26 Ocak 2017 Perşembe
Demokratik anlayış
toplumların gelişmişliği demokratik değerleriyle ölçülür. bir devletin sınırları ne kadar geniş olursa olsun, ekonomisi ne kadar büyük olursa olsun, nüfüsü ne kadar kalabalık olursa olsun o ülkeyi büyük devlet yapmaz. Devletleri büyük yapan, ülkeleri çağdaş yapan medeniyeti ve demokratik değerlerdir. Devletleri büyüten demokratik değerler olmasa o devleti vatandaşları özgür birey olmadıkları sürece o devletler büyük devletler değildir. kendi vatandaşlarının demokratik değerleri baskı altına alarak, insanları düşüncelerinden fikirlerinden dolayı hemen içeri alınarak susturuluyorlarsa. sendikal haklar dernekleşme hakları gasp ediliyorsa. o devlet büyük devlet olamaz.toplumsal sorunları tartışamayan tartışanında çeşitli bahanelerle bir şekilde cezalandırılıyorsa, insanlar özgürce savlarını dile getiremiyorlarsa o devlet büyük devlet olamaz.
Eğer demokratik laik hukuk devleti tam rayına oturmazsa, demokrasi kurum ve kurallarıyla işlemezse, o devletin adı cumhuriyette olsa ne olursa olsun o devlet büyük olamaz. insanların, toplumların siyasi sosyal ve kültürel haklarını güvence altına alınması gerekiyor. insanların ekonomik hayat standartlarını yükseltmek devletlerin temel hedefi olmalıdır. insanların temel hak ve özgürlükleri korunarak güvence altına alınmalıdır.
Bakın türkiy ede yeni bir anayasa değişikliği paketi hazırlandı. meclisten geçerek referanduma sunulacak. Ama bu yasa tasarısı, bu yasa değişikliği nedir ne değildir. bu 18 madde ne getiriyor ne götürüyor. kimse bilmiyor. meclisten geçerken bile sağlıklı bir tartışma yapılamadı. iktidar ne diyor, muhalefet neden karşı çıkıyor belli değildir. ve vatandaşlar bu anayasa değişikliğini özünü hayatımızdan ne gibi değişiklikleri getireceğini bilmiyorlar. ve bunu tartışmak insanların temel hakkı olmasına rağmen insanlar tartışılmıyor. Tartışılmayan halktan gizlenen anayasa değişikliğine ben nasıl evet diyebilirimki. demokratik zeminde doğru dürüst tartışılmayan bu anayasa değişikliğine ben nasıl evet diyeceğim. diyelimki ben biliyorum , ama türkiye vatandaşlarını yüzde sekseni bilmiyor. ve tam demokratik bir tartışmaya açmayan iktidar halka dayatmayla kabul ettirmeye çalışacak gibi görünüyor. evet ne kadar demokratik bir haksa, hayır demek te o kadar demokratik bir haktır. şimdi bendeniz bu anayasa değişikliğine hayır dediğim için belki de beni hadef tahtasına koyacaklar.
Tamda buna değinerek ifade ediyorum. eğer devletler demokratik hukuk devletini inşa etmezlerse o devlet büyük devlet olamaz.
Batılı ülkeleri büyük yapan demokrasileridir. hukukudur. medeniyetleridir. çağdaşlığıdır. bilime sanata verdikleri değerle büyük devletler oluyorlar. amerikayı, almanyayı. fransaya ingiltere yi büyük yapan bu demokratik değerleridir. insan temel hak ve özgürlüklerinden korkan devletler hiç bir zaman kendileride özgür ve büyük olamazlar.
Kayıt Tarihi : 29.1.2017 18:24:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![İmam Sürensoy](https://www.antoloji.com/i/siir/2017/01/29/demokratik-anlayis.jpg)
TÜM YORUMLAR (1)