Akılcılar Grubu Mesaj Detayi Antoloji.com

Alan:   Grup:Akılcılar Grubu
Tarih: 18.12.2009 21:18
Konu: Yn: *- HİCRET

Hayırlara vesile olması dileğimle...

Saygımla Recep Bey

========================================
** YANITLANAN MESAJ ********************
========================================
Gönderen: RECEP AKIL
Alan: Grup: Akılcılar Grubu
Tarih: 18.12.2009 16:42:00
Konu: *- HİCRET
----------
HİCRET

Her ne kadar sözlük anlamı “Terk etmek, ayrılmak bir yerden bir yere göç etmek” demek de olsa ”HİCRET” denince akla İslam anlayışına göre Hazreti Peygamber’in arkadaşlarıyla birlikte Miladi 622 yılında Mekke’den Medine’ye göç etmesi olayı gelir.

Mekkeli müşriklerin baskı ve zulümlerine dayanamayan Müslümanlar Medine’ye hicretten daha önce de iki kafile halinde Habeşistan’a (Sudan) hicret etmişlerdir.

Kur’an’da bu kimseler Muhacirler (hicret eden) olarak anılmışlardır. Allah Kur’an’da “İman edenler, hicret edenler, Allah yolunda cihad edenler ve onları barındıranlar ve onlara yardım edenler, işte onlar gerçek müminlerdir. İşte onlar için mağfiret ve tükenmeyen rızık vardır.” (Enfal-74) diye buyurarak Muhacirleri övmüştür.

Ve yine Allah Tevbe suresi 30. ayeti kerimesinde “İman edenler, hicret edenler ve Allah yolunda malları ve canlarıyla cihad edenler Allah katında derecesi en büyük olanlardır. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.” diye buyurarak hicreti ve hicret eden Müslümanları övmüştür. Çünkü muhacirler imanları uğruna her şeylerini bırakıp evlerini, barklarını, yerlerini, yurtlarını terk etmişler, Allah yolunda çeşitli eziyetler ve zulümlere katlanmışlar onlara bu eziyetleri yapanlarla mallarını ve canlarını ortaya koyarak savaşmış, mücadele etmişlerdir.

Hicret İslam tarihi için o kadar önemli bir olay olarak kabul görmüştür ki meselâ Hz. Peygamber’in nübüvveti ya da doğduğu yıl değil de Mekke’den Medine’ye yaptığı göç İslam Takvimi’nin başlangıcı olarak kabul görmüştir.

Günümüzde hicret (bir yerden bir başka yere göç etme) imkânları maddi şartlar yüzünden –Özellikle de ülkeden ülkeye- çok kısıtlıdır. Ama hicret salt bir yeri terk etmek anlamı da taşımaz. Dilerse insan mecazi olarak da hicret etme imkânlarını araştırıp hayatına tatbik edebilir. Meselâ günah işlemekten tövbeye yönelmek gibi… Ve yine meselâ kin gütmekten, Müslüman kardeşine kötü niyet beslemekten vazgeçerek olumlu davranışlara yönelmek gibi… Gıybetten, iftiradan sakınmak gibi…

Kısaca genel olarak güzel dinimizin kötü dediğini kötü iyi dediğini iyi bilerek davranışlarımızı buna göre dizayn ederek Allah’ın rızasına kavuşmak için çaba göstermek gibi…

Hicret sadece maddi anlamda bir yerden bir yere göç etmek olarak anlaşılmamalıdır aslında. Bir başka deyişle insanın, eğer isterse kendi içine doğru yapacağı yolculuğa da bu adı vermek pekâlâ mümkün. Bir şartla ki: İçine doğru yapacağı yolculuğa çıkmadan önce seçeceği kılavuza dikkat ve özen göstersin ve bu yolculuktan kendine göre dersler çıkarsın. Selâm ve sevgiyle…

Ve tabi ki bu arada bütün İslam Âlemi’nin ve Müslümanların Hicri Yılbaşı kutlu ve mübarek olsun. Allah hayırlı, bereketli bir yıl versin. Âmin! 18. ARALIK.09

RECEP AKIL