Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
Süryani Şatosunda ''BAYRAM SEVİNCİ ''
Şiirsel kent olan MARDİN, Mezopotamya da yeşeren ve uygarlığın gelişiminde önemli rol üstlenen Süryanilere, daha dünlerde, şatolarını açabilme onurunu yaşatmıştı.
Avrupa'ya göç eden Mardin'in Midyat İlçesi'ne bağlı Narlı(Halexe) Köyü'nün Süryani asıllı sakinleri köylerine geri dönmenin sevincini yaşıyor ya, adeta bir bayram havası ogün bugün sürmektedir.Bilindiği üzere Süryaniler, Narlı Köyü'nde inşa ettikleri şatonun açılışını, Asur merasim töreniyle yapıp, Süryani gençlerinin oluşturduğu gösteriyle, zinde tutmuşlardı.Bu bayram öyle, bayram-birliğini pekiştiren tınısı bile, hayata gülümseyen düşlerde, hoş bir raks bıraktı bence, ne dersiniz?
http://www.taraf.com.tr/haber/buyurun-suryani-satosuna.htm
Mardin’in kültürel zenginliğinde önemli yeri olan Süryaniler, tarihte en eski uluslardan birisidir.Bu zengin kazanımlarıyla, uzun zamandır toplum ve din tarihi, coğrafya, kilise müziği ve hikâye anlatma sanatı olsun, insani eğitimin en bilinen alanları kapsayarak, ilmin meşalesini doğu ve batı dünyasının en uzak bölgelerine taşımışlardır.
Bugün anılan topluluğun büyük bir kısmı, günün şartlar ve koşullarından dolayı yaşadıkları yerleri, terk etmişlerse de, köklü bir kültürün mirasçıları olarak, bölge tarihi ve kültürüne ilişkin derin bağların, yansımasını aratmakta/aramaktadır... Süryanilerin, bölgede sayılarının gitgide azalması, dünyada en eski bilinen henüz ölmemiş üç dilden birinin yok olması demektir.
***
Hristiyanlığı ilk kabul eden Süryaniler, ‘aramiler’ olarak bilinir. Aramiler'dağlılar' anlamına gelmektedir. Ayrıca Hz.İsa’nın da aramca konuştuğu birçok kayıtta mevcut.Yaşadıkları topraklar üzerinde eşsiz eserler bırakıp bölgenin sosyal yaşamını etkileyen Süryaniler, birçok âlim ve bilgin yetiştirmişlerdir. Günümüze geldiğimizde topluluğun daha çok, beş milyon nüfusuyla Türkiye, Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün, İsrail ve Hindistan’ gibi ülkelerde yaşadıkları görülmektedir.
Biran uzaklara gidiyorum. Beni arayan ve kanımda yükselen harfler 5.yy’dan kalma Mardin’deki ünlü Deyr-üz Zaferan Manastırına götürürken, bedenimin huzur sunağı Nusaybin doğumlu Aziz Mor Efrem’de kesişir ya, engin gökyüzü gibi mavi sevdasında; bir su gibi serinleten dizelere takılır...
❤ ❤ İLİM ❤ ❤
Ey Tanrı!
İlmi seven kişiye ilim ver,
Ve güzel öğreten öğretmene de,
Egemenliğinde büyük yap.
Altını ölçülü bir miktarla kazanmaya çalış,
Ama ilmi sınırsız olarak öğrenmeğe gayret et.
Çünkü altın sıkıntıları çoğaltır,
İlim ise, rahatlık ve hoşnutluk kazandırır.
Küçüklüğünde mütevazı ol ki,
İhtiyarlığında yücelebilesin.
Kendine iyi davranışlar kazandır ki,
Mutlu bir hayat yaşayabilesin.
Mor Efrem
***********************************
GÖKMEN YILMAZ ERDEM
Mardinlife.com