Gün ikindi akşam oldu
Gör ki başa neler gelir
Veysel gider, adı kalır,
Dostlar beni hatırlasın.
Böyle söylüyor ünlü halk ozanı Âşık Veysel. İnsan bu fani dünyada yaşadığı müddetçe kimi zaman hatırlanmak ister.. Anılmak (hatırlanmak) , insanın doğasında var olan bir düşüncedir.
Hiç kimse bu dünya da kalıcı değildir. Ama dostları, arkadaşları ve sevenleri arasında hatırlanmak ve anılmak ta ayrı bir olgudur, ayrı bir duygudur. Âşık Veysel, Sivrialan Köyü’nde deki evlerinde duvarda asılı duran sazını kucağına aldığında “Dostlar Beni Hatırlasın “ sözleriyle ölmeden önce dostlarına bir mesaj gönderiyordu. Sırası gelmişken sevgili ozanımızı saygıyla ve rahmetle anıyorum.
Konya Selçuk Üniversitesi’nde uzun yıllar öğretim görevliği ve Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde önce Profesör ve daha sonra bu Bölüm’de dekanlık yapan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun bana imzalı bir kitabını gönderiyor. Kitaplığımda Sayın Sakaoğlu’nun en 15 kitabı vardır. “ Dostlar Beni Hatırladı ” adını taşıyan bu kitaplardan biridir. Bu kitapta kendisine armağan edilen ve onun anısına yazılan şiirlerden bir
“SELÇUKYA’DA” (s. 64’te) .
“ Dostlar Beni Hatırladı “ kitabı 2009 yılında Konya’da basılmıştır. 144 sayfadan ibarettir. Sayın Sakaoğlu bu kitabının giriş bölümünde şunları yazıyor:
“ Aşıklar ve şairler benim için hep güzel şeyler yazdılar.(….) onlara ne kadar teşekkür etsem azdır.Bir merhum Kul Gazi’yi, bir Halil Karabulut’u, bir Ali Karaosmanoğlu’nu, nasıl unuturum ben.? Ya dillere destan, olan 67 dörtlükten oluşan “ Saim Hoca “ Destanı”nı yazan Nuri Şahinoğlu’na ne demeli? O şiir özel olarak incelenmeli, toplum eleştirisi açısından değerlendirilmelidir. “ diyor. (s.13) . Şimdi Âşıklar diliyle yazılan şairlerin adını veriyorum: Sivaslı Âşık Kul Gazi, (Gazi Kurt) , Sivaslı Aşık İsmeti (İsmet Namlı) , Çıkrıkçı Ali Çiftçi, Karamanlı Aşık Yetimi (Mustafa Kartal) , Kadirlili Aşık Ayşe Çağlayan (Ayşe Çağlayan) , Kadirlili Aşık Garip(Ali karaosmanoğlu) , Kadirlili Aşık Halim Karabulut, Emirdağlı Aşık Yoksul Derviş(Şemseddin Kubat) ,Yeniceobalı Nufal Ufacık, Bayburtlu Aşık Şaşkuni (Nevzat Karaoğlu) ,Aşık Ataroğlu (Mehmet Atar) ,Öksüz Ozan(Ahmet Yıldırım) , Aşık Kadoğlu(Fehmi Kadıoğlu) , Aşık Haydari (Haydar Ateş) , ve şairlerden Abdülkadir Güler ve Saffet Arıcı’nn şiirlerine bu kitapta yer vermişlerdir. Yine kitabın bir başka bölümünde Sakaoğlu’nun ailesi için yazılan şiirlere yer verilmiştir. Kitabın son bölümünde ise Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun özgeçmişi, hakkında bilgi veren kaynaklar, kitaplar,dergiler ve Ansiklopediler.Aşık Edebiyatı ile ilgili yazılanlardan seçmeler,toplu eserler gibi kalıcı bilgilere yer verilmiştir….
Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun Türk edebiyatına kazandırdığı eserlerin sayısı 100’ü geçmiştir. Ayrıca bir o kadar da katıldığı sempozyumlar ve sunduğu bilimsel bildirileri vardır. Sayın Sakaoğlu başlı başına bir kültür deryasıdır. Özellikle halk bilimi (Türk folkloru konusunda uzmandır) . Bu alanda yurtiçinde ve yurtdışında birçok ödülü vardır.
1939 Konya doğumlu olan Sakaoğlu, uzun yıllar üniversitelerimizde öğretim görevlisi ve Selçuk Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde dekanlık iken 20 Mart 2006 yılında yaş haddinden dolayı onurlu bir şekilde emekliye ayrılmıştır. Emekli olmasına rağmen eserleriyle ve katıldığı bilimsel programlarıyla Türk kültürüne, Türk edebiyatına var gücüyle halen hizmet veriyor. Sayın Sakaoğlu’na uzun ömürler ve sağlıklı günler diliyoruz.
Şimdi adı geçen Dostlar Beni Hatırladı” kitabında benimde bir şiirimi beğenip almışlardır. Beni de hatırladıkları için de, ayrıca teşekkür ediyorum. SELÇUK’YA adını taşıyan şiirimi burada sizler de paylaşmak istiyorum, buradan Sayın Prof.Dr. Saim Sakaoğluna selam ve saygılar sunuyorum efendim.
SELÇUKYA’DA
Konya’da selam güncedir
Selçukya’ da bilmecedir
Folklorda hece hecedir
Hocam Saim Sakaoğlu
Erce, Yunusça, Mevlâna
Bilgece durmuş divana
Bildiri sunmuş dört yana
Hocam Saim Sakaoğlu
Konya’nın Meral Bağı’nda
Hoca Yesevi çağında
Halk kültürü ışığında
Hocam Saim Sakaoğlu
Ders verir şimdi Konya’da
Adı bilinir dünyada
Bayburt, Niksar, Sakarya’da
Hocam Saim Sakaoğlu
Türk dilinin Şehriyar’ı
Türkistan, Özbek diyarı
Konya’mızın iftiharı
Hocam Saim Sakaoğlu.
Abdülkadir GÜLER
Abdulkadir GülerKayıt Tarihi : 17.6.2010 00:41:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!