Folklor ün Önemi

Ahmet Mustafa Kulaber
173

ŞİİR


2

TAKİPÇİ

Folklor ün Önemi

'Sen raksına dalarken için titrer derinden Çiçekli bin sahnede bir beyaz kelebeğin Bizim de kalbimizi kımıldatır yerinden Toprağa diz vuruşu dağ gibi bir zeybeğin'
Bu dizeler ünlü memleket şairi Faruk Nafiz Çamlıbel'in olup (Folklor) Halk Bilgisi koka ilk bilgisi deyince de aklınıza buram buram hasret, felsefe, sevinç, acı, yiğitlik, aşk... ve vb. kokan halk türküleri, yiğitliği yansıtan halk dansları, göznurunu dolduran el sanatları, vicdanının pınarı inancı, töreleri, gelenekleri, görenekleri ve behzerleri gelir. Efsanesinden edebiyata kadar, halk sağlığından tuluatına kadar geniş yelpazesi olan folklor, genel anlamda halk kültürünü oluşturur. Eski Yunanlardan beri yaşatılan halk bilgisi, önce masallardan başlanmış, araştırmacılar genişledikçe kapsamının da büyüdüğü anlaşılmaktadır. Bu araştırmalar sadece Türkiye'de değil tüm dünyada özen¬le ele alınmış, çalışmalar hızla sürdürülmektedir.
Türkiye'de bu konu 1890'dan itibaren devam etmektedir. Kaşgarlı Mahmut, Nasrettin Hoca, Evliya Çelebi, Ahmet Mithat, Ziya Gökalp, H. Zübeyir Koşay, yakından tanıdığım Muzaffer Sansözen, Ahmet Kutsi Tecer, Vedat Nedim Tör, Cahit Öztelli, İhsan Hınçer, (hocam) Şerif Baykurt ve Prof. Ziyaettin M. Fahrettin... ve diğerleri Türk Folkloruna çok önemli hizmetler vermişlerdir.
1927de Türk Halk Bilgisi Derneği Türkiye'de ilk kurulan dernektir. Türk halkının vicdan ve hafızasındaki manevi değerleri araştıran bir bilim dalıdır. Bir bakıma bir mil¬letin tarihini bünyesinde saklayan araştırma sayesinde görsel ve işitsel yayınlara yansıtılan folklor, destanlar, masallar, atasözleri, deyimler, türküler, ağıtlar, maniler, bil,_^çeler, efsaneler, fıkralar, tekerlemeler, ninniler, törenler, halkoyunları ve dansları, halk müziği ve aletleri, giyim, halı, kilim, elişleri, elsanatlan, halk tabipliği vs... bugün sıcaklığı ile elimizde ise geçmişteki emeğin ürünleridir.
Bugün ülkemizin hemen hemen her ilinde kültürel yardımlaşma dernekleri vardır. Bu demeklerle, okullarımızda, halk eğitimi merkezlerin de ve folklor demeklerimiz bünyesinde folklor günleri düzenlenir. En eski medeniyetin beşiği olan, halen büyük bir kültür birikimi ve mozayiğinin her rengini oluşturan Anadolunun folklorunun sergilen¬diğini sevinçle görmekte olmakla birlikte çok nadiren Televizyonlarda (özellikle özellerde) yayma rastlıyoruz. Bu çalışmalar yeter mi? Hayır. Bir kere yeni kuşak bir halk türküsünü duydu mu 'kapat şunu' diyor. Neden-Çünkü aile içinde bu eğitim ver¬ilmiyor da ondan. Özçel radyoları ve Televizyonla açarsanız. Doyurucu bir halk müziği, halk dansını görmek mümkün değildir.
Bir toplumun kıvançları, acılan, sevgileri, sanatları, bilgileri saklı bulunan folklor, geleceğe ışık tutacak bir bilimin olduğunu unutmamak gerekir. Madem bu toplumun insanlarıyız. Bu toplumun da folklorunu sevmek zorundayız.

Ahmet Mustafa Kulaber
Kayıt Tarihi : 14.9.2008 00:44:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Ahmet Mustafa Kulaber