Akılcılar Grubu Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Necla Argüz
Alan:   Grup:Akılcılar Grubu
Tarih: 12.07.2010 18:37
Konu: BİLİMSEL BİLMECELER..VE CEVAPLARI.)

Bilimsel Bilmeceler ve Yanıtları

Irmağın Sesi

Soru:…….. Hiç hayatınızda güneşli bir öğleden sonra çimenlere uzanmış, yanınıza akıp giden ırmağın sesini dinlediğiniz zamanlar oldu mu? Bu sesin birçok şair ve müzisyene ilham verdiği, yaratıcılıklarını harekete geçirdiği söylenir. Irmaklar niye böyle bir ses çıkarır biliyor musunuz?

Yanıtı:……..Bu sese suyun içindeki sıkışmış hava kabarcıklarının hacimlerinde meydana gelen değişim neden olur. Akan sudaki hava kabarcıkları titreşimli sistemler (söz gelimi kapı zilleri) gibi davranırlar ve duyulabilecek kadar ses dalgaları oluştururlar. Bu sesi evde siz de yaratabilirsiniz. Su ile yarılarına kadar doldurulmuş iki bardak alın. Birinin içindeki suyu diğerinin üzerine boşaltırken çıkan sesi dinleyin. Fark ettiyseniz bardadaki suda hava kabarcıkları oluşmuştur.

Kuşların V Uçuşu

Soru:……….Göçmen kuşların akşam karanlığında gökyüzünde V şeklinde uçarak uzaklaşmaları görülmeye değer manzaralardan biridir. Göçmen kuşlar neden v şeklinde dizilerek uçarlar?


Yanıtı:………Bir kuş kanatlarını aşağı doğru çarptığında, kanatları arkasında kalan hava yukarı doğru yükselir. Onu izleyen kuşun bu hava yükselişlerinden yararlanması mümkündür. Fakat aynı zamanda birbirlerini yoluna çıkmamaları için de öndeki kuşun kanatlarının birinin ucu hizasında uçması gerekir. Bu bakımdan göçmen kuşlar için en avantajlı uçma biçimi V şeklinde olandır. Böylece harcadıkları enerji miktarını en aza indirirler. Bu da yaşamlarını sürdürmek için çok uzun mesafeler kat etmek zorunda olan göçmen kuşlar için çok yararlıdır. Kuşlar böyle bir şeyi nasıl öğrenmiş olabilirler? Bu sorunun cevabı doğal seçilime dayanan evrim süreci olabilir. Yani gerekli içgüdüyü geliştiremeyen türler yaşamlarını sürdürememişlerdir.

Gökyüzünün Mavisi

Soru:…………Gökyüzünün mavi görünmesinin nedeni genellikle şöyle açıklanır: Atmosferdeki parçacıklar tarafından saçılıma uğratılan ışığın şiddeti, dalga boyu kısaldıkça artar. (Rayhleight Saçılım Yasası) Mavi ışığın dalga boyu kırmızınınkinden daha kısa olduğundan, mavi ışık kırmızıya göre daha fazla saçılıma uğrar ve dolayısıyla gökyüzü mavi görünür. Ancak mor ışığın dalga boyu mavi ışığınkinden bile daha küçüktür. Peki o zaman gökyüzü niye mor değildir?

Yanıt:…………Güneşten çıkan ışıklar uzayda suya bir taş atıldığında oluşan dalgacıklara benzer biçimde yayılır. Bu dalgacıkların dalga boyları 0, 00006 cm gibi oldukça küçük bir değerdir. Dalgalar kendilerinden çok daha küçük olan hava molekülleri üzerine düştüklerinde (dünyanın atmosferinde) kendilerine has bir biçimde saçılırlar. Saçılıma uğrayan dalgalar da bizim gözlerimize erişir, böylece gökyüzünün rengi belirmiş olur. Dalga boyu kısaldıkça saçılıma uğrayan ışığın yoğunluğunun da keskin bir biçimde artması gerektiğini teorik olarak açıklayan il kişin Lord Rayleight’ti. Güneş ışığının görünür renk tayfında en kısa dalga boyu mor ışığa aittir. Bu durumda mor ışığın mavi, yeşil ve kırmızı ışıktan daha çok saçılıma uğraması gerektiği söylenir. Bunun iki önemli nedeni vardır. Güneşten gelen ışıklarda mavi rengin mor renkten daha çok olmasıdır. İkincisiyse gözlerimizin mavi ışığa mor ışıktan daha az duyarlı olmasıdır. (Evrim boyunca, insan gözü Güneşten gelen ışınlardan en bol olarak bulunan mavi renge daha duyarlı hale gelmiştir. İşte bu faktörler sonucunda gökyüzünü mavi olarak algılıyoruz.

Alıntıdır…………….