EĞİTİM ŞİİRLERİ

EĞİTİM ŞİİRLERİ

Bahattin Tonbul

Yıl bin dokuzyüz seksen,mezunları son oldu
Doğu batı birlikte,son eğitim türküsü
Yurdun dörtbir yanından,okumak için doldu
Balıkesir Necati,eğitim enstitüsü

Korucuoğulları,Tahir gerçek dostudur
Tahsin Göçmen tenimle,yaşam postudur
..

Devamını Oku
Yusuf Tuna

Akıl olmadan hiç bir şeyin önemi olmaz,
Her şey akla muhtaçtır akıl da eğitime.
Akıl olmasa idi ilimler değer bulmaz,
Her şey akla muhtaçtır akıl da eğitime.

Yaşantımıza intizam veren eğitimdir,
İnsan hayatına düzen veren eğitimdir.
..

Devamını Oku
Yusuf Tuna

Osmanlı döneminde çocuklar eğitilir,
İlim adamları Enderunda yetişirdi.
Eğitim gördükten sonra hayata atılır,
İlim adamları Enderunda yetişirdi.

İlimleri bilginler sırtına çıkımıştır,
Osmanlı ülkeyi ilim ile dokumuştur.
..

Devamını Oku
Seçil Karagöz

İnsanı eğitmek hakikaten zor;
Neler çektiğimi bir de bana sor!
Farklı ortamlarda koşturup durdum;
Zaman, enerji ve sağlıktan oldum.

Her yaştan, kültürden öğrencim oldu;
Dil, müzik, eğitim malzemem oldu!
..

Devamını Oku
Hasan Ceylan

Şimdiki gençlik..kızları havai,erkekleri tembel
Ve imkanlar… hem var,hem yok
Disiplin…hak getire
Demkorasi,ilgiye,yeteneğe göre martallarıyla …rahmet eyleye
İyi bir eğitim olanakları
Maalesef özel eğitim kurumlarında,.vakıflarda
Yıllığı 4-10 milyarcık
..

Devamını Oku
Naim Yalnız

İyi bir yönetici,
Olamaz hiçbir kimse;
Hayatında yeterli
Eğitim görmemişse.

İyi bir yönetici,
Ekibin(i) iyi seçer;
..

Devamını Oku
Mehmet Ali Var

Pedagog Âdem Güneş’e

İnsana değerden yoksun eğitim,
Fazilet ışığı yaymıyor hocam.
Maddeten bunalmış, mânadan yetim,
Tertemiz fıtrata uymuyor hocam.

..

Devamını Oku
Mehmet Kıyak

OKUL VE EĞİTİM (Konuşma)


.............................................................................................................................

Hepimiz yeni bir eğitim-öğretim yılına başlamanın heyacanı içindeyiz.Uzun bir tatili geride bırakarak büyük bir enerji, büyük bir sevinç ve mutlulukla yeni bir yıla başlıyoruz.

..

Devamını Oku

Bestekâr ve şair Erol Güngör’ün İstanbul şarkılarının okunduğu konserler:
Adalara gitmedinse (söz-müzik:Erol Güngör)
Bu eserin okunduğu konserler:
11.05.2006 tarihinde İstanbul Vefa Lisesi konser salonunda
31.05.2006 tarihinde İstanbul Mecidiyeköy Büyükşehir Belediyesi konser salonunda
30.01.2007 tarihinde İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi konser salonunda
18.03.2007 tarihinde İstanbul Taksim AKM konser salonunda
..

Devamını Oku
Ali Rıza Atasoy

Türk şairlerinin ve şiirlerinin buluşma platformu antoloji.com kültür ve sanat portalı bünyesinde 12 Mayıs 2006 tarihinde kurduğumuz ve bir ekip olarak geliştirdiğimiz Yeşilrmak Şiir Vadisi Grubu olarak bu sene üçüncüsünü düzenlediğimiz *** Boraboy Şiir Günleri (22-23 Mayıs 2009) *** kültür ve sanat etkinliği, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de ardında unutulmaz anılar ve kalıcı dostluklar bırakarak bir rüya gibi son buldu.

Yeşilırmak Şiir Vadisi Grubu’nun kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında her yıl düzenlediğimiz ve artık geleneksel hale gelen Boraboy Şiir Günleri üçüncü etkinliği için aylar öncesinden başlayan detaylı bir planlama ve hazırlıklar yapıldı. Etkinliğin en az kusurla, hatta mümkün olduğu kadar kusursuz ve amacına uygun olarak sonuçlanması için kutlama komitesi olarak ben Ali Rıza ATASOY, grup yöneticilerimiz, Ömer CELEP, Fesih AKTAŞ, Müzeyyen KESKİN, Hüseyin BACANAK, Ahmet EROĞLU, Taşova Lisesi Müdürü İbrahim MALKOC ile birlikte grup üyemiz aynı zamanda kameramanlık görevini yürüten Ahmet ÖZKAN ile grup üyemiz ve aynı zamanda etkinlik süresince sunuculuk görevini yürüten Taşova Yeşilırmak İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Sercan TAŞ başta olmak üzere, organizasyonda gönüllü olarak görev alan Taşova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul ve kurumlarda görev yapan eğitim çalışanları tarafından aylar öncesinden başlayan bir planlama ve bu plan doğrultusunda detaylı bir çalışma yürütüldü.

