Aynur Uluç: Hayatı, Biyografisi, Eserler ...

498

ŞİİR


14

TAKİPÇİ

AYNUR ULUÇ HAYATI

aynur uluç
şair, yazar, ressam, anlatıcı, eczacı... ancak kendisi bu kimliklerin ifade ettiği anlamların sıkıştırılmış kalıplarının ötesinde bir biçimle ilişkileniyor tüm bu alanlarla. “eğer dünya daha yaşanılır bir yer olsun diye uğraşacaksak sanat bir yol, bir araç olmak zorunda. sanat, araya mesafeler girmediğinde hayatın içinde kalır, o yüzden etkin bir yoldur” diyerek anlatıyor sanata bakış açısını. ve ekliyor “sanatçı olmak gerekmiyor üretmek için...”niyet hayatı usulsakin yakalamak ve aynı şekilde doğallıkla çıktığı yerden ifade etmek olunca her yer üretim yerine, ele geçen her malzeme ayrı bir üretime dönüşüyor."

aynur uluç’un 2003’ten bu yana edebiyat dergilerinde ve gazetelerde yazı ve şiirleri; 2013’te ‘gezi-anı-deneme-öykü ve şiir’ türlerinden tatlar içeren ‘az gittim çok döndüm’ isimli melez kitabı, 2015'te beden-mekân-zaman ilişkisinin kadın dili ile ifadesinin yolculuğu olarak tanımladığı“yer yatağı” isimli şiir kitabı yayımlandı. kitapeki sitesinde düzenli olarak kitaplar ve sanat ile ilgili yazıları yayımlanmakta.

kitaplarını imzalarken imza sayfasına her okur için ayrı bir resim çizmesiyle başlayan çizerlik yolculuğu, hayatın içinde aktif haldeyken çizdiği olabildiğince az çizgi ile çok anlam katmanı barındıran minimal resimlerle devam ediyor. yayımlanan ikinci kitabı "yer yatağı" isimli şiir kitabında ise her okur için ayrı bir mektup yazıyor. bu mektuplar hem o okura yönelik oluyorlar; hem de tema olarak ayrı ve uzun bir mektubun farklı kişilere düşen parçaları gibiler.

temas ettiği her şeyin birbiri ile harmanlandığı tüm bu üretimlerde şehir ve doğa sesleri üzerine bıraktığı doğaçlamalar da ayrı bir arşiv olarak birikiyor. zaman zaman farklı şehirlerde müzik ve şiirin iç içe geçtiği etkinlikler düzenliyor. bu etkinliklerin evrilmesi ile vücut bulan "çakıl taşları" grubunu nisan 2018'de hatice yanık ile birlikte kuruyorlar. sonrasında yazıldığı sırayla gruba katılan meral demir, mihriban çumralı, neslihan kopuz ve ramazan açıkgöz ile birlikte"çakıl taşları" isimli sanat grubu bünyesinde kadının kendini ve hayatı dönüştürümündeki aktif rolüne dikkat çeken üretimler yaparlar. farklı sahnelerde sergilenen bu üretimler daha çok tiyatro, drama, dans, şiir ve müziğin karmasından oluşan bir performans niteliğindedir.

aynur uluç'un sanatına da yansıyan şifalandırma isteği mesleğinin de temelini oluşturuyor denilebilir. özellikle cildiye alanında kişiye özel yapma ilaçlar hazırlanan aksaray- bulvar eczanesi'nde eczacılık mesleğini aktif olarak sürdürmektedir.

aynuruluc.com