^^_____BaSKaLDıRıYoR ... Mesaj Detayi Antoloj ...

Gönderen: Ewindarr
Tarih: 04.08.2008 15:52
Konu: __kurt sorunu__gulsemin

Birincisi bağımsız Kürdistan fikri. İkincisi, etnik federasyon çözümü. Üçüncüsü ise birlikte yaşama çözümü. Buna bazıları anayasal vatandaşlık fikri diyorlar.
Bunlara tek tek baktığımızda, niçin ayrı bir devlet kurulmadı? Esas neden, Kürtlerin tamamının tercihi de birkite yaşamak idi. Mahmut Hemedani’den Bediüzzaman’a kadar hepsi böyle idi.
Bir başka nokta da İngilizler bir bağımsız Kürt devleti istemediler.
Benim görüşüme göre, ulus devlet fikri Ortadoğu toplumlarına uymuyor. Çünkü Ortadoğu, tarih boyunca büyük devletler tarafından yönetildi. Bizanslılar, Abbasiler, Selçuklular, Osmanlılar gibi.
Bizim aydınlarımızın en büyük yanlışı imamı papazla, ağayı burjuvazi ile karşılaştırması oldu.
Ortadoğu'da belirleyici olan din değil mezheptir. Toplumlar birbirlerini müslüman hıristiyan olarak ayırıyorlar. Ama esas ayrılık mezhepte.
Ortadoğu tarihinde halklar arasına savaş yoktur, ya da yok denecek kadar azdır. Son 500 yılın en büyük savaşlar Türkler ile Türkler arasında oldu. Beyazıt ile Timur, Şah İsmail ile Yavuz arasındaki savaşlar bunlardandır.
Bir başka nokta, nüfus özellikle Kuzey Avrupa'da olduğu gibi buralarda ayrı coğrafyada yaşıyor. Kuzey ülkeleri protestan, güneydekiler katolik. Ortadoğu toplumlarında ise hepsi birarada yaşıyor.
Ulusçuluk fikri Ortadoğ'da çok yenidir ve yerini de bulmamıştır. Bizde Ziya Gökalp bunlardandı. Araplar'da Mişel Eflak tarafından inşa edilmeye çalışıldı.
Ulus devlet bugünün şartlarında modası geçmiş bir model olarak tanınmaktadır. Bölgesel oluşumlar daha öne çıkmaktadır. Kültürün ve malın dolaşımının önündeki engeller kalkmaktadır. Tarkan Peru'ya gidiyor, Madonna'nın şarkıları Diyarbakır'a geliyor.
Dünya İngilizce'yi resmi dil olarak kullanmaya başlıyor. Norveççe, Hırvatça gibi diller folklorik kalacak.
Etnik federasyon mümkün değil. Çünkü Kürtler'in çoğu batıda yaşıyor. Belli illerde Arap nüfus yaşıyor. Türkler ve Kürtler'in çıkarları Türkiye'de içiçe girmiş durumda.
Çözüm, yeni bir Anayasa ve birlikte yaşama sözleşmesinde. Sadece Kürt sorununu değil, Alevi ve başkalarını da içine almalı.
- Vatandaşlık tanımı yapılmamalı,
- Din teminat altına almalı
- Kürtçe anadille eğitimin önü açılmalı,
- Özel kanallarda Kürtçe süre sınırı kaldırılmalı,
- Bütün değiştirilen yer isimleri iade edilmeli.
Sosyal politikalar olarak da

- Köy boşaltmalarla ilgili ciddi bir rehabilitasyon politikası uygulanmalı.
- Bir siyasi genel aff ilan edilmeli. Affı da bir rehabilitasyon politiasının sonucu olarak yapılmalı. Değilse sonuç vermez. Bu af, dağdakileri, cezaevindekileri ve diasporadakileri kapsamalı.
- Diyarbakır Askeri Cezaevi, ya yıkılmalı, ya da müze haline getirmeli.
- Irak Kürt Federe devleti Türkiye için bir tehdit midir, fırsat mıdır? Kesinlikle bir fırsat olarak kabul etmeli.
Oradaki Kürt federe devleti ulus devleti olarak inşa edilmemeli.

Son olarak, Kürtler'i yanına almayan hiçbir politika, Ortadoğu'da başarılı olamaz. Yavuz Selim'in sınırı Adana idi. Kürtler'le anlaştıktan sonra 3 yılda Yemen'e kadar uzandı.
Haşim HAŞİMİ
Medyanın haber yapma tarzı sorumsuz. Olaylar çıktığında, çatışmalar yaşandığında öyle bir haber veriliyor ki, ortalama vatandaş, 'Türkiye bölündü bölünecek' sanıyor. Medya olaylar yatıştığı zaman da hiçbir şey yokmuş havasına dönüyor. Oysa Kürt konusu ikisi de değil.
Türkiye'de siyasetin zemini değişti. Kürt meselesi ile ilgili olduğunu göndeme getiren parti 4 kez kapandı, beşinci kez de kapanıyor.
Yargının, medyanın ve devlet kuruluşlarının bir konsesüsü olmazsa çözüm sağlanamaz. Kendimizi kandırmış oluruz.
Af konusu son derece önemli. Rahşan affı yanlış oldu diye bundan vazgeçemeyiz. PKK olgusu olmasa da 4 milyon dosya birikti. Bunlar için gerekli.

Rebbar / Kuzey Iraklı gazeteci
İki nokta benim ilgimi çekti. Çok tarihi acılardan bahsedildi. Çünkü Türkler Kürtler'in acılarını bu kadar yüreklerinde hissetmemiş olsalardı bu toplantı yapılamazdı. Kürtler 200 bin kişi kaybetti. 1982'de idi bu olay. Sonra Kürt liderler gittiler Saddam ile masaya oturdular.
Komşu ülkelerdeki Kürt sorunu, Türkiye'deki sorunlara benzemiyor. Biz bir takım haklar elde ettik. Diğer Kürtler'in bu haklardan yoksun kalması bizi üzüyor. Biz Kürt olduğumuz için diğer Kürt kökenli halklara kardeşlerimiz gibi bakıyoruz. Bugünkü realite ile bakarsak macera gibi görünüyor. En son Türkiye ile krizler yaşadık. Suriye ile İran ile yaşadık. Sorunlar çözülürse bu bizim için de aöantaj sağlar.
Bu yapılırsa yeni ufuklar açılacak. Halkların refahı çok üste taşınacak. Türkiye AB'ye girerse, Iraklı Kürtler Türkiye ile federasyona girebilirler.
Buradaki tartışmalar, Kuzey Irak için çok yüzeysel kalıyor. Daha alfabeyi konuşuluyor.