Boraboy Şiir Günleri (22-23 Mayıs 2009) duyuru metninde yer alan planlama ve program doğrultusunda herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden gerçekleştirildi ve 23 Mayıs 2009 Cumartesi günü akşam saatlerinde yöremizin zümrüt gerdanlığı Boraboy’da bir rüya gibi son buldu.. Bu sene ilk kez etkinliğin şiir dinletisi bölümünün ortalarında geçici bir yağmura yakalandık ve bu nedenle programın geri kalan bölümünü Boraboy Göl gazinosunda kapalı mekanda tamamladık. Gördük ki yağmur da Boraboy’a ve Boraboy Şiir Günleri etkinliğine ayrı bir renk ve güzellik kattı, her şey belki mükemmel değildi ama öyle zannediyorum ki mükemmele çok yakındı.Katılımcı şair dostların bir bölümü 22 Mayıs 2009 Cuma günü öğleden önce Ankara’da buluştular ve grup yöneticimiz Ahmet EROĞLU ve Müzeyyen KESKİN tarafından temin edilen araçla öğleye yakın saatlerde Ankara’dan toplu olarak Taşova'ya hareket ettiler.Bunun dışında kendi imkanlarıyla veya özel araçlarıyla diğer illerden gelen katılımcılar da aynı gün sabah saatlerinden itibaren bulundukları illerden birer ikişer Taşova’ya gelmek üzere yola koyuldular ve aynı gün öğle saatlerinden itibaren yine birer ikişer Taşova’ya inmeye başladılar.

Taşova’nın zümrüt gerdanlığı doğa harikası Boraboy’a ve Yeşilırmak Şiir Vadisi’ne gönül veren katılımcı şairler ve sanat dostları yine aynı gün öğle saatlerinden itibaren Taşova Öğretmenevi bahçesinde grup başkanı olarak bendeniz Ali Rıza ATASOY, grup yöneticimiz Ömer CELEP, organizasyon işleriyle görevli Taşova Lisesi Müdürümüz İbrahim MALKOÇ, grup üyemiz ve kameramanımız Taşova Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Ahmet ÖZKAN, grup üyelerimiz ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personelimiz Serap ÖZGÜR, grup üyemiz ve Öğretmenevi Müdürlüğü personelimiz Macide ÖZTÜRK, foto muhabiri olarak görevlendirdiğimiz arkadaşımız Taşova Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni Ömer ŞENGÜL ve grup üyemiz ve aynı zamanda etkinliğimizin sunuculuk görevini üstlenen Taşova Yeşilırmak İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Sercan TAŞ tarafından karşılandılar.Taşova’ya erken saatlerde inen katılımcılar Taşova Öğretmenvi bahçesinde kendileri için ayrılan mekanda oturup dinlendiler, diğer katılımcılarla tanıştılar ve en son gelecek şair dostları beklemeye koyuldular.Akşama yakın saatlerde son olarak topluca Ankara'dan hareket eden katılımcılar geldiler ve Öğretmeevi bahçesinde organizasyonu yürütenler ve diğer katılımcılar tarafından büyük bir coşkuyla karşılandılar.Öğretmenevi bahçesindeki kısa bir dinlenme ve tanışma faslının ardından; Taşova şehir merkezinde ve ırmak boyunda toplu olarak bir gezinti yapıldı. Kısa süreli bu şehir turunun ardından Taşova Öğretmenevi salonunda topluca yemek yenildi. Akaşam yemeğini müteakip katılımcı misafirler tekrar Öğretmenevi bahçesinde kendileri için ayrılan mekanda yerlerini aldılar. Burada misafirlere çay, meyve, çiğ köfte ikramı yapıldı ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar bu mekanda şiir ve sanat üzerine paylaşımlar yapıldı. Bilahare misafir şairler ve sanat dostları yatılı okul pansiyonlarına yerleştirildiler ve geceyi Taşova’da geçirdiler.
..

Devamını Oku
Mürsel Adıgüzel

24 KASIM 2013 ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Değerli öğretmen arkadaşlarım ve sevgili okurlarım. 24 Kasım 2013 Öğretmenler Gününüz kutlu olsunla yazıma başlamak istedim.
24 Kasım Mustafa Kemal Atatürk ün 24 Kasım1928 yılında, millet mekteplerini açtığı, Arap Alfabesinin kaldırıldığı, onun yerine Latin harflerinden oluşan alfabemizin kabul edildiğini kutlamaktayız. Bu gün, öğretmenlerimize ve halkımıza kutlu olsun.
Mustafa Kemal Atatürk, dilimize ve sesimize uymayan Arap Alfabesinin yerine, dilimize ve sesimize çok uygun olan ve uyum sağlayan Latin Harfleriyle yapılacak öğretimi bizzat kendisi kara tahta başına geçerek öğretilmesini, göstermiştir. Bu nedenle de Türkiye Büyük Millet Meclisi kendisine Baş Öğretmenlik unvanını vermiştir.
Harf devriminin yapılması sonucunda, o gün yüzde on okuryazar oranı, bugün yüzde doksanların üstüne çıkmıştır. Ülkemizde yaşayan ve okuma yazma bilmeyen herkesin okuryazar olması hedeflenmiştir
24 Kasım Öğretmenler Günü’ne nasıl gelindiğine bakıldığında, 12 Eylülcülerin yapmış olduğu ihtilalının, birici derecede ki has adamı olan, Milli Eğitim Bakanı Sayın Hasan Sağlam‘ın eseridir. Bakan bu günü, bütün öğretmenler günü olarak kutlanmasını sağlamıştır.
..

