zz 1. Ters Düşer miyim? Şiiri - Yorumlar

Mehmet Çoban
1967

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

Ey göklerin
Yeryüzünün hâkimi Tanrım

Sen kal gökyüzünde
Yeryüzüne hiç inme

Yarattığın varlıklar

Tamamını Oku
  • Fesih Aktaş
    Fesih Aktaş 18.10.2007 - 17:10

    Mehmet Bey,
    Bir başkasının veya başkalarının düşüncelerini şiir gibi çok rütuş ve makyaj isteyen bir sanat alanında konu olarak belirlemek hem rizikodur, hem de çok inandırıcı değildir. Şairin toplumu gözlemlemesi, toplum hakkında yorumlar yapması, eserler üretmesi elbette doğaldır. Ancak inanç bâbında bu konunun irdelenmesi ürkütüyor insanı.
    Bu seriye başlamadan önce kime, hangi gruba, zümreye, cemata hitap ettiğinizi açık açık yazsaydınız belki bu kadar kafa karıştırmayacaktı. Yani bu şiirin baştarafına '.............düşünenlere ithafımdır' diye açıklamada bulunsaydınız adres belli olurdu. Bir sonraki şiir için de kimleri kastediyorsanız yine o grubun adını açık açık yazmanız beni ve benim gibi düşünenlerin kafasındaki pürüzleri gidermiş olacaktı. Ancak bu şiirinizde, Allah ile bir pazarlığa oturmuş,şartlar koşmuş, sınırsız bir yaşam özlemi içinde egoistçe dürtülerle maddeler sıralamış bir görüntü gördüm. Bunlar sizin kendi hayat felsefeniz olmayabilir. Ama böylesi cümleler bu kadar ciddi bir düşünceyi yozlaştırabilir. bu nedenle sakıncalı görüyorum. Yani siz; -Ben toplumda gördüklerimi , bazı insanların yaşayışlarından çıkardıklarımı yazdım, diyemezsiniz. bu bir savunma veya gerekçe olamaz. Muhatap bulmalısınız ki muhataplarınız size karşılık verebilsin.
    Peki soruyorum size bu şiirin muhattabı kim/kimler? buna cevap verebilecek misiniz? Riyakarlar diyemezsiniz çünkü kimse kendisine 'BEN RİYAKARIM' demez. Ateistler mi? Aşırı dinciler mi? irticacılar mı? komünistler mi? faşistler mi? tarikatcılar mı? emperyalistler mi?
    Bir isim koyabilir misiniz? Öyle yuvarlak bir isim olmamalı. Net, anlaşılır olmalı.

    Doğrusu bu haliyle, bu şiir hiç hoşuma gitmedi. Ben kalem tutan ellerin hayrılı işler yapmasından yanayım. Ve bu şiirde hayırlı ve faydalı birşey göremedim. Dolayısıyla riyakarlık yapıp şiirinize, çok hoş, çok güzel , mükemmel diyemicem.
    Beğenmedim,

    Daha faydalı çalışmalarla meşgul olmanız temenisiyle başarılar diliyorum.

    Cevap Yaz
  • Cevat Çeştepe
    Cevat Çeştepe 18.10.2007 - 16:10

    Farklı bir bakış açısının ilk örneği olarak güzel . Kaleminize , yüreğinize sağlık . Bakalım arkasından neler gelecek . Saygılar .

    Cevap Yaz
  • Erdal Toygun
    Erdal Toygun 18.10.2007 - 15:49

    Evet... sevgili şair dostu.
    Şiirinizi okudum, ürkmedim değil. Ne yalan söyleyeyim.

    Daha sonra 'Bu şiirin hikayesi' bölümünü okuyunca rahatladım.

    Çünkü sizi tanıdığımız kadarı ile düşünüyorum.

    Şiirinizi; hikaye bölümünde de bahsettiğiniz gibi, İnsanların inançlarına göre, yaratana ve onun dinine karşı bakış açılarını, başka bir perspektiften ele alarak dile getirmiş oluyorsunuz.

    Düşünceler doğrultusunda; diğer bakış açılarını da merak etmiyor değilim doğrusu.
    Hadi hayırlısı...

    Bakalım sonucu görelim.

    İnşallah 'sırat-ı mustakim' düşünen kullarından da bahsedersiniz.

    Allah kolaylık versin.

    Elinize sağlık...

