Akılcılar Grubu Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Talat Semiz
Alan:   Grup:Akılcılar Grubu
Tarih: 28.12.2009 09:41
Konu: Bilim Adamlarını Tanımak.................................9

Bilim Adamlarını Tanımak.....................................................9

Leonardo da Vinci........1452...1519

Eşsiz ressam, seçkin yontucu, filozof ve yaşadığı dönemin en büyük mucit ve deney bilimcisi. Doğayı neden sonuç ilişkisi içinde düzenli nesnel bir gerçeklik olarak algılıyordu. Şu sözleri onun ne denli bir filozof olduğunu açıklar: “Nasıl yaşamam gerektiğini anlamaya başladığımda, nasıl ölmekte olduğumu gördüm. Evrendeki yaşam sürekli değişim üzerine kuruluydu. Ben de onun bir parçası olduğum için bu değişime uymak zorundaydım”.

Leonardo’yu günümüzün pek çok insanı “Mona Lisa” ve “Veda Yemeği” tablolarından tanır. Bu nedenle bilim adamlığı sanatçı kişiliğinin gölgesinde kalmıştır. 400 yıl mahsende kalan çizimleriyle, beş bin sayfayı tutan notlarını kimseye açıklamak istemiyordu. Yazılarını soldan sağa doğru yazdığı için, yazdıklarını ancak bir aynaya tutarak düzeltmek suretiyle okuma imkanı bulunmuştu. Leonardo yaşam boyu biriken gözlemsel bulgularını; botanik, jeoloji, coğrafya, anatomi, fizyoloji alanlarındaki inceleme sonuçlarını; mimarlık, şehir planlaması, su ve kanalizasyon projeleri, savaş teknolojisine ilişkin buluş ve icatlarını yazdığı notlarda saklı tutmuştur. Notları yüz yılımızın başlarında bulununca, ilgi alanı son derece geniş, büyük bir bilim adamı olduğu anlaşılmıştır.

Leonardo hukukçu bir baba ile hizmetçi bir köylü kızının evlilik dışı çocuğudur. Annesini hiç tanımayan Leonardo doğar doğmaz dedesine verilmiş ve çocukluğu onun himayesinde geçmiştir. 16 yaşlarına geldiğinde Verochio adında bir ustanın yanında çırak olarak işe başlar. Çok geçmeden ağaç, mermer, kil ve metal işlerinde büyük bir beceri kazanır. Verochio usta çok başarılı el becerisi olan, sanatçı ruhlu bir gencin mutlaka esaslı bir eğitim görmesinden yanadır ve onu destekler. Latin ve Grek klasikleriyle felsefe, matematik ve anatomi üzerine başarılı bir eğitim görür.

26 yaşına geldiğinde sanatçılar loncasına yaptığı müracaatı kabul edilerek, kendi işini kurar ve Floransa, Milano, Roma saraylarında mesleğini sürdürür. Projelerinin pek çoğu kağıt üzerinde kalmıştır. En çok önemsediği projeleri deneyleriyle gerçekleştirmek istediği uçak, helikopter, paraşüt türünden araçlar, çeşitli silah modelleri vardır. Anatomi üzerine daha çok çalışmalar yapmış, incelediği kadavra sayısı 750’yi geçmiştir. Fizyolojik çalışmalarında kan ve kan dolaşımı, kalp ve kalbin kapakçıkları, insan vücudundaki kas ve anatomik yapılanmayı incelemiştir.

Aristo öğretisinden çok Arşimet’in mekaniğiyle ilgilenmiştir. Leonardo, Arşimet’in elden ele dolaşan düzgün yazılmış iki kitabını ele geçirmek için çalmadığı kapı bırakmamıştır. Dolayısıyla Arşimet’le birlikte mekaniğin babası sayılır

Onun gözünde sanat, felsefe ve bilim kültürün bütünlüğünde birleşen, etkileşim içinde değişken çalışmalardır. Sanatı salt yaratıcı imgelemin, felsefeyi soyut düşüncenin, bilimi deneysel ürün sayarak birbirinden ayrı tutmak yanlıştır.

Öldüğünde 67 yaşındaydı. Güçlü bir beynin amansız sürükleyişi içinde durmadan aramak bulmak, yaratmak savaşı veren bu insanın yaşamı acı dolu güzellikleriyle gerçek bir dramdır.

ÖZET ALINTIDIR......................( Renkler ve Yaşam)