Bu yazıyı kaleme aldığım şu saatlerde, “—Türkçe’nin 7.Uluslararası Şiir Şöleni” Üsküp’te başlamış oluyordu. Türkiye Yazarlar Birliğinin öncülüğünde 1992 tarihinde ilki, Selçuklu Türkü ve Osmanlıya Başkentlik yapmış iki tarihi şehirde; Bursa ve Konya’da gerçekleştiriliyordu.
İki yılda bir yapılan, “—Türkçenin Uluslar arası Şiir Şöleni” şair, yazar ve bilim adamlarımızı; Almatı (Kazakistan) , Aşgabad (Türkmenistan) , Girne (Kıbrıs) ve Akmescid (Kırım-Ukrayna) gibi Türk Dünyasının önemli merkezlerinde bir araya getirerek çok önemli gönül bağları kurmuştur.
Üstat Yahya Kemal Beyatlı anısına yapılmakta olan, “—Türkçe’nin 7.Uluslararası Şiir Şöleni” tabiatıyla, tarihi Üsküp şehrini Türk Dünyasının dört bir yanından gelen şair ve ediplerin kuracağı sofrayla bir bayram havasına getiriyor.
Kimler var bu edebi sofrada. Türkiye’den; A. Ali URAL, Âdem TURAN, Âdem YAZICI, Ahmet MURAT, Ali GÜNVAR, Arif DÜLGER, Bahaattin KARAKOÇ, Turan Korkmaz (Cafer TURAÇ) , Cahit KOYTAK, Cevdet KARAL, Mehmet AYCI, Nilay ÖZER, Nurettin DURMAN, Osman KONUK, Osman ÖZBAHÇE, Ahmet MERCAN, A. Vahap AKBAŞ, Ali K. METİN, Ali AYÇİL, Müştehir KARAKAYA, M. Atilla MARAŞ, M. Önal MENGÜŞOĞLU, M. Ruhi ŞİRİN. Makedonya’dan; Fahri KAYA, İlhami EMİN, Avni ENGÜLLÜ, Fahri ALİ, Esad BAYRAM, Sabahattin SEZAİR, Oktay AHMET, Muharrem YAHYA, Leyla ŞERİF, Nusret Dişo ÜLKÜ. Kosova’dan; İbrahim ARSLAN, İskender MUZBEG, Zeynel BEKSAÇ, Tamer GÜÇLÜTÜRK, Rezan ZİBORÇA, Osman BAYMAK. Ve, Türk Dünyasının kalbi durumundaki diğer ülkelerden; Rüstem BEHRUDİ (Azerbaycan) , Ramiz RÖVŞEN (Azerbaycan) , Fevzi Ekrem TERZİ (Irak) Atamurat ATABAY (Türkmenistan) , Şehribostan GELDİMEMEDOVA (Türkmenistan) , Nazira MATYAKUBOVA TOHTABOYEVNA (Karakalpakistan) , İlya IVANOV (Çuvaşistan) , Azamet YOLDAŞBEYEV (Başkurdistan) , Nasır FEYZ (İran) , Hasan ŞEYDAYİ (Şehram Şeydayi) (İran) , Mahmud DESTPİŞ (İran) , Halil MUSTAFA (Yunanistan) , Rahmi ALİ (Yunanistan) , Sarsekov YARAS (Kazakistan) , Baurcan YAKUP (Kazakistan) , Kamil TOPÇU (Bulgaristan) , Hüseyin Kerim ECE (Hollanda) , Fatih OKUMUŞ (Hollanda) , Emel EMİN (Romanya) , Fazlitdinov Behzod KURBANBAYEVİC (Özbekistan) Mir Aziz AZAM (Özbekistan) , Dilaver OSMANOV (Kırım) , Zakir KURTNEZİROF (Kırım) , Cırgalbek KASABOLOTOV (Kırgızistan) , Rusu VASİLİSA (Gagavuzya-Moldova) , Staev NİNA (Gagavuzya-Moldova) , Harid FEDAİ (Kuzey Kıbrıs) , Firuze MÜSLİMOVA (Tataristan) , Cemaleddin Latiç (Bosna)
Bütün Türk Aleminin kalbi, Evlad-ı Fatihan Yurdunda atması o kadar ihtişamlı ki! .. her şeye rağmen, ‘—21. asır Türk Asrı’ derken yanılmamış olduğumuzu burada bir daha altını çizerek belirtmek isterim.
