Fasulye Şiiri - Perihan Pehlivan

Perihan Pehlivan
808

ŞİİR


58

TAKİPÇİ

Fasulye

Sohbet

Fasulye

Hayatımızın önemsiz bir objesidir o. Ama hemen hepimizin zevkle yediği bir yemeğin ham maddesi, toprağın harika bir ürünü, bereketli, çeşitlidir. Ve çok besleyicidir, mevsime göre şekillenip giriyor evimiz, neşe katıyor soframıza. Fasulye; Fakirin eti, proteince de çok zengin.
Yeşil fasulye türlü çeşit yapılır ve yenir bahar ve yaz boyunca genelde ucuzdur ilk çıktığında pahalı olsa da. Kışın kurutularak tüketilir yada yaş konserve olarak. Konserve dedim de, konserve bu kadar ucuz değilken kadınlar Ağustos sonunda ucuzlayan fasulyeden bolca konserve yaparlardı. Şimdilerde yapan çok az. Şişeler alınır, kapaklar alınır ve konserve günü belirlenirdi. Bazen imece usulü olurdu. Küçük kasabalarda kuruluklu evler vardır oralarda yapılır ve kocaman kazanlarda konserveler kaynatılırdı.
Sonra soğumaya bırakılır ve kapağı atanlar yeniden sıfır kapak takılıp tazelenirdi. Kış ortasında afiyetle yenmek için sofrada yerini alırdı. Bazı yörelerde de salamura yeşil fasulye konur kışın sıkılıp kavrulup yenir. Bu arada fasulye turşusu da pek bir güzel olur. Sirkeyle adeta uysallaşır fasulye ne uzun dayanır.
Kuru fasulyeler türlü türlüdür. Mavi renkli boncuk Ayşe, kırmızıçizgili barbunya, beyaz renkli çalı fasulye ve şeker fasulye. En pahalısı da Şeker fasulyedir. Gerçekten de şeker. Küçük yuvarlak amma lezzetidir. O bir harika. Şimdilerde çömlek fasulye restoranları var. Karadeniz de ayrı bir tattır. Tere yağ ve yörenin eti ile baharatı ile nefis.
Evet, evet fasulye harika bir şey. Eskiden bu kadar kırtasiye yokken hepimizin birer fasulye torbası vardı.
Hem sayı sayardık onlarla hem de yazı yazardık yanı okumayı sökerdik, matematik öğrenirken yanımızda hep o vardı. Şimdi naylondan çubuk ve harfler çıktı. Fasulye dostluğu bitti. Tabii sıcacık o sevgilerde yok. Sonra çimlenme yapardık fasulye, nohut mercimekten, mısırdan. Ama en çok fasulye çimlendirilirdi. Nasıl sevinirdik ilk yapraklar çıkınca. Pencere kenarında çimlenmiş fasulyeler olurdu sıcacık sobalı evlerde. Atasözü bile vardır. “ Fasulye gibi kendini nimetten sanma”. Kim bizim fasulyemizin yerini alabilir ki. Ya da uzun konuşmaları kesmek için; “ gelelim fasulyenin faydalarına”
Ah be fasulye hayatımızın her noktasında sen varsın. Bazen çok kızınca birine" Fasulye sırığı ne olacak" desek te. O şarkılarda, şiirlerde bile o.
"Amman fasulye yedi bucuk lira hem oynasın hem kaynasın” der çalar oynarız.

P.Pehlivan 4.08.2013 İST

Perihan Pehlivan
Kayıt Tarihi : 24.8.2013 16:29:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Yilmaz Boga
    Yilmaz Boga

    olsa da simdi acili bir Fasulye bir bas sogan kirsak yanina ve somun ekmekle bandira bandira yesek mubaregi babo......Sofraniz daim olsun Pehlivan....

    Cevap Yaz
  • Nurten İnceoğlu
    Nurten İnceoğlu

    :)))) güzel... Anlatım daha güzel kutlarım efendim.

    Cevap Yaz
  • Ali Şahin
    Ali Şahin

    Çok güzel bir anlatımdı fasulyeyi herkes sever zannedersem yüreğine sağlık tam puanla kutlarım.

    Cevap Yaz
  • Muhlis Şutanrıkulu
    Muhlis Şutanrıkulu

    bir fasulye bu kadar hoş anlatılırmı kaleminize sağlık

    Cevap Yaz
  • Nehir Özen
    Nehir Özen

    Perihan hanım bir de 'gelelim fasulyenin faydalarına' deriz istemediğimiz durumlardan kaçmak için.:))

    ne kadar güzel bir söyleşi olmuş, inanın bayıldım.. akıl edip yazmanız harikaydı, yürekten kutluyorum sizi..

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (7)

Perihan Pehlivan