^^A-Ülkü Ocakları^^ Mesaj Detayi Antoloji.com

Alan:   Grup:^^A-Ülkü Ocakları^^
Tarih: 29.12.2007 18:42
Konu: Mehmed Akif Neden Mısır'a Gitti?

Mehmed Âkif Neden Mısır’a Gitti?

Mehmed Âkif, bugün sadece adıyla, bir milletin imanını, irfanını, ahlakını, milli değerlere olan sevgisini hatırlatan ve temsil eden yüksek bir şahsiyettir. Bu büyük adam,
“Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hûda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda”
diye istiklal marşında, sevgisini, bağlılığını ifade ettiği vatanını acaba neden terk etmeye mecbur kalmıştır?

Milli mücadele için gönüllü çalışan Mehmed Âkif, 24 Nisan 1920’de Ankara’ya gitti. Burdur milletvekili olarak I. Meclis’e katıldı. Milli mücadele döneminde Anadolu’yu dolaşırken büyük bir alaka ile karşılandı. Mehmed Âkif vaaz ve nasihatleriyle halka mücadelenin ehemmiyetini anlatıyor, bir nevî manevi destek oluyordu. Âkif’in bu vaazları kulaktan kulağa yayılıyordu. Kastamonu Nasrullah Camii’nde verdiği vaaz ise yurdun çeşitli yerlerindeki camilerde okunmuş, bastırılarak her tarafa dağılmıştı. Bunların yanında İstiklal marşını da yazarak bağımsızlığını kazanan milletin gür sesi haline geldi ve Türk milleti tarafından milli ve manevi bir önder olarak tanındı.

Mehmed Âkif’in başyazarı olduğu “Sebil’ür-Reşad” dergisi milli mücadele döneminde çok faydalı olmuştur. Eşref Edip ve Mehmed Âkif halkın milli ve dini inançlarını ayakta tutacak yazılar yazıyor ve bu dergi halka adeta coşku, heyecan ve dinamizm yüklüyordu..

Düşman vatandan çıkarıldıktan sonra, I. Meclis seçim kararı aldı ve dağıtıldı. Âkif de ailesiyle beraber İstanbul’a döndü. Mehmed Âkif o günlerde milli ve dini şahsiyetiyle yeni rejim liderleri için önemli bir tehdit oluşturuyordu. Bu sebeple emekli maaşı bile bağlanmadan II. Meclis için milletvekili adayı gösterilmedi. Hatta bunun yanında istiklal şairinin peşine, iktidar tarafından polis taktırıldı ve takip ettirildi. Adeta Mehmed Âkif’in memleketi terk etmesi için elden gelen her şey yapılıyordu.

Vatan haini gibi polis tarafından takip ettirilmesinin yanı sıra laik rejimin peşpeşe gelen inkılaplarını da kabul edemeyen ve bunları dini şahsiyetine sığdıramayan milli şairimiz 1925’te, 11 yıl kalacağı, Mısır’a hareket etti.

Hazırlayan: Hasan Hüsnü GÜNER