23 Nisan. Şiiri - Fatih Lütfü Aydın

Fatih Lütfü Aydın
301

ŞİİR


2

TAKİPÇİ

23 Nisan.

Seçimler, her görüşün oylandığı,
Gizli oylama açık tasnif ile yapılmalıdır.
Açık tasnif, oyların herkesin,
Önünde sınıflandırılmasıdır.
Çoğunluğun oyuyla seçilenler.
Çoğulculuğa önem verip,
Azınlığa da hizmet etmeliler.

Ulusal egemenlik böyle sağlanır.
Egemenliği millet böyle eline alır.
Bunlardır demokrasinin özü, hülasası.
Buydu Atatürk’ümüzün esas kavgası.

Bunun için 23 Nisan’ı bayram etti size.
Bu fikir yer etsin diye beyinlerinize.
Büyüyünce oyunu, namusun gibi gör.
Oyunla demokrasiye çelik zırhlar ör.

Kirli pazarlıklarla oy satın alınabilir.
Halkın oyu çalınabilir.
Sen yine de oyunu satma.
Midene haram lokma katma.

Saygılar ve Sevgiler.
12.04.2007
Fatih Lütfü Aydın.

Tarihçilere göre hasta adam olarak nitelendirilen Osmanlıyı parçalamak için 19. yüzyılın sonlarına doğru (1860 lı yıllar) hürriyetçilik hareketi başlatıldı. jön Türkler de bu hareket içinde ortaya çıkmıştır.

Jön Türkler: Osmanlı Devleti içinde 19. yüzyılın ikinci yarısında Meşruti bir temele dayalı bir sistem kurmak, Kanun-i Esasi ilanıyla da serbest seçimlere gitmek ve böylece oluşturulacak meclise,ülke geleceğini teslim etmek gibi fikirlerle yola çıkan, hedef olarak batı örnekliğini seçen Osmanlı aydınlarının ortak adıdır. Bu isim ilk olarak Mustafa Fazıl Paşa'nın yayınladığı bir arîzada kullanılmış ve sonradan Namık Kemal ve Ali Suavi tarafından Yeni Osmanlılar karşılığı olarak benimsenmiştir. Ayrıca, ı. ve II. Meşrutiyet dönemlerinde de bütün ihtilalciler için bu isim kullanılmıştır.

Jön Türk hareketi, Osmanlı tarihinin son kesitinde en önemli sosyal ve siyasal harekettir. Belki de Osmanlı tarihinde böyle bir orijinallik ve tipiklik az rastlanan bir örnektir. Jön Türkler'den İttihat ve Terakki 'ye uzanan yolda Osmanlı temelinden sarsılmıştır.

Kuruluş ve başlangıç noktaları ile sonuçları farklı neticeler doğuran hareket, hem bir felaket hem de geleceği etkileyen bir kaosa dönüşmüştür

Not: Meşrutiyet: şartlı (yasalı, meclisli yönetim) demektir. Bilindiği üzere Monarşi (krallık) 1. Mutlak (astığı astı, kestiği kestik) Monarşi. 2. Meşruti Monarşi olarak 2 ye ayrılır. F.L.A.

.........................

1- Kanun-i Esasi (I. Meşrutiyet)

Tanzimat döneminde çıkarılan fermanlarla kabul edilen tabii haklar ve yükümlülükler giderek unutulmuş, istibdat devirlerine has keyfi ve takdiri idare tekrar başlamıştır. Padişah Abdülaziz memurları sürgün etme hastalığına tutulmuş, büyük memuriyetler rüşvet karşılığı dağıtılır olmuştur! .

Yönetimin bu keyfi ve mutlakıyetçi tutumuna, Avrupa ekolünde yetişen bazı aydınlar karşı çıkmaya başladılar; bunlar "Genç Osmanlılar" adı verilen bir grup aydındır. Bu zümre içinde Ali Suavi, Şinasi, Ziya Paşa, Namık Kemal, Agah Efendi gibi isimler bulunuyordu.

