Azerbaycanı sevenler Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Aygün Hasanoğlu
Alan:   Grup:Azerbaycanı sevenler
Tarih: 07.12.2007 15:59
Konu: Yn: sarı gelin türk dilli halkın türküsüdür......

Teşekkür ederim güzel bilginiz için. Ben bir muzikiçi diğilim. Ama çok güzel Azerbaycan halk ürküsü olan 'Garagile'nin bir Azeri türküsü olduğuna kimse şüphe edemez. 'Sarı gelin'le 'Garagile' aynı ruhda, aynı muziki ladı üzerindedir. Bunu anlamak için sadece ermeni olmamak yeterli.
Ermenilerin 'Sarı gelin'i ermeni türküsü adlandırmağa Cefer Cabbarlının '1905 yılında' eserinin sehnelenmesinden sonra akıllarına takmışlar. 1905 yılında Azerbaycanda ermeni-türk katliamını akis ettiren bu tiyatro eseri 'Sarı gelin' türküsü ile başlıyor. Tiyatroda bu şarkını ermeni kızının dilinden okunmuştur. Tabii ki Cefer Cabbarlı bir ermeni şarkısını da vere bilirdi, ama o zaman Azerbaycan türküleri Kafkasda en çok seviler ve çok okunardı. Ermeni düğünlerinde bir kaç ermeni şarkısı okunurdu, hepsu türk şarkılarıydı. cefer cabbarlı br türk şarkısının ermeni kızının dilinden vermekle ermenilerin bizim türküleri sevmesini göstermekle beraber hem de bizim muzikimizin güzelliğini çatdırmak istemişdi.
'1905 yılında' eseri 1931 yılında sehnelenmiş, 1935 yılında Moskovada kitap halında yayınlanmışdır.
Ermenilere gelince, bunların tarihde ne bir büyük şarkıçısı, ne büyük yazarı, ne de büyük eserleri olmuştur. O yüzden tarih boyu her zaman başkalarından çalmağa çalışıyorlar. Bu da bir dehşetli hastelikdir. Çok dehşetli hastelik!


========================================
** YANITLANAN MESAJ ********************
========================================
Gönderen: aybala1
Alan: Grup: Azerbaycanı sevenler
Tarih: 04.12.2007 16:40:00
Konu: sarı gelin türk dilli halkın türküsüdür......
----------
Sarı Gelin de Azerbaycan türküsüdür

Bakü Devlet Konservatuarı Müdürü, besteci Prof. Dr. Cavanşir Guliyev ‘Sarı Gelin Türküsü'ne ilişkin şöyle diyor:

‘‘Sarı Gelin türküsü ‘Şur' makamında yaratıldı. ‘Şur' makamı, Azerbaycan makam sanatının yedi esas makamından en çok kullanılanı. Tür itibariyle Sarı Gelin ‘uzun türkü'dür. Uzun türkü ise Türkdilli halklar folklorunun önemli bir parçası. Türden oluşan form yapısı olarak diğer halk türkülerinden farklı, nakarat yok. Nakaratın ‘Şur-Şahnaz' şubesi ise sadece Azerbaycan'da oluşmuş ‘Şur' destgahının esas şubelerinden biri.

Azerbaycan milli müziği Doğu müziğinin parçası olduğundan temperasyonu, Doğu temperasyonuna yakın. Bu özellik Azerbaycan folklorunda ve ‘Sarı Gelin' türküsünde kendini belli ediyor: Türkünün esas tonu ile sonraki basamağın arası yarım tondan büyük bir tondan küçüktür ve bu da ‘Şur' makamının esas özelliklerinden biri. Yani ‘Şur' makamının ‘pasaportudur'.

Yukarıda belirttiklerimi gözönünde bulundurarak tam sorumlulukla beyan ediyorum ki, ‘Sarı Gelin' türküsü Azerbaycan, yani Türkdilli halkın türküsüdür.