Aynılaşma ve Cılız Bir Ses (Düz Yazı) Şi ...

Naime Erlaçin
955

ŞİİR


43

TAKİPÇİ

Günlük yaşamlarımızdaki tekdüzelik, kanımca sanatın yeterince filizlenememesinin en önemli sebeplerinden biri. Aslına bakarsanız her devirde böyleydi. Ancak tarih boyunca savaş, baskılar, zulüm ve genelde felaket olgusu insanın dünyasını derinden sarsmakla birlikte, yarattığı doğal tepkiler sayesinde sanat toprağına yeni tohumlar atıyor ve yepyeni akımların doğmasına neden oluyordu.

Bugün de değişen pek bir şey yok. Ancak şimdilerde sorunumuz daha büyük. İletişim olanakları artıyor ve olağanüstü hızlanıyor. Böylece sanatsal ürün; üzerinde fazlaca düşünülmeksizin, süratle tüketiliyor. Gelişmelere paralel olarak, düşünsel dünyamızda da bir tür kısırlaşma ve “aynılaşma” tehlikesi ile karşılaşıyoruz. Benzer kalıplarda yaşamaya başlıyor ve kendimizi benzer düşünceler içerisinde buluyoruz. Bilgiyi bir yerden alıp süratle başka bir yere aktarırken yaratıcılığımızı beslemekten uzak düşüyor ve yoksun kalıyoruz. Hayaller bile adeta birbirinin kopyası oluyor. Sonuçta alelade bir zincirin halkalarına dönüşüyoruz. Daha da ileri giderek, “hızlı düşünme-hızlı iletişim-hızlı üretim ve hızlı tüketim” sürecinde sanat dilinin bütün olanaklarının artık yeterince kullanılmadığını görüyoruz. Gücünü dilden alan yazın sanatında ise, ne yazık ki, bu sorun daha da belirgin hale geliyor.

Fotoğrafa biraz da dil açısından bakalım. Toplumsal ölçekte dilin ortak olması aranılan bir özelliktir. Anlamda buluşmayı sağlar. Dil, kişiler ve kitleler arasındaki iletişimsizlik duvarını ortadan kaldırır. Ancak tam burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Acelecilik ve hızlı üretim kaygısından dolayı ortak kullanım alanı daralmışsa ve o alan zenginliğini yitirmişse eğer; işte o zaman dil, bağdaşık (homojen) ve kısır bir malzemeye dönüşebilir. Derinliği, çeşitliliği kaybolur; sıradanlaşır, aynılaşır ve sonuçta yazarı da kısıtlar hale gelir. Böyle bir durumda, sanat toprağı verimli olmaktan çıkar.

Şöyle düşünelim isterseniz. Bir bahçede yalnızca elma ağacı dikiliyse, elmalar ne kadar güzel görünüşlü ve lezzetli olursa olsun, sonuçta “yanında başka türler taşımayan birbirinin benzeri elmalar” olmaktan öteye gidemezler. Oysaki büyük olasılıkla dağ başlarında soyları halen tükenmemiş farklı tat ve aromalara sahip bitki türleri mevcuttur. O halde, bütün mesele onlara ulaşabilmekte…

Tamamını Oku
  • Ferit Teksoy
    Ferit Teksoy 25.03.2004 - 23:18

    Müthiş güzel bir uyarı... Ferit Teksoy

    Cevap Yaz
  • Ali Arslan
    Ali Arslan 25.03.2004 - 20:52

    EĞER SEVGİ ÜRETMİYORSA YÜREĞİNİZ
    BAŞARILI BİR ÜRETİCİ DEĞİLSİNİZ...

    Eğer, sen insanı insan olarak ve onun dünya ile ilişkisini de insani bir ilişki olarak görürsen; sevgiyi ancak sevgiyle, güveni ancak güvenle değiştirebilirsin.

    Eğer sanattan zevk almak istersen, sanat kültürüne sahip bir insan olman gerekir. Eğer diğer insanlar üzerinde etkili olmak istersen, gerçekten canlandırıcı ve uyarıcı etkiye sahip bir insan olman gerekir. İnsan ile ve doğa ile ilişkilerinin her biri, senin gerçek ve bireysel yaşamının, iradenin nesnesine uygun düşen belirgin bir imgesi olmalıdır.

    Eğer sen karşılıklı sevgi uyandırmadan seversen; yani senin sevgin sevgi olarak, karşılıklı paylaşımlı bir aşkı uyandırmazsa; eğer seven insan olarak senin yaşamsal etkinliğinle sen kendini sevilen kişi durumuna dönüştüremiyorsan, başarılı bir üretici olmadığın için senin aşkın güçsüzdür ve bu senin insanlığın adına talihsizliktir, gerçek mutsuzluktur.



    K.Marx

    Cevap Yaz
  • Ecdat Armağan
    Ecdat Armağan 25.03.2004 - 17:17

    Bu 'üvey evlat' lık durumuna,şairlerin hiç mi katkısı yok Sn.Erlaçin.'Kahin'siz şairlerin.
    Saygıyla.
    Ecdat Armağan

    Cevap Yaz
  • Ayşe Keskin
    Ayşe Keskin 25.03.2004 - 13:40

    kahin aramakla bulunur mu ?
    yoksa önüne pat diye mi çıkar?
    bulduğunun farkına varır mı insan?
    bulduğunu zannedip gevşer mi?
    yoksa hiç bulmadan gider mi?
    gittiğini bilmez mi???


    şükürler olsun düşünceye!

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 4 tane yorum bulunmakta