    Cevap Yaz
  • Veli Aykar
    Veli Aykar 18.10.2007 - 13:06

    Yaradılışın amacını, varlığını ve varlığının koyduğu kuarlları irdeleyen, biraz da nükteli ve düşündürücü şiirinizi zevkle okudum.
    Beni düşüncelere sevk eden dizeleriniz için kutlarım.

    Cevap Yaz
  • Mürsel Adıgüzel
    Mürsel Adıgüzel 18.10.2007 - 11:39

    Her canlının kendi yaşantısıyla ilgili temel sorunları vardır.İnsan canlısının düşünesel olarak dünyaya gelişinin de bir takım temel sorunları ve kuralları vardır.Bu kuralları çok iyi bilmesi veya onu öğretilmesi gibi.Bu öğrenme,anne karnında başlanan eğitimiyleoluşur.Bu oluşum yedi yaşına kadar karakter ve kışılığını kazandırılması için yapılır.Bu evreler insan nasıl olmalı evresidir.Bu evreği bilmeyen yetiştiriciler, insan beyninin negatif veya pozitif oluşumunu belirlerler.Yanı kişinin sosyal geni bu şekilde oluşur.Burada bakış açısı olarak, temel ahlak değererinde olmak ve bilimsel verilerde olup fikir ve düşünce yürütmek gereklilik gösterir. Yapmamız gerekip de yapamadıklarımızı veya mutlak yapmamız gereksizliği kendi sorumluğumuzda olunduğunun bilinmemizle başlaması gerekir.Tanrı'yı kendi işlerimizin ve düzenimizin içinde tutmanın gereğide akıllı bir iş ve gerçeği değildir.Bence buna gerekte yoktur.Bu bakımdan bakıldığında, kaleme almış olduğunuz bu çok farklı olduğunu gördüğüm çalışmanın düşündürücülüğünün önemini görmekteyim.Emeğinize sağlık.Kutlarım Sayın Mehmet Bey.
    Mürsel Adıgüzel

    Cevap Yaz
  • Mehmet Ali Terken
    Mehmet Ali Terken 18.10.2007 - 11:06

    Sevgili hocam,
    şiire yorum yazmadan önce ,yazılan yorumları okumak geldi içimden...Bazı arkadaşlar tarafından yanlış anlaşıldığınızı görüyorum...Sizin inancınızın bu olmadığını biliyorum.Ders veren bu serinin devamını dilerim...Kaleminiz hiç susmasın...Saygımla...

    Cevap Yaz
  • Safet Kuramaz
    Safet Kuramaz 18.10.2007 - 10:33

    değerli dost; Allah bizim ibadetimize elbette muhtaç değil...düşün baba oldunuz, çocuğunuzun işi, aşı, çocuğu her şeyi var sizin ona vereceğiniz bir şey kalmamış görünüyor, peki neden hala gözleriniz yolda, sevgisini arıyor ve onu özlüyorsunuz? Allah bize vermişse kuralları ve kanunlarını, bizim mutlu olmamız içindir, kendisi için değil. düşünsene herkesin gözü evli bir kadında olsaydı, ne cinayetler işlenirdi... Allah'ı anlamak lazım, ona aşkı tazelemek...ve onsuz aşkın tıpkı, baba-oğul/kız arasındaki irtibatın kopması gibi tatsız tutsuz bir yalnızlıktır.birde Allah mekandan münezzehtir. bir tek yukarda yoktur. selam ve dua ile...Allah size doğru yolunu buldursun inş...size dua edeceğim, yüreğinde aşk olan şairim...Safet Kuramaz

    Cevap Yaz
  • Türkan Ay Dinçer
    Türkan Ay Dinçer 18.10.2007 - 10:17

    Çok özel bir çalışma başlattınız ve eminim bu çalışmalarınız sonucunda çoğumuz kendi iç dünyamızı sorgulayacağız.

    Kaleminiz hiç susmasın. Kutluyorum ve başarılar diliyorum. Saygılarımla

    Cevap Yaz
  • Sinan Karakaş
    Sinan Karakaş 18.10.2007 - 10:15

    Mehmet bey,düşünürmüsünüz,Kuranda Rabbimiz dediğimiz Allahla kendinizin tarif ettiğiniz tanrı aynı mı?

    Cevap Yaz
  • Sevginaz İnal
    Sevginaz İnal 18.10.2007 - 10:11

    'zaman zaman inaçlarımız konusunda bir çoğumuz iç hesaplaşma yaparız ama bunu pekte açığa vuramayayız...bence yaptığınız cesurca...kutlarım'

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 51 tane yorum bulunmakta