Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
Akşamınız heyir, dostlar! Bu yazını sonadek okumanızı isterim.
Rus çarı Birinci Petronun vesiyyetleri
(1725 yılında yazılmış, 1738 yılında ilan edilmiştir)
...Tüm evladlarım bir-birinden sonra Avrupa ülkelerinde hükmran olacakdır. Çünki Avrupanın tüm devlet kuruluşu eskilenmiş ve yaşlanmıştır. Lakın rus selteneti kalkınmaktatır. Biz bu kalkınmanı akılla bulmuşuk. Ben bu vesiyyetnamemi vesiyyer gibi yazıyorum ki, gelecek nesillerimizin elinde talimat olsun:
1. Rus devleti herzaman harp müvazineti hazırlamalı ve çalışmalıdır ki, bu hazırlık Rusiyanın terekkisine, kalkınmasına neden olsun.
2. Mümkün kadar Avrupa devletlerininden savaş zamanında harbi serkerdeleri, sülh zamanı ise ilim adamlarını Rusiyaya celb etmeli.
3. Avrupa devletleri arasında fitne-fasat (ayrılıklar, tartışmalar) töretmek, ziddiyyet salmak ve bu işde onların biri ile alakada olmak lazımdır. Hüsusen de alman halkı arasındakı iğtişaşlardan aktiv mevke (yer) tutmağa, yararlanmağa çalışmalı, çünki onlar bizimle hemserhed ve bitişiktir.
4. Polşada iğtişaş ve karışıklık salmalı onların eyanlaruna hasislik etmeden rüşvet verib deyanetini pozmalı, devlet işlerine zerbe vurmalı, Moskovadan asker getirib orada yerleştirmeli. Eğer başka devletler bizim bu tedbirlerimise itiraz ederlerse, Polşadan bir sukut, susmak için pay vermeli, iş tamam olunca hemen payı geri almalı, rus askerini möhkemlendirmeli.
5. Mümkün kadar İsveç, Norveç ülkelerinden bir istinad, dayak nüktesi elde etmeli; Danimarka, İsveç, Norveçe düşmençilik tokumları sepiniz.
6. Rusiya şahzadeleri hemişe Almaniya asilzadelerindan, ünlü insanlarından, valilerinden, rütbe sahiblerinden kız almağı unutmamalıdırlar. Bu akrabalık bize her zaman fayda verir.
7. İngilis hökumeti ile ittifakda olup alakanı möhkemledin. Çünki ticaret işinde ve devletin idare edilmesinde bu fayda verir. Gemi için gereken hep levazimat onlardan alınacaktır. Bu alaka hem silah, hem de gemiçilik için faydalıdır.
8. Rusiya devletinin hududu Avrupadan guzeye-Baltik denizine, güneyden ise Kara denize kadar olmalıdır. Bunu muhafize etmek ve rus serhedini genişlendirmek evladlarımın görevidir.
9. Rusiye devletini o zaman dünya devleti adlandırmak olur ki, onun başkendi Asiya ve Avrupa hazinelerinin açarı (anahtarı) olan İstanbul olsun. Çapuk ve yerli-yerinde çalışıb İstanbulun Batı topraklarına sahip olmak lazımdır. Elette, İSTANBULA SAHİB OLAN PADİŞAH DÜNYADA İLŞAHİ PADİŞAH OLACAKDIR. Bu amacı gerçekleştirmek için herzaman Türkiye ile İran arasında fitne-fasat töretmek, savaş yapmak lazımdır. Bu ide sünni ve şiie mezhebleri arasındakı ihtilaflar keskin silah ve basılmaz ordudur. Rusiyenin etkisini Asiyada yükseltmek için sünni-şiie ihtilafları güzel bir vasitedir. Türkiye İran devleti arasındakı tarazlığı öyle pozmak lazımdır ki, onlar bir-biri ile dil bulamasınlar. Hem İran, hem Türkiyede Avrupa halkları ile temas olmağa, anlaşmağa imkan vermemeli. Eğer bu ülkelerin müslümanları göz açıb hukuklarını kansalar (anlasalar) , bu bize büyük zerbe olur. Herm Türkiye, hem İranın din hadimlerini ele almak ve onlardan kullanarak sünnü-şiie tartışmalarını kızıştırmak lazımdır. İslam akidesini, imanını Asiyadan uzaklaştırmak, hiristian akidesini ve kültürünü orada ciddi tebliğ etmek, yaymak zerurudur.
