlerin oluştuğu, güzelliklerin yansıdığı alanlar olduğunu söyledi. Şehirlerde yaşayan insanların şehrin güzelliklerini hissetmesi adına İstanbul’a çok şey kattıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un 8 bin 500 yıl öncesinden günümüze taşıdığı kültürel değerleri tekrar günyüzüne çıkarma çalışmaları yaptıklarına dikkat çekti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 2010 Avrupa Kültür Başkenti adaylığında ne kadar haklı olduklarını ortaya koymaya çalıştıklarını, ilgili kurumların bu kararı verdiğini vurgulayan Başkan Topbaş, kültürel değerler deyince sadece yapıların ve binaların değil, onun dışındaki birçok değerin de akla gelmesi ve bunların geleceğe taşıması gerektiğini dile getirdi.
Kadir Topbaş, “Bizim orta Asya`dan getirdiğimiz, Semerkant Buhara’ya oradan Konya’ya sonra İstanbul’a getirerek bir döneme kendi adını veren, sanatta önemli iz bırakan, hatta tekstil, seramik ve tezhipte kendisini gösteren, hatta çocuklarımızın, eşlerimizin ismi olan lale, 150 yıl önce bizi terk etti. Hollanda`nın çok önemli bir ekonomik değeri haline geldi. Dört yıl önce ‘Lale Evine Dönüyor’ adıyla başlattığımız kampanyayı genişleterek bugünlere geldik” diye konuştu.
“Şu anda İstanbul bir lale cenneti haline geldi” diyen Başkan Kadir Topbaş, şehirlerin dünyadaki etkileşiminin o kentlere yapılan büyük organizasyonlar, alınan büyük kararlar, toplantılar, uluslararası boyuttaki bir takım ilişkilerin yansımasıyla ortaya çıktığının altını çizdi. Şehirlerin bundan dolayı turizmden ciddi pay aldıklarını, dünya ile temasta ön plana çıktıklarını kaydeden Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
“İstanbul geçmişte dünyayı etkileyen, dünyanın önemli kararlarının alındığı bir şehirken, bundan uzaklaşmışız. İstanbul’u tekrar bu pozisyona getirmeye çalışıyoruz. Artık İstanbul`da büyük organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz. Lale 150 yıl önce bizi terk etmişti, tekrar geri geldi. Kent estetiği açısından önemli. Kentin uluslararası boyutta algılanması açısından çok önemli. Aynı zamanda sektörün gelişmesi açısından çok önemli. İstanbul`a son 5 yıl içinde yetişkin boyutta 1 milyon civarında ağaç diktik. İstanbul Boğazı`na 30 bin erguvan ağacı dikildi. Bu kent kendine gelmeye başladı. Bizim lale ile birlikte başlattığımız bu adım bu şehirde bir festivale dönüştü. Gelecekte hedefimiz 230 bin insanımız laleden ekmek yemesi. Yani lale ve diğer çeçekler aynı zamanda aş, iş olacak. İhracata kadar gidecek bu çalışmalar. Bunu sadece mevsimlik 20-25 günlük bir olay olarak görmemek lazım. Ekonomik değerini almak adına bu adımları atıyoruz. Kente 17 milyon metrekare aktif yeşil alan kattık. İlk yıl 600 bin soğan diktik. Bu yıl 13 milyon soğan diktik. İlçe belediyelerin diktikleriyle 16 milyonu bulmakta. İstanbul bir lale cenneti haline geldi. Yurt dışından gelenler artık bu şehre farklı bakıyorlar. İstanbul artık daha çok yaşanabilecek bir şehir haline geldi. Öte yandan dağıttığımız milyonlarca lale soğanını evinde saksısına diken insanlarımız, o lalenin güzelliği ve büyüme aşamalarıyla adeta rehabilite oluyor.”
4. ULUSLARARASI İSTANBUL LALE FESTİVALİ PROGRAMI (12-19 Nisan 2009)
4. Uluslararası İstanbul Lale Festivali Basın Tanıtımı
15 Nisan 2009, Çarşamba
Saat: 13.00
Emirgan Korusu, Beyaz Köşk Bahçesi
İsmail Acar Lale Temalı Resim Sergisi
20 Nisan – 24 Mayıs 2009
Saat: 10.00 – 21.00
Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi
En Güzel 100 Lale Ödül Töreni ve Fotoğraf Sergisi
10 Mayıs 2009, Pazar
Saat: 12.00
Emirgan Korusu, Beyaz Köşk Bahçesi