Anadolu’nun belki de en bahtlı, ‘—şiirin başkenti’ olarak da anılmaya başlanan, Elâzığ’da, 25-27 Ekim 2007 Tarihlerinde yapılan Uluslar arası Hazar Şiir Akşamlarınında ilkini 1992 Tarihinde yapmıştık! .. Ve hele, ‘—Türk Dünyası Hizmet Ödülleri’ töreni bu şehrin ufuklarını bir anda; kâh Yavru Vatana, kâh Evlad-ı Fatuhan Yurduna, kâh Atayurdumuza bizleri taşıyacaktı.
Bu vesile ile, 1990’lı yıllardan sonra başlayan dönemi şahsen, “—Dil’de, İş’te, Fikir’de Birlik” bayrağının bir büyük meşalesi olarak yorumlarım. Kim demişki, bütün bu emekler boşadır! .. Kim demişki, toprağa atılan tohum boşadır! ..
Tarihte, ‘—yeni bir sayfa’ açılmıştır. Esaret zincirlerinin birer birer kırılmaya başlandığı bir dönemden geçiyoruz. Tünelin öte ucunda ışık görünmüştür! . Şiirin dünyasında sakın ha, ‘—hayal dünyası’aramayın! . O dünyada, Rabbımın gönüllere koyduğu, ‘—ilham’ vardır.
Makedonya’nın inci şehri Üsküp’te, ‘—şiirin hoş sedası’ yükselirken, Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’den de, tatlı esintiler geliyordu. Bakü’de yapılan, 11. Türk Kurultayında, ‘—Türk Birliğinin oluşturulması ve ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kararlar alınıyordu’
İsterseniz Bakü’de; 9. Cumhurbaşkanı Demirel’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu’nunda bulunduğu kurultayda, Türk dünyasını bütünleştirme yolunda alınan tarihi kararları birlikte okuyalım; “ 1 Ortak dil ve alfabe oluşturulması için işeğitim alanlarında işbirliği geliştirilecek.2. Türk üniversiteleri arasında rektörler kulübü oluşturma çalışması başlatılacak.3. Türk dili konuşan ülkelerin parlamenter asamblesi kurulacak.4.Diğer devletlerde yaşayan Türklerin haklarının korunması için işbirliği yapılacak.5. Türk devletleri arasında enerji üretimi ve satışı konusunda işbirliği artırılacak.6.Soykırım yalanına karşı, Türk devletleri arasındaki işbirliği güçlendirilecek. 7. Avrupa ve ABD’deki Türk diaspora teşkilatları arasında iletişim geliştirilecek.8.Türklere uygulanan terör ve soykırımlar, dünya kamuoyuna anlatılacak.”
Elbette, ‘—bir olmayı, diri olmaya, iri olmaya’ her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Elbette, 9. Cumhurbaşkanı Demirel’in dedikleri gibi ‘—Türklük’ vurgusunu yapacağız. Türk halklarının ulu bir çınar olduğunu söyleyeceğiz. Bu milletin tarihi boyunca bütün insanlık alemine ne kadar büyük hizmetler verdiğini de söyleyeceğiz. Burada şunu belirtmek isterim ki, bütün insanlığa; Devlet Şuurunu, Millet olma edebini bu millet vermiştir. Bunu verirken de, bütün insanlığa idare ettiği çok geniş coğrafyalarda asla silinmez; ‘—bir tarih dersi, bir hukuk dersi, adalet ve eşitlik dersi, barış ve hürriyet dersi, irfan ve ilim dersi’ vermiştir.
Batı Alemi, kendi içerisinde; ‘—siyasi, ekonomik ve kültürel’ birleşme sinyalleri verirken, Türk Dünyası elbette ki, batının hırçın tavrıyla ‘—ayrışmayı’ ön plana çıkaran politikalarına artık tarihinden aldığı soylu mirasıyla vakur tavrını koyacaktır, şüphesiz ki! ..
“-Doğu Türkistan, Batı Trakya, Makedonya, Kırım Türkleri ile Çuvaş, Tatar, Nogay ve diğer devletlerde yaşayan Türklerin korunması için çaba gösterilecek.” Maalesef, bugün yerküresinde ‘—en mazlum ve mağdur edilen kavmı olarak Türkleri’ gösterebilirsiniz. Terör denilen bir belâ ve o belânın senaryosunu yazan medeni dünyanın bütün insafsız komplolarına rağmen, Türk Aleminin tavrı olağanüstüdür! . O sabrı, Kur’anında belirtiği gibi bu milleti zafere taşıyacak yegane teselli olarak görüyoruz.
Velhasılı, Anadolu’nun artık giderek bayrak olmaya bağladığı, Türk Dünyasından tatlı esintiler bizleri hoşnut etmektedir.
Kayıt Tarihi : 27.11.2007 18:40:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Bedrettin Keleştimur](https://www.antoloji.com/i/siir/2007/11/27/1992-lerden-bugunlere.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!