Yoklama defterinden tanımadım sizi,
Benim haylaz çocuklarım
Sınıfın en devamsızını
Bir sinema dönüşü tanıdım
Koltuğunda satılmamış gazeteler
Dumanlı bir salonda
Kendime göre karsılarken aksamı
Çocukluk, o derin ırmak çağrısı
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Devamını Oku
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Bu şiir falan değil, nesir denen düz yazının ta kendisi ama adam meşhur bir solak yazar olunca, onun nesir'ini bile günün şiiri olarak seçebiliyorlar, hem de defalarca.
Bayım, her zaman Hilafet Aşığı Necip Fazılları koyuyorlar ya, arada
birde Sosyal realist Rıfat Ilgaz ları koysunlar...Demokrasi de bu değil mi?
"HİÇ ŞÜPHESİZ BİZ, SİZİ AÇLIKLA, KORKUYLA, MALLARDAN, CANLARDAN VE ÜRÜNLERDEN EKSİLTMEKLE DENEYİP SINARIZ. SABREDENLERİ MÜJDELE!" -AYet-i kerime meali-
"YOKSA SİZ, DAHA ÖNCEKİ MİLLETLERİN YAŞADIKLARI SIKINTILARI YAŞAMADAN VE ÇEKTİKLERİ ÇİLELERİ ÇEKMEDEN, 'BİZ İMAN ETTİK' DEYİP DE ARDINDAN DA HEMENCECİK CENNETE GİRİVERECEĞİNİZİ Mİ SANDINIZ...?" -Ayet-i Kerime meali-
Bu dünya cennet değil, bir imtihan dünyasıdır ve imtihana tabi tutulan insanların başlarına hoş ve de na-hoş bir çok hadise gelebilir.
Ne mutlu, bu kısacık fani dünya hayatındaki imtihanını yüzünün akıyla verip, ahiret yurdundaki sonsuz saadetler ülkesi olan baki cennet yurduna kapağı atabilenlere.
Şairin şiirinde kullandığı ve şiire lezzet veren noktalama işaretlerinin siteye şiir eklenirken ortadan kaldırılması çok hatalı.
Bu şiirdeki çocuk ve mekân ilişkisi ile çocuk ve zaman ilişkisinde kullanılan ifadeler şiire lezzet vermiş.
Şiirde mekâna dair iki duygu ön plandadır. Bunlardan birincisi, çocukların okul yerine başka mekânlarda olmalarının şaire verdiği üzüntüdür. İkincisi ise şairin çocukları okula getirme arzusudur.
İşin özü bu şiirde 'çocuk, tıpkı zaman gibi akıcı, değişken ve sürekli yenilenirken; aynı zamanda mekân gibi gerçek, somut ve kalıcıdır.'
Saygılarımla.
Seğmenoğlu
Şiirin aktardığı, aslında şairin duyarlı olduğlu konudur. Güzel yürekli şairimizi rahmetle anıyorum, ruhu şad olsun. Güne yakışan bir şiir. Seçimden dolayı seçici kurulu tebrik ediyorum.
Fakirlik edebiyatı... Düz yazı...
Şiir belki bir şaheser değil , şiir sanatının inceliklerine örnek verilecek bir şiir değil belki ama samimi duyarlı ve gözlemci bir şair var şiirin arkasında
Öğrenci, öğretmeninden ya da anne babasından ne öğrenirse, elbette onları hayat programı yapıp, tatbikat safhasına koyar. Demek ki onlar güzel örnek olması gerekenler, bu işi doğru düzgün yapamamışlar.
Okumak için çalışmak mecburiyetinde kalanlardan birisi de kendim olmam hasebiyle, bunun ne kadar zor olduğunu gayet iyi bilirim. Bir zamanlar Türkiye'nin şartları öyle idi, bir kısım talebeler için hala da öyle. Bu zor şartlarda yetişen öğrenciler, hayatlarının ileriki dönmelerinde daha başarılı oldukları için, böyle bir yaşam tarzı hoşlarına gitmese de, aslında onların lehinedir.
-------Merhum, Mehmet Rıfat ILGAZ:
-------Batı Karadeniz'in hırçın ve Devrimci Uşağı. Öğretmen, Şair, Yazar ve
çağdaş Edebiyatçı. Çınar yayınların kurucusu, Sinemalar da, Televizyonlar da
aralıklı oynayan, Hababam Sınıfı adlı Romanın yazarı. Ulusal ve bağımsız
Devlet sisteminin savunucusu. Mustafa Kemal Atatürk'e ve onun kurmuş
olduğu Cumhuriyete gönülden bağlı. Bayrağına, Milletine saygılı elit bir
Vatandaş. Allah Rahmet eylesin, Mekânı Cennet ruhu şad olsun...
Büyük ustayı saygı ve rahmetle anıyoruz
ewet güzel
Bu şiir ile ilgili 86 tane yorum bulunmakta