Ziya Paşa (1825-1880) Şiiri - Yorumlar

Hilal Erboyacı
140

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

Tanzimat Edebiyatı’nın önemli isimlerinden olan Ziya Paşa 1825’te İstanbul’da doğmuştur.Divan ve Halk Şiiri’ni yakından tanımış, Büyük Reşit Paşa tarafından saraya alınmış,burada Fransızca öğrenmiş ve kendisini geliştirmiştir.
Âli Paşa’nın sadrazamlığı Şinasi gibi Ziya Paşa’nın da saraydan uzaklaştırılmasına neden olmuştur.Bu olay Ziya Paşa’nın edebî gelişimi açısından bir dönüm noktasıdır.Çünkü bu dönemden sonra Âli Paşa’yı hedef alan eserleriyle edebiyat camiasında önemli bir isim olmuştur.
Çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra Paris’e gitmiş,Londra’da Hürriyet Gazetesi’ni çıkarmıştır.Pek çok eserini İsviçre’de yazan Ziya Paşa 1871’de Âli Paşa’nın ölümü üzerine yurda dönmüştür.Yurda döndükten sonra Saray’da önemli görevlerde bulunmuş,II Abdülhamit döneminde İstanbul’dan uzaklaştırılmıştır.Vali olarak görev yaptığı Adana ‘da 1880 yılında ölmüştür.
Ziya Paşa diğer Tanzimat şairleri içinde Batılılaşma konusunda en çok tereddütte olan şairdir.Hedefi Doğu ve Batı’yı bir noktada buluşturmak olmuş,Eserlerine de bu hedefini taşımıştır.O, mevki ve unvan adamıdır.Namık Kemal gibi dava adamı olamamıştır.
‘Şiir ve İnşa’ adlı makalesinde yeni edebiyatı savunmuş. Sadelik ve bizim olanı kullanmaktan yana olmuştur.
Harâbât (Güldeste) edebiyatımızın ilk antolojisi olarak kabul edilir.Bu antolojide ise Şiir ve İnşa’da savunduğu fikirlerin tam tersini yani klasik edebiyatımızı savunacaktır.Namık Kemal Ziya Paşa’nın Bu eserinden sonra ‘Tahrîb-i Hârâbât ve Takip’ adlı eleştirilerini yazacaktır.
Ziya Paşa’nın en önemli eserlerinden biri de ‘Zafernâme’’dir.Âli Paşa’yı mizah yoluyla eleştirdiği eseri bir hicivdir.1868 yılında Girit isyanını bastıramadan dönmek zorunda kalan Âli Paşa’yı zafer kazanmış gibi göstererek aşağılar.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta