Bayramlarımız
Çoğumuz üç dört yaşlarına kadar eskileri hatırlarız ve hatıralarımızın bir yerinde mutlaka o yıllara ait bayramlara ilişkin birkaç renkli şey bulunur.
Aylar öncesinden müjdelenir bayramlar ve günler öncesinden çoğunlukla bayramlıklar alınmıştır bizlere. Ve yine bayram öncesinde giyilip sergilenmiştir mutlaka.
Biri Ramazan diğeri Kurban olan bu bayramları özlemle beklerdik.
Yedi yaşımıza gelip okula başladığımızda, yeni yeni şeyler öğrenmeye başlamıştık. Hayat daha da renklenmişti. Hatta yeni bayramlar da öğrenmiştik bu yıllardan itibaren.
Bahar bayramı, çeşitli isimlerle yüzyıllardır tüm uluslar tarafından kutlanmaktaydı; Birçok millet tarafından kutlanan birçok bayram da vardı elbette.
Ama bizim öğrendiğimiz bayramlar farklı idi, bize özgü idi, efsane değil hakikatti. Her birinin gerçek birer destanı olan bu günlere biz; Milli Bayramlar demiştik.
öpüşmediğimiz tek saçak altı
hiç bir otobüs durağı kalmasın
Biz yürüyelim kent güzelleşsin
gürültüsüz sözcükler bulalım
yeni sevinçlere benzeyen
değerli paylaşım için tebrikler
Sayın Remzi Bey;
Son yıllarda insanımızın ötekileştirilerek birbirine düşman edilmesi din, ırk, mezhep temelinde çatışmanın ayrışmaya giden yoluna taşların döşenmesi ile kaynaklarımızın emperyalizmin küresel şirketlerinin eline geçmesi ile milli kültürümüzde hedef alınmıştır. Gururumuz ve varlığımızın milli tadı bayramlarımızda ülkeyi yönetenlerin istekleri doğrultusunda coşkuyla kutlanmaz olmuştur. Cumhuriyet bir kaç kanallı saldırı altındadır. O kadar güzel yazmışsınız ki adeta yazdıklarınızdan gurur duydum. Çok teşekkürler saygılar sunarım...Ant++
Uyanık olmamız ve milli değerlerimize sahip çıkmamız gerekmektedir. Biz sahip çıktıkça her türlü hain plan boşa çıkacaktır. Ziyaretinize teşekkür ederim.
Bayram öncesi çocuklarla heyecanla hazırlanıyoruz..Folklor kültürümüzlede tanışıyorlar tarihimizide hatırlıyorlar..En sevdiğim bayramdır.Yüreğinize sağlık...
Teşekkür ederim Hanımefendi.
Konu yine seçkin... Ve ben 'dini bayramlarla' ilgili bir şiirimi koyacağım buraya.. Eminim o da ilginç gelecek, sayfaya uğrayanlara ve yazının sahibine...
Ayrıca bir öğretmen olarak 'Ulusal Bayramlarımızın' Türkiye Cumhuriyeti'nin hafızası olduğunu, devletimizin harcı özelliği taşıdığını, bunların içinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı'nın özel bir yeri olduğunu da vurgulayacağım... Çünkü bu bayram çocuklara armağan edilen ve dünyadaki 'tek' olma özelliğini taşıyan bir bayramdır...
'Bayramlık... '
/Taş topraktı yolum izim, oldum olası
Potinimle ezip geçtim her kiri, pası…! /
İlk giydiğim andan beri ayağıma yakışmıştı
Potinimle yürüdükçe çoluk çocuk bakışmıştı…
Dimdik inerdi yolumuz tam çarşının ortasına
Telden çemberim dönerdi ben düşerdim arkasına…
………………………………………………….;
Bir akşam üzeriydi, babam eve gelmişti
Elleri ardındaydı, gizlenen bir şey vardı
Döndükçe etrafında, o muzipçe gülmüştü
Bilirdim bu halini, ara sıra yapardı…
Okşadı saçlarımı, dedi: “-Gözünü kapat”
Yumdum, babam sonuçta; dedi: “-Elini uzat”
Tutuşturdu elime, bir paket; neydi fakat?
Ve dedi en sonunda: “- Hadi şimdi açta bak! ”
Önce gözümü açtım, ardından bir kutuyu
Bir çift siyah iskarpin, baktım pırıl pırıldı
Şöyle sevip okşadım, aktı ağzımın suyu
Ama eksildi bir şey, koptu sanki ayrıldı…
İskarpinler kutuda, üzgün çıktım dışarı
Babam şaşkın bir halde, peşim sıra takıldı
Potinler kucağımda, akınca göz yaşları/m
Kaçırdı bakışını, içten içe sarsıldı…
Bir bayram öncesine, düştü veda korkusu
Biri yol arkadaşım, diğeri bayramlıktı
Yıllar sonra anladım, buydu vefa duygusu
Sırt sırta verdiğini, taşımak adamlıktı…! '
03.09.2011
Mustafa Bay
****
Kutluyor, bu tür makale çalışmalarınızın devamını diliyorum Remzi Bey...
Katkınız çok değerliydi Hocam; Teşekkür ederim.
SAYIN REMZİ BEY EFENDİYE VE GEREKSE SAYIN ÖĞRETMENİM NAİME HANIM EFENDİYE GEREK YAZILARINDAN DOLAYI VE GEREKSE FİKİR VE DÜŞÜNCELERİNDEN DOLAYI HAKLI İSTEK VE DAVALARINA KATILIYOR. EN ULVİ DİLEKLERİMLE SELAM VE SAYGILARIMI SUNUYORUM.
Teşekkür ederim Sn. Taşdemir.
paylaşımın güzelliğindeki kalemin ustalığını kutluyorum
tüm yüreğimle ve tam puanımla.
Teşekkür ederim Sn. Erben.
Bizler, çoğunluğu müslüman olan bir toplumuz. Artık ulus sözünü kullanmaya bile çekinir olduk. Türkiye' mizde Türk milleti diyemez olduk. Halklar, halkların özgürlüğü denirken...Ben hala Türkiye de Tük ulusu dini bayramlarını dini inançlarına göre, buna bağlı kandil gibi kutsal günlerini de özgürce kutlamalarından yanayım. Bir emekli öğretmen olarak Milli bayramlarımız ise eskiden olduğu gibi gereğince kutlanmalı, çocuklar ve gençler saçma sapan uydurma bahanelerle bu coşkuyu yaşamaktan men edilmemeli diyorum. Tutunacak ne kadar milli değerimiz kaldı ki elimizde?
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,
19 Mayıs Atatürk'ü anma ve Gençlik ve Spor Bayramı,
30 Ağustos Zafer Bayramı,
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
İşte hepsi bu kadar. Bu devletin başındakiler millete şu dört milli bayramı nasıl çok görür de çeşitli bahanelerle kutlanması engellemek için ellerinden geleni yaparlar? İnanmak mümkün değil...
Değerli Remzi Ece. Vatansever yüreğinizi kutluyorum. Keşke herkes sizin kadar
akl-ı selim sahibi olsa...
Emeğinize, yüreğinize sağlık dost kalem...
Bu şiir ile ilgili 7 tane yorum bulunmakta