Baştacımız gazilerimizin "Gaziler Günü"nü kutluyorum.
Bu vatana hizmeti dokunan tüm gazilerimize hayırlı ömürler diliyorum.
Tüm şehitlerimizi ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum mekânları cennet olsun.
19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ
Türkiye gazileri 19 Eylül 1983 tarihinde "Türkiye Muharip Gazileri Derneği" altında bütünleşmişlerdir.
19 Eylül aynı zamanda Atatürk’e 1921 yılında Mareşallik rütbesi ile gazilik unvanının verildiği gündür. Bu nedenle, yurdumuzda her yıl 19 Eylül "Gaziler Günü" olarak kutlanmaktadır.
19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ TARİHTEKİ YERİ
Muharip Gazi, harbe katılıp da, harpten sağ olarak dönen savaşmış kahramanlardır. Gazilik unvanı devlet tarafından verilir. En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.
13 Eylül 1921′ de kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:
“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”
Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’since Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir.
2002 senesinde çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler günü olarak kabul edilmiştir ve “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır.
GAZİLER GÜNÜ ~ şiirinden
"Ya istiklal, ya ölüm!" parolaydı savaşta
Vatan için ölenler şehitlikleriyle nur
Kahramanlar savaşa katılmıştı her yaşta
...Şehitlik ve gazilik o ne güzel bir şuur
...Vatan için çarpışıp gazi olmak bir onur
Kazanılan Sakarya Meydan Muharebesi
Bundan yüz yıl öncesi ilk mareşal rütbesi
Cephelerde yoğruldu savaşın tecrübesi
...Türkmenoğlu diyor ki Atatürk’tü en vakûr
...Vatan için çarpışıp gazi olmak bir onur
...O en büyük Gazi’ydi o ilk Reis-i Cumhur
Türkmenoğlu (Şükrü Atay)
Kayıt Tarihi : 19.9.2022 17:11:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
🇹🇷 "GAZİLER GÜNÜ" 🇹🇷 ~ şiirinden "Ya istiklal, ya ölüm!" parolaydı savaşta Vatan için ölenler şehitlikleriyle nur Kahramanlar savaşa katılmıştı her yaşta ...Şehitlik ve gazilik o ne güzel bir şuur ...Vatan için çarpışıp gazi olmak bir onur Kazanılan Sakarya Meydan Muharebesi Bundan yüz yıl öncesi ilk mareşal rütbesi Cephelerde yoğruldu savaşın tecrübesi ...Türkmenoğlu diyor ki Atatürk’tü en vakûr ...Vatan için çarpışıp gazi olmak bir onur ...O en büyük Gazi’ydi o ilk Reis-i Cumhur Türkmenoğlu (Şükrü Atay)
![Şükrü Atay](https://www.antoloji.com/i/siir/2022/09/19/19-eylul-gaziler-gunu-3.jpg)
Sonsuz saygılarımla
Kıymetli yorumunuz için sonsuz teşekkürler üstâdım.
Sayfama değer kattığınız için sağolun varolun.
Sonsuz selam ve saygılarımla.
Gönül sesinizden kaleminize,
Kaleminizden nice şiirlerinize,
Sağlıcakla şen ve esen kalınız,
Gönül dolusu selam ve saygılarımla.
Değerli yorumunuz için sonsuz teşekkürler.
Sayfama değer kattığınız için sağolun varolun.
Sonsuz selam ve saygılarımla.
Kaleminize sağlık.
Nice şiirlere.
Değerli yorumunuz için sonsuz teşekkürler.
Sayfama değer kattığınız için sağolun varolun.
Sonsuz selam ve saygılarımla.
TÜM YORUMLAR (10)