Çepni Şiiri - Yorumlar

Ömer Tural
1489

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

ÇEPNİ

Çepni, Oğuzhan'ın Kayı boyundan gelme 21, üç okların oğludur. Çepni halkı Orta Asyadan gelip Karadeniz kıyılarına yerleşen Türklerdir. Savaşçı ve cengaver olduklarından bu ismi almışlardır. Balkanlara kadar uzanan coğrafyada 32 adet çepni vardır, bunların hepsi bir birine bağlıdır. Çepni'de 1530 yıllara ait Kızıl Kayaoğlu İsa tarafından yapılmış çepni merkezinde Cami bulunmaktadır. Taş ve ahşap olan bu caminin halk tarafından kilisede dönüşme olduğu söylenmektedir. Çepni'de yapı olarak Selçuklulardan kalma Alabey mahalesinde bir cammi,
Hamzalı mahlesindede bir camii bulunmaktadır. Bu caminin duvarları ve mihrabı sağlam, üstü yıkılmış tarihi camilerdendir. Çepni'de yine eskilerden kalma kilise bulunmaktadır. Gayri müslümlerin bulunmadığından dolay ibadete kapalıdır. Çepni'de üstü açık etrafı duvarla çevrili. bir bahçe kenarında yatır bulunmaktadır. Kınalı kapı sığınma yeri bulunup Bu sığınma yerinin bir kapısı birde penceresi iki odası bulunmaktadır.

Çepni 1955 yıllarında belediyelik olmuş, daha nahiye iken 1902 lerde okulu olan bir yerleşim yeridir. Çepni'ye karakol kurulduğundan Bulasan, Sızır, Eşikli, Çat, Keklicek, Saraç, olmak üzere Çepni'ye bağlı idi. Sosyal yönü güzel, Kültür bakımından zengin, Erazi işlemi teknik bakımdan tarım araçları kulanılır. İnsanları haklarını adil yönden arar. Senlik benlik yoktur. Herkes adalet yoluyla hakkını arar. Ekonon ve sosyal yaşamda siyasi yönden saygınlık vardır. Alevi sunni ayrımı yapılmaz insanlarda çok güzel kaynaşma vardı. Kızılırmak pancar sulamada hayvan sulamada çok kulanılır ve ırmakta balık ta bulunmaktadır.
Turistik kayaları vardır.Bu kayaların boyları 20, 30 metreyi bulmaktadır. Osmanl'dan kalma yerleşik yerlerdirBu kayalıklardaki odalarda silah atma delikleri ve gözetleme pencereleri bulunmaktadır. Turizim bakanlığı tarafından Kilise ve Hamam korumaya alınmıştır.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta