Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
ÇERNOBİL'DEN SESLER
17 KASIM CUMARTESİ
SAAT 20,30
YER: BARIŞ MANÇO KÜLTÜR MERKEZİ
TEL: 0216 418 16 46
UYARLAMA VE REJİ: Jale Karabekir
YAZAN: Svetlana Aleksiyeviç
ÇEVİREN: Aslı Candaş
DRAMATURG: Ülfet Sevdi
OYUNCULAR: Duygu Erdoğan, Zeynep Kaçar, Göktay Tosun
MÜZİK: Murat Hasarı
REJİ ASİSTANI: Gülsün Odabaş
DANIŞMANLAR: Dr. Ümit Şahin, Özgür Gürbüz
OYUN SÜRESİ: Ara dahil 2 saat
“Tanıklık etmek istiyorum, kızım Çernobil nedeniyle öldü. Şimdi de bunu unutmamızı istiyorlar.”
“ÇERNOBİL’DEN SESLER” İstanbul’da Yankılanıyor
Gerçeğin trajik hikâyesi sahnede beden buluyor. Tiyatro Boyalı Kuş, 21 yıl önce yaşanan ve yıllardır insanları sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda bırakan Çernobil faciasını kötü bir olay olarak hatırlamanın ötesine çağırıyor. Bu hikâyeyi bir de tanıkların anlattıklarıyla bilmek istiyorsanız “Çernobil’den Sesler” adlı oyunu kaçırmayın.
Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu’nda ve diğer gösterimler 2007- 2008 sezonu boyunca izlenebilir.
Çernobil Nükleer Santrali’nde 26 Nisan 1986’da gerçekleşen patlamanın üzerinden tam 21 yıl geçti. Bu 21 yıl içinde çok söz söylendi, suçlamalar yapıldı; kitaplar, bilimsel araştırmalar yayınlandı. Çernobil felaketinden 10 yıl sonra bölgeye giden gazeteci-yazar Svetlana Aleksiyeviç ise farklı sesleri aramaya koyuldu. İşte Tiyatro Boyalı Kuş da bu farklı seslerin toplandığı kitaptan yola çıkarak gerçekleri gözler önüne seriyor. Farklı monologlardan derlenen oyun on hikâyeyi, yaşayanların gözünden sahneye taşıyor.
Biri aşkı yaşayamayan bir kadın, diğeri sakat doğan kızının acısını anlatan bir anne, kızını kaybetmiş bir baba ve daha pek çok tanık...
Çernobil’den bir ses şöyle diyor: “Normal bir insansındır! Sonra bir gün birdenbire Çernobil insanına dönüşürsün. Herkes gibi olmak istersin; ama olamazsın. Sana farklı gözlerle bakmaya başlarlar. Sorarlar: “Korkutucu muydu? Santral nasıl yandı? Neler gördün? ” “Artık çocuğun olabilir mi? Eşin seni terk etti mi? ” İlk zamanlar hepimiz bir hayvana dönüştürülmüştük. Herkes başını çevirip bize bakıyordu. “Oradan gelmiş! ”
Hepsinin ortak noktası ise Çernobilli olmaları… Çernobilli olmanın acılarını yaşıyor olmaları…