Azerbaycanı sevenler Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Aynur Çakır
Alan:   Grup:Azerbaycanı sevenler
Tarih: 12.02.2007 22:39
Konu: Yn: Yn: [azerbaycani-sev..] OSMANLI DEVLETİ' NDE ERMENİLERİN KONUMU

Osmanlının türklere bakışını ben de hep merak etmişimdir. türkler osmanlı tebası içinde Tırki, köylü vb. kimi aşağılama içeren sözlerle anılmıştır. bunun nedeninin iki türlü olabileceğini düşünüyorum bu söyleyeceklerimi bilimsel kanıtlara dayandırmadan bir öndeyi olarak yazıyorum, öncelikle osmanlı hanedanı türk bir sülalenin egemenliğinine dayanıyordu ve bu sülalenin kanının asil olduğuna inanıldığı için padişahlık başka bir grubun yada sülalenin eline geçemiyordu.özellikle fatih sultan mehmet döneminde çandarlı sülalesinin yönetimdeki etkinliği ortadan kaldırıldıktan sonra devşirme adı verilen ve daha çok balkanlardan getirilen hıristiyan çocukların müslümanlaştırılmasıyla bir kısmı enderunda yetiştirilip devlet adamı (sadrazam) bir kısmıda askeri eğitim alarak yeniçeri ocaklarında asker olarak istihdam edilmiştir.böylece devlet bünyesinde türklerin nüfuzu azaltılmıştır.
osmanlı devletinin üretim şeklinin yayılmaya ve elde edilen bölgelerden vergi toplama esasına dayanmasıyla ülke sınırları içine pek çok etnik unsuru barındırmıştır ve burdaki türklerin milliyetçi bir söylemle ortaya çıkması diğer uluslarada emsal teşkil edebilirdi. bu sebeplede türklerinde osmanlı içinde herhangi bir ulustan farkı olamazdı.
burdan iki sonuç çıkarabiliriz.
1-türk unsurunun ön plana çıkarılarak milliyetçi bir söylem emsal teşkil edebilirdi,
2-iktidar ortak tanımaz...

========================================
** YANITLANAN MESAJ ********************
========================================
Gönderen: ERDEM-2026
Alan: Grup: Azerbaycanı sevenler
Tarih: 12.02.2007 09:53:00
Konu: Yn: [azerbaycani-sev..] OSMANLI DEVLETİ' NDE ERMENİLERİN KONUMU
----------
Osmanlı İmparatorluğu en güçlü olduğu dönemlerden en zayıf anlarına kadar azınlıklara gösterdiği hoşgörüyü, tevazuyu, eğitim imkanlarını ticari faaliyetleri...vs. vs. Türklere sundumu merak ediyorum. Yoksa sadece sınır boylarında kale burçlarında nöbet tutmak ve akıncılık yaparak bir nevi azınlık teba olarakmı görüldü...'Osmanlı imparatorluğu Türk devleti olarak Türkleri nasıl gördü, nereye koydu'? ? ? merakıma yenildim galiba yine affola.

========================================
** YANITLANAN MESAJ ********************
========================================
Gönderen: ayzitt
Alan: (grup üzerinden) ERDEM-2026
Tarih: 11.02.2007 13:14:00
Konu: [azerbaycani-sev..] OSMANLI DEVLETİ' NDE ERMENİLERİN KONUMU
---
kaynak: ASAM

Türklerle Ermeniler arasında çatışma kaçınılmaz değildi. Bu iki halkın birbiriyle dost olması gerekirdi. Birinci Dünya Savaşı başlamadan önce Ermenilerle Türkler 800 yıl birarada yaşamıştı. Anadolu ve Rumeli Ermenileri yaklaşık 400 yıldan beri Osmanlı tebasıydılar. Bu yüzyıllar içinde bazı sorunlar oldu. Bu sorunları yaratanlar esas itibariyle Osmanlı İmparatorluğu’na saldıran ve neticede onu yıkanlardı. Ermeniler Osmanlı yönetimi altında her türlü ekonomik ve sosyal kıstasa göre iyi durumda yaşadılar. Ondokuzuncu Yüzyıl sonlarına gelindiğinde Osmanlı vilayetlerinin hangisinde olurlarsa olsunlar Ermeniler Müslümanlardan daha iyi eğitimli ve daha varlıklıydı. Ermenilerin çok fazla çalışmış oldukları doğrudur, ancak, daha varlıklı olmalarının ana nedeni Avrupa’nin ve Amerika’nın etkisi ve Osmanlıların gösterdiği hoşgörüydü. Avrupalı tüccarlar Osmanlı Hıristiyanlarını mümessilleri olarak kullandılar. Avrupalı tüccarlar onlara işlerini verdi. Avrupa ülkelerinin konsolosları onların lehine müdahalelerde bulundu. Ermeniler Amerikalı misyonerlerin Türkler yerine kendilerine verdiği eğitimden yararlandılar.

Bir grup olarak Ermenilerin hayatları iyileşirken Müslümanlar modern çağ tarihinin en büyük acılarından birini yaşadılar: Ondokuzuncu Yüzyılda ve Yirminci Yüzyıl başlarında Boşnaklar Sırp katliamına maruz kaldı; Çerkesler, Abazalar ve Lazlar Ruslarca öldürüldüler ve yurtlarından sürüldüler; ve Türkler Ruslar, Bulgarlar, Yunanlılar ve Sırplar tarafından öldürüldüler ve yurtlarından çıkarıldılar. Yine de, Müslümanların çektiği bütün bu acıların ortasında Osmanlı Ermenilerinin siyasal konumu sürekli iyileşmeye devam etti. Önce Hıristiyanlar ve Yahudiler için eşit haklar yasayla teminat altına alındı. Eşit haklar giderek bir gerçek olarak hayata da geçirildi. Hıristiyanlar devlette yüksek kademelerde görev aldılar. Aralarından büyükelçiler, hazine yetkilileri, hatta dışişleri bakanları çıktı. Aslında güçlü Avrupa devletleri onların lehine müdahalelerde bulundukları için birçok yönden Hıristiyanlar Müslümanlardan daha geniş haklara sahip oldu. Avrupalılar Hıristiyanlar için özel muamele istediler ve istediklerini aldılar. Müslümanların ise bu gibi avantajları yoktu.

İşte Ermeniler Osmanlı İmparatorluğu’na böyle bir ortamda isyan ettiler: yüzyıllarca süren bir barış, ekonomik üstünlük ve sürekli iyiye giden bir siyasal konum. Böyle bir ortamın isyan nedeni olması beklenemez. Yine de, Ondokuzuncu Yüzyıl sonu iki taraf için de felaketle sonuçlanacak olan bir Ermeni isyanının başlangıcı gördü.