Devamını Oku
Necati Tarak

Asker Stajyer Öğretmendim
40 Günlük eğitim sonrasında
Dağıtıldık ülkenin uç noktalarına
Emre itaat askerliğin gereği

Tayinim yapılmıştı okulsuz köye
Dedim insanlar var görevin eğitim
..

Devamını Oku
Erdal Ceyhan

KÖY ENSTİTÜLERİ EFSANESİ

17 Nisan demek uyanmak demek, aymak demek
Bir yurdun öğretmenlerini okula çağırmak demek

İsmet İnönü, Hasan Ali Yücel,İsmail Hakkı Tonguç elele
Çağırdı yurdumuzun zeki ilkokul mezunlarını eğitime.
..

Devamını Oku
Mustafa Deniz

Deve misali bu çarpık düzeni
Gütmesem bir bela gütsem bir bela
Bu dertler ilaçsız öldürür beni
Yutmasam bir bela yutsam bir bela

Küfür etsem sığmaz benim arıma
Taş basarım çürüttüğüm bağrıma
..

Devamını Oku
Mustafa Cilasun

Bilinmezler vardır
Belki vakit elvermedi ve
Beklide merak edilmedi
Sual etmek için
Merak kifayet etmeyebilir,
Bilgi ihtiyaca cevap vermeli
Her sual muhatap bulamaz,
..

Devamını Oku
Necati Tarak

4 Kilometre uzaklıktan gelerek
2.5 yıl Akbez’de ilkokulu okudum
Köye okul yapılınca elveda dedim
Düziçi İlk Öğretmen Okulunu bitirerek
Bu okuluma öğretmen olarak atandım

Salmanuşağı Akbez’in Mahallesi
..

Devamını Oku
Sebahattin Kömürlü

'Eğitim sisteminin belli bir düzene göre işlemesine karşılık, hayat okulu düzensiz ve karışıktır.... Bu da, eğitimin ne güçlü bir siyasal araç olduğunu, çatışan taraflar için sömürülmeğe elverişli bir tehlike kaynağı olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Öğrenci okuldayken, daha sonraki yıllarda kolayca kurtulamıyacağı korkunç önyargılarla beslenmiş olabilir. Eğitimin -devletçe uygulanışı öylesine yönetilebilir ki, yurttaşların içine itildikleri düşünsel tutsaklıktan kurtulma olana...kları tümüyle ortadan kalkar.

Gerçekten eğitim görmüş bir insan yetiştirmek için gerekli olan başka bir şey daha var - o da, insanın öbür insanlar karşısında her zaman duyması gereken bir toplumsal sorumluluk duygusudur.... Kişiliğin geliştirilmesi öğrenciye sadece «Komşunu kendin gibi sev.» yollu sofuca kalıplar öğretmekle sağlanamaz. Hiç yanlış yapmadağı ileri sürülen sözümona örnek kişilerle ilgili hikâyelerin pek az değeri vardır.'

Albert Einstein / Makalaler (Eğitimim Önemi)
..

Devamını Oku
Selim Temiz

Bak yine akıyor zaman; zamanım 'Yirmi Üç Nisan'
Bir zamanlar çocuklarımız idi,büyük her insanım
Çocuklarımız kutsal; iyi yetiştir,annesi ile babası
Çocuklara Atatürk hediyesi; Dünyada yoktur eşi

'Yirmi Üç Nisan'la gün koşar; Türk bayrağı coşar
Küllerinden doğmuş asil millet,mekanı Çanakkale
..

Devamını Oku
Selim Temiz

Orman,sayısız ağaçtır; sayısız olan tekli yapraktır
Orman yeşildir; yeşil yapan,küçük ve sayısız yapraktır
Orman,toplumsal yaşamdır; yaşam ise tek tek bir yürektir
Orman bir vatandır,kökleri toprakta yaşayan şehittir

Sağlık,eğitim ve adalet yaşamın üç ana 'Güneş'tir
Ormanın Ruhu,aslanlı yolun sonunda yatan 'Güneş'tir
..

Devamını Oku
Selim Temiz

Gelmişini,geçmişini araştırsana,insanca
Bildiğin ne varsa,dök ortaya bir adamcasına
Yazılı yazısız tüm yasalara,bir göz atsana
İnsan olup olmadını,göreceksin arkadaş

İstersen alem-i cihan ol,bulacaksın sonunda
Sen varsın,çocukların var,yakının var,var oğlu var
..

Devamını Oku