Hızla yayılan,pandemik vaka,corona,insanlık için ortak tehdit olma özelliğini sürdürüyor
Hazırlıksız yakalanan sağlık sektörleri,ilk şoku atlattıktan sonra,hummalı bir mücadeleye girişti maalesef ciddi can kayıpları yaşanmaya devam ediyor.
Yıllardan beri mikroorganizmalarla birlikte yaşıyoruz,yaşamaya da devam edeceğiz,yakın ve uzak geçmişte,salgın hastalıklardan(tifo,kolera,sıtma,,veba)büyük can kayıpları yaşadık,bunlara karşı çeşitli ilaç ve aşılar geliştirilerek,çözümler ürettik,bilgi teknolojilerinin,bilimin,gen teknolojilerinin,ilaç endüstrisinin büyük mesafeler katettiği günümüzde neden sinsi düşmanı yenmekte zorlanıyoruz,corona hızla mutasyon geçiren bir virüs mü,yoksa bazı şer güçlerin,üst akılların,Dünya nüfusunu ,azaltma planlarının aracı olan labotatuvarlarda üretilmiş ,biyolojik bir silah mı?
Bütün ihtimaller ,gözardı edilmemeli,çok yönlü stratejik bir mücadele yürütülmeli.
Dünyamızda ,yıllardan beri dijital dünya düzenine doğru yaşanan ,bir evrilme yaşanıyor,dijital teknoloji devleri,yapay zeka kontrolünde tekno kentler,
Kuruyorlar.Akıllı telefonlar da kullanılarak,yavaş yavaş bizi geleceğe hazırlıyorlar,5G teknolojisi hayatımıza girmeye başlayalı,bazı sıkıntılar da yaşanmaya başladı,iletişim çok hızlandı fakat yan etkileri de ortaya çıkmaya başladı ,Baz istasyonlarının yaydığı EMF ların,insanların bağışıklık sistemlerini zayıflattığı,oksijeni azalttığı,kısırlık oranını arttırdığı iddiaları var,
Yan etkilerin insan sağlığını olumsuz etkilediği kanıtlanırsa,bu teknolojileri geliştiren şirketlerin başı derde girecek gibi görünüyor.Belki de idari,hukuki cezai yaptırımlar da gelecek.
İnsanlık,teknolojinin esiri olmak üzere,Akıllı telefonlar sayesinde,kimlik bilgilerimiz,konumlarımız,tüketici eğilimlerimiz,sosyal yaşantılarımz,haberleşmelerimiz,kayıt altına alınıyor,Dünyayı dinleyen,dev telekulaklar var,mahremiyetimiz kalmadı.
Yazılı ve görsel medya üst akılların kontrolünde,bazen silaha dönüşebiliyor,reklam ve sübliminal mesajlarla,yavaş yavaş zombilere dönüştürülüyoruz.Corona krizinden dolayı eğitim,alışveriş,çalışma hayatının bir kısmı,bankacılık işlemlerimiz fatura ödemelerimiz,online
Robotların ,üretimde devreye alınması,emeğe olan ihtiyacı azalttı,işsizlğin artmasında olumsuz etkileri var.Corona krizi de,birçok sektörde daralmalara neden oldu,işsizlik insanlık için ,tehdit olmaya başladı,kısaca öyle bir kırılganlık var ki,sanki bir milat yaşanıyor,ezberler bozuluyor.
Gen teknolojisindeki akıl almaz gelişmeler baş döndürüyor,klonlama deneyleri yapıldı ,insanların üremek içinde birbirine ihtiyacı kalmayacak,yazıcılarla organlar üretilmeye başlandı,yakın gelecekte yarı insan,yarı robot, canlılarla karşılaşabiliriz.
İnsanlar,gitgide yalnızlaşıyor,birbirinden uzaklaşıyor,duygular köreltiliyor,
Hızla kirlenen Dünya da buzullar ısınmadan dolayı hızla eriyor,buzulların altından zehirli gazlar,hiç tanımadığımız yeni mikroorganizmalar çıkabilir bunlar da başımızı ağrıtacağa benziyor.
Sorunlar çok olabilir ,yapmamız gereken,sorunları tesbit edip,çözümlere odaklanarak çalışmak ayakta ve hayatta kalmak için,gevşemeden,pes etmeden kararlı bir mücadele yürütmektir.
Yapay zekadan bazı alanlarda yararlansak ta, dijital teknolojilerin de insan aklının ürünü olduğunu unutmayalım,bütün teknolojileri insan sağlığını ve yaşamını kolaylaştırma yönünde
Bilinçli kullanalım,kendi ellerimizle bizi mahvedecek frankeştaynlar yaratmayalım,insanlarla robotlar arasındaki en büyük fark,bizde olan duyguların,onlarda olmayışıdır,robotların,dini inancı ,etik anlayışları yoktur,robotlar sevgiden anlamaz,duyarlı ve duygudaş olamaz,şefkat merhamet gibi insani değerleri de yoktur.
Yaşadığımız birçok sorunda onların parmak izlerini gözardı etmeyelim.
Yapay zeka,üst akıl işbirlikleri,insanlığa hayır getirmedi getirmeyecek,şu anda yaşadıklarımız,insanlığa,devletlere, hatta Tanrıya meydan okumadır,
Gelin büyük resme odaklanalım,matruşka bebekleri gibi içiçe geçmiş,şer senaryolarını,elele ,gönül gönüle yıkalım.
Sözlerim maksadını aştıysa affola,Kalın hepiniz sağlıcakla
Kemal Tekir 13-4-2020
Amatör şair ,yazar blogger
Kayıt Tarihi : 13.4.2020 12:13:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!