Akılcılar Grubu Mesaj Detayi Antoloji.com

Alan:   Grup:Akılcılar Grubu
Tarih: 27.12.2009 19:57
Konu: Yn: [akilcilar-grubu] Bilim Adamlarını Tanımak..............................8

Bu seriyi dikkatle okumalı, ışığın geldiği yeri görmek adına...Çok mersi diyorummm...

Sevgiler Talat Üstadım/iyi akşamlaar

========================================
** YANITLANAN MESAJ ********************
========================================
Gönderen: Renkler ve Yaşam
Alan: (grup üzerinden) Gökmen Y.Erdem
Tarih: 27.12.2009 19:51:00
Konu: [akilcilar-grubu] Bilim Adamlarını Tanımak..............................8
----------
Bilim Adamlarını Tanıma...........................................8

Antonie Laurant Lavoisier (Lâvazye) .....1743...1794

Lavoisier yaşamında iki önemli devrim yaşamıştır. Birincisi yıllarca “simya” olarak bilinen bilim onun çalışmalarıyla “kimyaya” dönüşmüş; ikincisi de 1789 Fransız Devrimi olmuştur. Ne yazık ki kendisi bu devrimin terörüne kurban gitmiştir.

Paris’li zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Küçük yaşta annesini yitiren Lavoisier’i babası büyütür. Babasının yönlendirmesiyle hukuk eğitimi yapmak ister. Bu yıllarda hızla ilerleyen deneysel bilime olan tutkusu başlar. 21 yaşında Paris’in sokaklarının aydınlatılması projesinde birincilik kazanır. Fransız Bilim Akademisi onu altın madalyayla ödüllendirir. Kimya dalındaki deneysel çalışmaları dikkate alınarak akademiye üye olarak alınır. 25 yaşlarında ülkesi adına ona bir çok görev verilmiştir. Vergi toplama sistemi, barutun imalatı, ülkenin ölçümlenerek topoğraf haritasının yapılması gibi sayısız görevler üstlenmiştir.

Lavoisier öncelikle bilimde “yanma” olayını inceler. Daha önce bulunan oksijenin ve karbondioksit gazlarının yanmada etkinliğini ve yanma olayından sonra maddeden hiçbir şeyin eksilmediğini ölçümler. Burada sadece olay kimyasal bir dönüşümdür.

Lavoisier çoğu kez kendi adıyla anılan yasayı bulmuştur. Bu yasayı kendisi şöyle açıklar: “Doğanın tüm işleyişinde hiçbir şeyin yoktan var edilmediği, tüm deneysel dönüşümlerde maddenin miktar olarak aynı kaldığı, elementlerin tüm bileşimlerinde nicel ve nitel özelliklerin korunduğu gerçeğini bir aksiyom olarak kabul etmek gerekir.”

1794’de solunum üzerine deney yaptığı sıra...
................