Akılcılar Grubu Mesaj Detayi Antoloji.com

Alan:   Grup:Akılcılar Grubu
Tarih: 16.10.2009 20:57
Konu: Yn: [akilcilar-grubu] MERHABA! ! !

Merhabalar değerli Şair :)

Günün getirdiği esenliği sizinle karşılamakta ne güzeeel :)

Sevgiler/İyi akşamlar

========================================
** YANITLANAN MESAJ ********************
========================================
Gönderen: RECEP AKIL
Alan: (grup üzerinden) Gökmen Y.Erdem
Tarih: 16.10.2009 08:59:00
Konu: [akilcilar-grubu] MERHABA! ! !
----------
Merhaba dostlar. Güzel bir gün diliyorum. Sevdiklerinizle birlikte hayırlı, bereketli, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir gün... Cuma'nız mübarek olsun.Selâm ve sevgiyle...


*- HARAM -HELÂL

Helâl, dinen yapılması, yenilip içilmesi yasaklanmış olamayan, serbest bırakılmış olan şey demektir. Haram ise bu tanımın tam tersi...

Allah ve Resulü’nün bir şeyin helâl olduğunu belirtmesi ya da işlenmesinde günah olmadığını bildirmesi, o fiilin helâl olduğunu gösterdiği gibi, o fiil ya da şeyin yasaklandığına dair bir delil bulunmaması da helâl olduğunu gösterir. Çünkü eşyada aslolan helâl oluşudur.

Buna göre bir şey dinin açık hükmüne, yasağına ve ilkesine aykırı olmadıkça helâldir, meşrudur. Helâl kavramının 'meşru, caiz, mubah' tabirleriyle de yakın ilişkisi vardır. Bu kavramlar çoğu zaman Helâl sözcüğüne eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Yüce Allah, iyi, temiz ve insan sağlığına yararlı olan şeyleri helâl, kötü, pis ve zararlı olan şeyleri de haram kılmıştır.

Sözün burasında bir şeyin haram olabilmesi için o şeyin Allah tarafından söylenmesi gerektiği konusuna dikkat çekmek gerekir. Haram kılma yetkisi sadece ve yalnız Allah’a aittir.

Kur’an’da 'De ki: Allah’ın kulları için yarattığı süsü ve temiz rızkları kim haram kıldı? De ki: Onlar, dünya hayatında, özellikle de kıyamet gününde müminlerindir. İşte bilen bir topluluk için ayetleri böyle açıklıyoruz.' buyrulmuştur. (Ar’af, 7/36)

Hazreti Peygamber de Kur’an’a ve Kur’an dışı Allah’tan aldığı bilgiye dayanarak bazı şeyleri haram kılmıştır. Ancak bu işlemi de Allah’ın denetimi altında yaptığı için, Allah’ın ın haram kılması içersinde mütalaa edilir. Bu nedenledir ki Allah’ın helâl kıldığına haram, har...
................