Ben miyim? Şiiri - Yorumlar

Adem Kaçar
1254

ŞİİR


14

TAKİPÇİ

Ey fâni sevgili!

Sende günden güne gayba gark olan,
Damlanda ummâna dalan ben miyim?
Gönülden gönüle Aşka ark olan,
Bâki Aşktan katre salan ben miyim?

Tamamını Oku
  • Ali Çelik
    Ali Çelik 23.05.2024 - 17:29

    Güzel bir şiir olmuş tebrikler

    Cevap Yaz
  • İlyas Ateş
    İlyas Ateş 10.06.2022 - 21:56

    Anlamlı bir şiirdi emeğinize sağlık tebrik ederim

    Cevap Yaz
  • Cihat Şahin
    Cihat Şahin 10.06.2022 - 11:09

    "Aşk", "Işk" kökünden türetilen bir tabir olup, mana olarak da, sevenin sevdiğini -tıpkı sarmaşığın kendisine payandalık yapan canlı ağaçlara yaptığı gibi- severken boğup öldürmesi demektir. Onun içindir ki bu akla, mantığa, vicdana ve fıtrata uymayan bu sevme tarzını Kur'anda ve sahih hadislerde görmek mümkün değildir. Bu tabir İslam'ın teessüsünden asırlar sonra ehli- tasavvuf ve ehl-i tarik tarafından uydurulup dinin içine sokuşturulmuştur. Dolayısyla bunun ne mecazis ne de ilahisi mevzu bahis olamaz. Olur diyenler bu kelimenin lügat manasını ve ihdas edilme tarihini bilmeyen din ve tarih cahilleridirler.

    "ELESTÜ Bİ RABBİKÜM- BEN SİZİN RABBİNİZ DEĞİLMİYİM?-" ifadesinin geçtiği ayet, "A'RAF" suresinin 172. ayetidir. Bu ayetin gerçek mealinde, Dünyaya gelip buluğa eren ve Rabbini arayan akil insanlara hitap söz konusu iken, bir kısım mana meal bilmezler, işi bir "ruhlar alemi" efsanesine dönüştürerek akıl ve mantık dini olan İslam'ın akli ve ilmi kıstaslarına takla attırmak istemişlerdir ve bunda da büyük ölçüde muvaffak olmuşlardır.. Dinimizde buluğa ermeyen ve sıhhatli bir akla sahip olmayan ve de kendisine tebliğ yapılmayan birisinin manevi mesuliyeti söz konusu değilken, bu yüzlerce ayetle ve hadisle sabit bir gerçekken, bir kısım akl-ı evveller henüz dünyaya bile gelmemiş ve ortada algılama organları olmayan hayali bir varlığa, iman ikrarı verdiriyorlar ki, bu gerçekten de akıl mantık dini olan İslam için bir fecaat ve de garabettir ve de ilan ettiği onca makul düsturla tezat teşkil eden bir saçmalıktır.

    İslamda ruhbanlık yoktur. Bu Hristiyanlıkta da yoktu ama bir kısım çok bilmiş rahipler bunu ihdas ettiler. Daha sonrasında ise tatbikatı kendilerine zor gelince bunu çeşitli şekillerde bizzat kendileri ihlal ettiler. Yani, bir Mü'minin "sadece Allah için yaşaması" diye bir şey söz konusu değildir. Bir, mü'min fıtratı gereği hem dünyevi-meşru- lezzetlerden hissesini almalı, hem de uhrevi alem için çalışmalıdır. İslam'da yasak olan, sadece dünyevi hazlarla tatmin olup ahiretteki ebedi saadeti ve onu kazandıracak amelleri ihmal etmektir. Mü'min bir kişi aynı zamanda bir insan/beşer olduğu için, beşeri ihtiyaçları için de sa'y edip meşru dairede dünyanın müspet işleriyle de meşgul olmalıdır ki, namerde muhtaç olup dilenci durumuna düşmemelidir. Manevi terakki esas olmasına rağmen, maddi terakkiler de asla göz ardı edilmemelidir.

    Hayırlı çalışmalar ve hayırlı sınavlar dilerim.

    Cevap Yaz
  • Hasan Büyükkara
    Hasan Büyükkara 20.04.2016 - 23:28

    İşinin ehli bir kalem...Tebrikler

    Cevap Yaz
  • Ömer Yıldız
    Ömer Yıldız 20.04.2016 - 18:55

    teprikler günün şiirine

    Cevap Yaz
  • Nazır Çiftçi
    Nazır Çiftçi 20.04.2016 - 11:01

    Güzel bir şiir okudum. günün şiirinden şaiirini kutluyorum.Manevi değeriylede anlamlı şiirdi. günüğn şiirinden şairimizi kutluyorum. selam olaun.Tam puan +ant.

    Cevap Yaz
  • Mahmut Çiçekdağı
    Mahmut Çiçekdağı 20.04.2016 - 10:44

    tebrikler kutlarım çok güzeldi saygılarımla

    Cevap Yaz
  • Hamit Körken
    Hamit Körken 20.04.2016 - 10:21

    Şiir içerik ve tema olarak çok güzel,fakat bazı dizelerde duygular uyaklara kurban edilmiş.Mesela sende buldum gerçek'fendimi'derken.oradaki fent değilde menend olabilirdi ,çünki fent kelimesi hile ,desise ve kurnazlık manasına geliyor.
    Şairimizden istirhamım ,bu şiirini yeniden ele alıp,uygunsuz uyaklardan arındırarak edebiyatımıza kazandırmasıdır.umarım beni yanlış anlamazsınız.
    selam ve tebriklerimi bırakıyorum.

    Cevap Yaz
  • Hüseyin Çelebi
    Hüseyin Çelebi 20.04.2016 - 09:20

    Şiirin şairi çiçeğin güneşi vardır mayalanmış güzel duygular ilhamla birleşir şiir çıkar meydana güneş doğar topraktaki soğukluğu yok eder çiçek de o sıcaklıkla yeryüzüne çıkar bulutlar gözyaşıyla sular ve o çiçek mis gibi kokular saçar arılar böcekler insanlar herkes mutlu olur onun varlığından lakin bir manda gelir basar üzerine eziverir bir köpek gelir eşeleyiver üzerinden insan da böyledir çiçek gibi bir alim güneş gibi doğar tutar elinden üzerindeki buz gibi soğuk dağılır çiçeği bulutların suladığı gibi sohbetlerle sular çiçeğin toprağı gibi insanın toprağı da dini celili İslamdır insan onda çiçek gibi açar ve mis gibi kokar bu şiirlerde böyle sıcaklıkla oluşuyor saygılar

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 9 tane yorum bulunmakta