Süleyman ÇEVİK
Edebiyat fakültelerinde dünyanın her dili ile ilgili eğitim veriliyor. Sümeroloji var, Hititoloji var. Ama Kürtçe ile ilgili bir eğitim yok.
Bir başka konu da bölgeye gönderilen imamlar, bölge insanının dilini bilmiyor.
Bölgede Kürt liderlerinin türbeleri var. Ama bakım yapılmıyor.
Bir başkası, Kürt tarihinin ve liderlerinin isimlerine yer verilmeli.
Faik TUNAY
Ben yaşadığım bir olayı anlatacağım. Geçen gün bir toplantıda telefonum çaldı.
Naci BOSTANCI
Kürt konusu Ortadoğu'dan ayırt edilmemeli. Bu coğrafya alacakaranlık coğrafyası.
Bir diğer husus, 20. yüzyılın başında çıkmaya başlayan Tanin diye bir gazete vardı. Bu Anadolu'ya muhabir gönderdi. Ama Türk medyası bunu önyargısız yapamıyor. PKK'nın yürüttüğü şiddeti mahrem olarak onaylanmış gibi görünüyor. Bundan kaçmak gerek. Bu tuzağa düşmemek gerek. PKK, Diyarbakır'da neşv ü nema buldu. Ama devletleşme yolunda bir argüman olarak kullanıldı. PKK şiddeti, Kürt sorununun çözümünde engel olarak ortada duruyor.
Hüseyin YAYMAN
Mustafa Akyol’a sorum: Kürt sorunun çözümünün önündeki zihinsel engeller neler?
Altan Tan’a da: Önerilerinin pratiği ne kadar var. Sosyalist Kürtçülerin bir çözümü var, İslamcı Kürtçülerin bir çözümü var. Güneydoğu’da PKK’nın zemin kaybetmesine bağlı olarak, batıda aksine bir süreç işliyor. PKK sizin çözüm önerilerinize ne diyor, ya da ne diyecek?
Berat ÖZİPEK
İspanya'da 1978 anayasası yazılırken, orada da statükocular en küçük bir açılıma engel olmak istediler. İşin ilgi çekici tarafı, orada da statükoyu savunan partinin adı Halk Partisi idi.
Osman
Muhitin çözüm önerileri olsa da merkezin yaklaşımını olumlu buluyorum. Bunlar çözümün tamamı değil, ama çözümün bir parçası olduğuna inanıyorum. Adaletin tesis edilmesini devlet mutlaka sağlamalı.
Eğitim projesi önemli. Aşiretlerin eğitilmesi projesi. PKK da olumsuz bir aşiretleşme örneği.
Varoşlardaki yapılanmayı çözmemiz gerek.
Manevi dinakim ve değerlerden yararlanmalıyız.
Çözüm için bir Kürt atasözünü paylaşıyorum. Derin sürmek zorundayız, ince sürmek zorundayız. Bunu yaparken de öküzleri nicitmemeliyiz.
Kürtler'in de bazı alınganlıklardan kurtulmaları gerektiğine inanıyorum.
Şerif Ali TEKALAN
Ben Abant toplantılarına hep katıldım. Alevilik toplantısında tatmin olarak ayrıldım. İki gündür iyi bir şekilde takip ediyorum. Acaba biz olmayan bir sorunu mu tartışıyoruz. Acaba PKK'nın temelinde ne vardı, konuşulmadı. Kürtler her yerde var. Acaba sorun Kürt sorunu mu yoksa bölgesel bir sorun mu? Bir başka nokta da başka hangi ülkeler bizim bu sorunu çözmemize engel oluyor.
Mahmut ORTAKAYA
Kürt sorunu ve Kürtlerin sorunu ile ilgili iki boyutu var. Ama esas olarak Kürtlerin sorunundan söz etmek istiyorum. Yıllardır devam eden asimilasyon sorunu hız kesmeden devam ediyor. MGK'da neler konuşulduğunu bilmiyoruz. Ama asimilasyon çok ağır bir şekilde var. Bunda en önemli unsur göç olayı.
Şiddet olaylarından yararlanarak köylerin boşaltılması da asimalasyonun bir parçası. Niçin GAP bitirilmiyor. Çünkü insanlar bölgede üretim yapamayanlar göç etmek zorundadır. Biz Kürtler fakirdik ama muhtaç değildik. Kürtleri üretimden uzaklaştırıldı. Özgürlüğümüzü beklerken onurumuzu kaybetmek durumunda bırakıldık.
Ömer TAŞPINAR
Ortada çok ciddi bir çıkmaz var. Türkiye kendi iç dinamikleriyle kolay kolay demokratikleşemiyor. Türkiye, AB ile ilişkilerinde bir çıkmaz yaşanıyor. Ben ABD'de yaşıyorum. Orada insanlar, 'Türkler neden bu kadar anti amerikancı oldu' diye soruyor. Kürt meselesini halledebilmemiz için Batı ile ilişkilerimizi iyileştirmemiz gerekiyor. Oysa Batı ile ilişkilerimizin temelinde Kürt konusu var. Kemalizm Batı ile çatışma halinde.
Rojbin
Medyanın Kürt bakışını önemsiyorum. Medya Kürtler konusunda bir prototip oluşturmuş durumda. 1930'lu yıllarda 'mahlukat' tanımlaması devam ediyor. Kürt konusunda güven konusunun çok önemli olduğunu biliyorum. Bu devletten gelecek herşeyi tereddütle karşılıyor. 'Haydi kızlar okula' çok doğru bir kampanya. Ama bunu sırf bölgedeki insanlara kendi dillerini unutturmak isterseniz çok yazık olur. İnsanlar aşıya bile karşı çıkıyor. Ama onları bu endişeye sevkedecek adımlar atılıyor.
Kürt sorununu Anayasa ile çözmek uzak gibi görünüyor.
Halen DGM'lerin verdiği mahkumiyet kararları tartışılmadı. Bu dosyalar yeniden açılıp tartışılmalı.
Mehmet METİNER
Özeleştirel konuşmak gerek. Kürt sorunu aynı zamanda bir iktidar sorunudur. Bir devletin Kürt ya da Türk olmasının ne anlamı var. Özgür olmadığı sürece. Hizbullah'ın yönetimindeki bir Kürdistan'da burada kaç kişi yaşamak ister. Bir Kürt devletine izin verilse büyük bir iktidar yarışı olacak. Makbul Kürt yaratma projesi hayata geçirilmeye çalışılıyor. PKK silahları bırakmadığı sürece çözümün önü açılmaz.
Burada Kürt sorunundan beslenen kesimleri de konuşmamız gerek.

Leyla İPEKÇİ
Bu ülkedeki Arap ve Kürtler, okullara başladığında kendi kültürleri ile ilgili ne öğretiliyor. Biz önce her birimiz, gasp edilmiş bütün haklarımızı geri almalıyız. Başörtülü, Alevi, Kürt her ne ise.
Yılmaz ENSAROĞLU
Sorun başlı başına insan hakları sorunu. Bir uluslaşma süreci var. Kürtler, 'Bizim kaderimiz Türklerle beraberdir' diye bunu reddediyor. Türkiye'de Kürtler ve Aleviler'in yaklaşımları Avrupa'dan kopuyor. Batılılar, 'Siz bunları azınlık olarak tanıyın' diyor. Buna önce Kürtler karşı çıkıyor. Yeni Anayasada, bu ülkenin kurucusu olarak 'Türkler ve Kürtler' diye bir hüküm eklenmeli. Türkler için self determinasyon hakkı yok mudur? Bütün farklı kimlikler güvence altına alınması için çalışmalıyız.

RESİM SEÇ