Mehfi (hizli) kalsın
Bizim din adamlarımızın bu güna kadar devlet işine koşulması Rusiya devletinin kalkınmasına engel olmuştur. Ben kendi selahiyyet istiklalımı açıklarak onları devlet işinden ayırdım, ruhanilerin devlet işine karışmasını engelledim. Şimdi onlar el-kol açamıyorlar. Ben bunu çok büyük zahmet bahasına yapa bildim. Ruhanilerin (din adamlarının) devlet ve milli işlerinde ellerini kısaldıb onları kiliselerde mahdutlaştırdım.
Bundan elave, farklı tedbirler gerçekleştirmek ki, İran ülkesi günü günden parasız, ticatersiz kalsın. İranı her zaman tenezzüle sevk etmeli, tabe halda saklamalk lazımdır ki, Rusiye devleti istediği zaman onu öldürmeğe bacarsın. Amma Türkliye mehfolmadan İranın çanını almamız meslehet diğil.
Oğlanlarımıza alman kızı almalıyız, kızlarımızı ise türk oğlanlarına vermeliyiz.
Gürcüstan ülkesi Kafkas hattının, yani İranın Şah damarıdır. Rusiyanın neşteri hemen damara yetişerseiderhal yüreginin zaif kanı açılacak ve onu ele taketsiz edecektir ki, min Aflatun dirilib gelse islah edib sağaldamaz. O zaman İran ülkesi Rusiya padişahlarına deve gibi müti olacaktır ve Türkiyenin sonuncu şölesi (kığılcımı) sçnecektir.
Maddi ihtiaclar bçlgesi olan Türkşyenin işini kurtardıktan sonra İranı zahmetsiz mehfetmek ve kafasını yüzmek mümkün olur. Ondan dolayı da siz zaman kaybetmeden Gürcüstanı ve Kafkası zabt ve işğal edib İranın iş hakimlerini kendinize müti edesiniz. O memleket çok büyük ve geniş ticaret yeridir. Oranı ele keçirmiş olsanız, İngiltere vasitesile hhasil edilen para ve gelir öncesindekinden fazla Hindistanda ihrac olunuyor. Hindistanın açarı Türkiyanin başkendidir. Na kadar bacararsınızsa Kırğız, Hive ve Bukara sehraları tarafdan ilerileyin ki amacınınz da size yaklaşsın. Zaman kaybetmeyin, aynı samanda acele etmekden kaçınız.
Avstriya devleti ile üzde dost olmalı; öyle tedbir görmek lazımdır ki, Almaniya ve Avstriya git-gide elden düşsünler.
TÜRKİYENİ AVRUPADAN AYIRMALI, bu şartla ki, Avstriya bu yoldaşlıktan (bizimle olan yoldaşlıktan) fayda göremesin. Bu işde iki yol var; biri Avstriyanı başka bir tarafda meşğul etmek, biri de AVSTRİYAYA TÜRKİYE TOPRAKLARINDAN ÖYLE BİR PARÇA VERMEK Kİ ONUN GERİ ALINMASI KOLAY OLSUN.
10. Yunanlarla sülh ve dostlukla davranmalı. Harp zamanı onlar size yardım ederler (çünki yunanlar herzaman Türkiyeden zarar görmüşler) .
11. İsveç, Norveç, Türkiye ve İranı, Polşanı istila etdikden sonra İtaliya ve Fransa ile müttefik olub alakaya girin. Eğer onlardan biri dostluğunu kabul etmezse, onda bir yolla o yer ve bölgeleri mehvediniz. Bu yerleri ele keçirdikden sonra dünya hükmranı olarsınız.
12. Eğer yukarıda adları çekilen ülkelerden biri harbı kabul etmezse, öyle bir tedbir görmek ki, be iki hökumetin (Fransa ve İtaliyanın) arasında fitne-fasat (çarpışma) olsun. By yolla git gide onlardan biri aradan kalkarak viran olur. Kalan hökümetleri tarac edib zahmet çekmeden hep Avrupa üzerinde hükmranlık edersiniz. İşin sonunda diger ülkelerin hepsini kendi memleketinize ilhak edib (katarak) tüm dünyaya sahib olursunuz.
13. ‘Dirilik’ dergisi, 1916-da yayınlanmış.