Tahsin YÜCEL (1933-2016),doluluğu yadsınamayacak bir yazın insanı; deneme ustası. Sayısız yapıtına imza atan Tahsin YÜCEL , Can Yayınlarından Ağustos 2011 yılında çıkan YAZIN,GENE YAZIN adlı kitabının sunuş yazısına ‘DİLEK’ başlığını atmış. Tanrı’ya seslendiği bu yazının bir yerinde şöyle diyor :
‘’Tanrım , yazarken yüzüm kızarıyor ya, belli mi olur, bakarsın şu alçakgönüllü kitapta doğru sözler de ederim, olur ya ,yeni şeyler de söylerim belki; böyle bir tansığın gerçekleşmesi durumunda ,yazdıklarım benzerlerimin önyargılarına takılıp kalmasın, onlara gerçekten ulaşsın isterim ; bu nedenle son dileğim şu senden ;dilimde ve düşüncemde çağıma tutsak etme beni, ama ondan çok da uzak düşürme…’’
Kendi kendisiyle baş başa kaldığı zamanları her fırsatta çoğaltarak ,çoğu yazar çizerden daha özgün yazabilmek için uğraşıp didinen Sevgili Dostum Barış Erdoğan 'ı tanıtmaya bilmem gerek var mı?
Yaşamda olan yazarlar içinde ‘deneme’ denince hemencecik anımsanan yazarlar içinde ve bana göre en ön safta yer tutuyor. Çünkü kılı kırk yararcasına süren ön hazırlıklar ertesinde oturuyor yazı masasına ve her yazınsalının kalıcı olmasını önemseyerek ‘sağlama bağlamayı’ başarıyor. Yazdığı her deneme görgü, sevgi, bilgi, ilgi ,yeti ,öğreti ,beğeni…gibi olguların kimyasından damıtılan ,rengi ve tadı özgün bir öz sudan ayrık değil.
Deneme ne işe yarar?
Yazınımızda olmazsa olmaz türlerden biridir deneme. Salt sanat yapıtlarıyla ya da ekinsel konularla ilintili bakışımızı değiştirmekle yetinmez ; iç evrenimizi de donatmaya özen gösterir, ufkumuzu varsıllaştırır.
Dilimizin ‘şimdi’ye ulaşan varsıllığını, türlü tonlardaki rengini, bilinç , birikimini ve deneyimini etkin bir eylemlilik içinde harmanlayarak okurlarına sunmaya çalışıyor Barış Erdoğan
Adını mıh gibi aklımda tutuyorum
Büyüdükçe büyüyor gözlerin
Ben sana mecburum bilemezsin
İçimi seninle ısıtıyorum.