Genç Osmanlılar Avrupa ve İstanbul'da çıkardıklan "Ulum" ve "İbret" gibi gazetelerde insan hakları, eşitlik, hürriyet, adalet, vatan sevgisi, meşrutiyet, meclis sistemi, anayasal sistem vs. gibi konuları işliyorlardı. Bu grubun idare kademelerinde de destekçiler vardı. Bunların başında Mithat Paşa, Hüseyin Avni Paşa, Mütercim Rüştü Paşa gibi kişiler bulunuyordu. Aynca hürriyet ve meşrutiyet fikirleri küçük ve büyük memurlarla subaylar, mühendishane ve tıbbiye öğrencileri arasında da geniş yankılar buluyordu.

30 Mayıs 1876 da Abdülaziz tahttan zorla indirildi. Yerine V. Murat tahta çıkarıldı. Bu padişahın akli rahatsızlığı vardı ve o da 31 Ağustos'ta tahttan indirilip, yerine meşrutiyeti ilan etme konusunda olumlu görüşleri bulunan II. Abdülhamit tahta çıkarıldı.

http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/19/1271/14637.pdf

Not: Daha sonra 2. Abdülhamit 1877'de (93 harbi) Osmanlı- Rusya savaşını bahane ederek 1. Meşrutiyeti sona erdirdi. 30 yıllık baskılı bir yönetim Jön Türkleri ve onların içinden çkan İttihat ve Terrakiciler (İttihat: Birleşme, birlik kurma, bir olma.Terakki: İlerleme, yükselme, gelişme.) 'in baskısıyla 1908'de 2. Abdülhamit, 2. Meşrutiyet'i ilan etmek zorunda kaldı.

Daha sonra 31 Mart olayı* yaşandı.F.L.A.

İstanbul'da denetimi elinden kaçıran İttihat ve Terakki asıl güç merkezi olan Selanik'teki 3. Ordu'yu harekete geçirdi. Böylece ayaklanmayı bastırmak üzere Hareket Ordusu kuruldu. Ayaklanmacılar 23 Nisan'ı 24 Nisan'a bağlayan gece İstanbul'a girmeye başlayan Hareket Ordusu'na başarısız bir direniş çabasından sonra teslim oldular. Heyet-i Mebusan ve Heyet-i Ayan da bir gece önce Yeşilköy'de toplanarak Hareket Ordusu'nun girişiminin meşruluğunu onaylamışlardı.
https://tr.wikipedia.org/wiki/31_Mart_Vakas%C4%B1

Not: Mustafa Kemal Atatürk hareket ordusunun kurmay başkanıydı. Bazılarına göre TBMM'yi 23 Nisan'da açması bu olayla ilgilidir. Hareket ordusu 31 Mart (Rumi takvime göre) vakası ile başlayan ayaklanmayı bastırarak, keyfi yönetime son vermiş ve halkın da yönetimde söz sahibi olmasını sağlamıştır. İşte Atatürk bu bilinci taze beyinlere aktarabilmek için 23 Nisan'ı Çocuk ve Ulusal Egemenlik Bayramı olarak ilan etti.F.L.A.

*31 Mart olayı Meşruti Monarşiden Mutlak Monarşiye dönüş amacıyla başlatıldığı için gerici ayaklanma olarak adlandırılır. Bu ayaklanmanın liderinin 2. Abdülhamit'in damadı Prens Sabahattin olduğu söylenmektedir.

Okuduğum bir yazıda bireyci (bireye, insan haklarına, eşitliğe önem veren) birinin nasıl olur da Mutlak Monarşi için ayaklanma başlattığı, sorgulanıyordu. Yazıya göre, Prens Sabahattin İngilizlerce destekleniyor ve İngilizler de Osmanlıyı rahatça yönetebilmek için Mutlak Monarşiyi istiyordu.F.L.A.

Fatih Lütfü Aydın
Kayıt Tarihi : 15.8.2014 23:56:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Mustafa Yılmaz İsmailoğlu
    Mustafa Yılmaz İsmailoğlu

    Çok çok beğendiğim siiriniz için sizi kutlarım. Selamlar...

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (1)

Fatih Lütfü Aydın