Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
Yılmaz Çamlıbel
Hatew isimli Kürt kızı, 18 mart 2007 tarihinde yapılan kongrede, Deutsch Jungend in Europa (Avrupadaki Alman Gençleri) DJO isimli Alman gençlik örgütüne başkan seçildi. Bu durum tüm Kürtler, özellikle de Avrupa’da yaşayan Kürtler için, onur ve mutluluk duyulacak bir gelişmedir.
DJO, siyasi partilerden bağımsız, Alman gençlerine siyasal, sanatsal, kültürel ve sosyal hizmet sunan bir gençlik örgütüdür. DJO, Irk, dil, din, cins ve renk farkı gözetmeden tüm gençlere yardımcı olmaya çalışan bir örgüttür.
DJO’nun çalışma alanlarından birisi de, Avrupa’da göçmen olarak yaşayan çeşitli halklara mensup gençlerin birbirleriyle tanışmalarına ve uyumlu hale gelmelerine yardımcı olmaktır.
Bu örgütün temel amaçlarından birisi de, zora dayalı göç politikalarına karşı çıkmak ve bu ailelerin gençlerine siyasi, sosyal ve kültürel yardım sunmaktır. Bu nedenle Avrupa’da kurulu olan diğer gençlik örgütleriyle iş ve güç birliği yapmaktadır.
Hatew isimli Kürt kızı, Dersimli Alevi Zaza bir babayla, Ağrılı sunni Kurmanç bir annenin çocuğudur. Hetaw 1981 yılında, Doğu Kürdistan’ın Muhabbat şehrinde dünyaya geldi. Dört yaşına kadar, Doğu Kürdistanı’nın dağlarında savaşan İran KDP’sine mensup pêşmergeler içinde büyüdü. Diğer bir deyişle savaş içinde büyüdü. Daha sonra 1985 yılında ailesiyle birlikte Almanya’ya iltica etti. Şu anda üniversite öğrenimine devam ediyor.
Hatew, Almanya KOMKAR derneğinin kültürü içinde büyüdü. Yıllar boyunca bu derneğin dil, kültür, sanat, edebiyat ve folklor çalışmalarına katıldı. Şimdi ise, KOMKAR Genel Merkezinde yöneticilik yapmaktadır.
Bu saygı değer Kürt kızı, yurtdışında yaşayan Kürtler açısından, dikkat çekici, üzerinde düşünülmesi gereken bir portreye sahiptir. O, Kürt toplumunda var olan renklerin önemli bir bölümünü üzerinde taşıyan, örnek bir Kürt kızıdır.
Bilindiği gibi Avrupa’da göçmen olarak yaşayan Kürt ailelerinin bazıları, çocuklarını Kürt derneklerine götürmeye özen gösterirken, bazıları ise aksine, onları Kürt derneklerinden uzak tutmaya çalışıyorlar.
Kürt derneklerine giden çocuk ve gençlerin, kendi kültürlerine yabancılaşmadan bulunduğu ülkeye entegrasyon olma şansları artıyor. Okul, ev ve sokak yaşamları daha dengeli bir seyir izliyor. Kendi kültürüyle, içinde yaşadığı yabancı kültürü sentezleme başarısını gösteriyorlar. Böylece, kendine yabancılaşmadan okuma, meslek edinme, iş bulma ve kendi ayakları üzerinde durma şansları yükseliyor.
Derneklere uzak kalanlardan bazıları, aile içine kapanıp her türlü değişime kapalı, adeta donmuş bir duruma geliyorlar. Bakma, görme, algılama ve yorum yapma yeteneklerini yitiriyorlar. Bazıları ise sokağa yönelerek kendine yabancılaşıp adeta kimliksiz bir duruma geliyorlar. Kilise-cami arasına sıkışan bu gençler, krıminal bir konuma gelip hem kendilerine hem de ailelerine büyük acılar çektiriyorlar.
Çeşitli Avrupa ülkelerinde kurulmuş olan KOMKAR dernekleri, 30 yıldan beri, göçmen Kürtlere, siyasi, sosyal ve kültürel konularda hizmet sunuyor. Kendisine üye olsun olmasın, tüm göçmen Kürtlerin kendine yabancılaşmadan, içinde yaşadığı kültüre uyum sağlaması için yardımcı olmaya çalışıyor. KOMKAR, çalışma ve etkinliklerine katılan Kürt gençlerine, var olan yeteneklerini öne çıkarma, yanlışlıklara düşmeme konularında yardımcı ve yönlendirici bir görev yapmaya çalışıyor. KOMKAR bu konularda bir çok başarıya imza atmış bir marka haline gelmiş bulunmaktadır. Hatew isimli Kürt kızı, bu saygın kurumun dikkat çekici ürünlerinden birisidir.
Bu örnek bize, örgütlü olmanın, uçlara savrulmadan sağlıklı ve gerçekçi politikalar yürütmenin, direngen olmanın, ulusal değerlere sahip çıkmanın ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Bu niteliklere sahip olan KOMKAR’ın Kürt halkının ulusal ve toplumsal mücadelesine çok şeyler katacağına inanıyorum. Bu nedenle, KOMKAR’ı kuran ve bu günlere getiren tüm insanları candan kutluyur ve Hatew kızımıza başarılar diliyorum.