Dr C.Bernard Bildiğimizi zannetmemiz,öğrenmemizin en büyük düşmanıdır. der.Alçakgönüllülüğün ifadesidir bu söz.İletilerimde kendimden söz ederken Bilgilerimi,deneyimlerimi yeterli görüyorum. biçiminde herhangi bir iddiayı öne sürmedim.Sadece edebiyatla olan ilgimi ortaya koydum.
Bazı arkadaşlarım kimliğimle ilgili tecessüslerini ağız birliği etmişcesine yazıyorlar.
Bu konuda Nietzschenin bir sözünü anımsıyorum.Bu bilge kişi Kendinden söz etmemek çok soylu bir ikiyüzlülüktür. dememiş miydi?
Grubun düzenlediği bir şiir yarışmasıyla ilgili yaptığım eleştiri sonrası kendilerini tanımadığım,adlarını zikretmediğim,olayla doğrudan ya da dolaylı olarak ilşkileri bulunmayan kişilerin Otuziki kısım tekmili birden saldırıları,küçük düşürücü karşı koyuşları,meydan okuyuş içerikli yazıları başladı ve sürüyor.
Çeşitli ulusların edebiyat tarihlerinde,Türk Edebiyatı Tarihinde,bazı dönemlerde bu tür çabalara rastlamak olasıdır.Franz Kavka yaşadığı dönemde karşısındaki edebiyat oligarşisine karşı savaşım verirken dik durmasını bilmiş ve bu yüzden Yalnızlık,bana hiçbir zaman eksilmeyen bir güç veriyor.demiştir.
Şairim,çok sayıda şiir yazdım; bunlar geniş kitleler tarafından ilgiyle okunuyor; herkesçe tanınıyorum ve haklı bir şöhrete kavuştum...türünden bir iddiada bulunmadım.Nizar Kabbani geliyor aklımaDuygularımız sözcüklerin ötesindedir; utanmalıyız şiirlerimizden! diye haykıran O değil miydi?
Sanatçı olmak,onun ağırlığını taşımak öyle kolay bir sorumluluk değildir.Sanatçı eleştiriye açık olmalıdır.Yerine göre Geothe gibi Dilsiz gibi oturup kaldım ve ısırdım yanan dudağımı.demeyi bilmelidir.Pir Sultan Abdalın bütün zamanlara hükmeden Eksikliğim vardır ben de bilirim/Eksikliğimle kabul eyle,gel beni.dizelerini sahiplenebilmelidir.
Kendimce sorunlu bulduğum bir etkinliği eleştirmeyi; bir meydan savaşı gibi algılayarak,yüksek perdeden atanlara ne demeli? Pablo Nerudanın Biz şairler nefretten nefret ederiz ve savaşa karşı savaşırız özdeyişini anımsatmalıyım sizlere.
Sözlerimi fazlaca uzatmayacağım.Evet; Bedri Rahmi Eyuboğlu kadar olmasa bile ben de Zifiri karanlıkta gelse şiirin hasını ayak sesinden tanırıım. diyebilirim.
Başkalarına kendimi kanıtlamak durumunda da değilim.Bir yazarımız,fıkralarından birinde ancak,kurumuş kış ağaçlarının dallarının ses çıkardığını,baharda ise sessiz sedasız çiçeğe durararak,sonra yaprak açarak ve sonra da olgun yemişleriyle bize gülümseyen ağaçları örneklememiş miydi? Bu güzelliğin ortaya çıkması sessiz ve derindendir,zamana bağlıdır; ümitle olasıdır.
Kötücül kişilerin saldırıları beni ilgilendirmiyor...
Güzelliğin var olduğu yerde böylelerinin olması da doğaldır.
Eleştiriden korkmayacaksınız...
Nietzsche:Beni öldürmeyen şey,beni güçlendirir! derken galiba işkenceyi uzatan en son kötülükten,ümitten bir beklenti içinde değildi.
Albert Einstein Gerçeği aramak,onu elde etmekten daha kıymetlidir.sözünü niçin söylemişti acaba?
Eleştirİnin asıl uğraşı,gerçeği aramayı öğretmek değil midir?
Kayıt Tarihi : 2.11.2007 20:51:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
İlgisi olanlara...
Bu kadar mütevazi olma gerçek sanırlar diye bir saptama vardır.Lakin yine de tevazu gibi bir erdemin yıldızı hiç sönmez.
Şairliğiniz, insanlığınız duruşunuzla muhteşem şiirlerinize rağmen güler yüzlü(yineliyorum) tevazunuzla baş tacısınız.
Kulak asmadan yazmak gerekir deneme olsun, bıktırıcı olsun en kötü şiir en iyi dost sandığımızdan yeğdir...
Esenlikler dileğimle sevgilerimi bırakıp teşekkür ediyorum. Kalan tatil günlerinizi neşeyle geçirmenizi hiç bir şey için tasalanmamak gerektiğini söylüyorum bir abla olarak.
Her daim yanınızdayız, yanınızda olmaktan şeref duyarak, görüşmek üzre diyorum. sevgili öğretmen hoşça kalın!
Sevgilerimle..
Necdet Ağabey,
biz yeni yetme gençlere çetrefil tuzaklarla örülmüş
edebi yolculuğunda yol ve yordam gösterecek bir konuya
korkusuzca el atmışsınız yine. yürekten kutlarım.
Muhterem Hocam, yazılış gayesi ne olursa olsun; içeriğinden istifade ettim, nasiplendim... Sağ olunuz var olunuz, Rabb'im Sizden Razı Olsun...
En Derin Saygılarımla
Metanet Yazıcı
TÜM YORUMLAR (13)