Zemheriydin Umutlarıma Şiiri - Ensar Türkay

Ensar Türkay
118

ŞİİR


4

TAKİPÇİ

Zemheriydin Umutlarıma

Kimi zaman kefarettin günahlarıma
Kimi zaman mükafattın sevaplarıma
Ama ilaç olamadın pervalarıma
Gökkuşağı olamadın yapraklarıma

Aldırmadın şefkate aç duygularıma
Zemheriydin filizlenmiş umutlarıma
El ayak olamadın kör poyrazlarıma
Ve göz koyamadın yaşam pınarımıza

Ensar Türkay
Kayıt Tarihi : 30.10.2014 23:05:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Canan Eren
    Canan Eren

    Yüreğinize emeğinize sağlık....Değerli çalışmanızı ve sizi kutlarım.
    Başarınız kaleminiz daim olsun....Nicelerine +10

    Cevap Yaz
  • Ensar Türkay
    Ensar Türkay

    teşekkür ederim üstad öğütleriniz için

    Cevap Yaz
  • Hasan Büyükkara
    Hasan Büyükkara

    Delikanlı şairimiz Ensar Bey zazaman zaman şiirlerine göz atmamı istemekte..

    Ben de şiiri eğer edebi kıstaslar içinde yazmak istiyorsa bunlara en azından bir göz gezdirmesini söyledim daha evvel ki yorumlarda..

    Eğer siz dadaist serbest ssürrealist kübik v.s ölçülere isyan eder tarzda şiir yazmıyorsanız ve yazdığınız bir edebi biçimi anıştırıyor ve fakat o biçimin yani formun kurallarını her yerinden ihlal ediyorsa yazmanız boşunadır. Örneğin durak kaygusu güdülmeden 13 hece bir vezinle şiir yazarsanız kafiye düzeniniz aaaa-aaaaa gibi hemen de hiç rastlanılmayan garabet bir yapıda olursa bu kafiye düzeninde ''larıma'' gibi çoğullaştırıcı ve birinci şahıs sahiplik eki şeklinde her isim ve veya sıfatın arkasına ilave olacak bir eki seçtiyseniz dersinize iç çalışmadan habire üretiyorsunuz demektir..

    Yağdı yağmur çaktı şimşek durumuna düşmemek için lütfen biraz okuyun..

    Sizin için derlediğim şu kısmı okuyun ve hisse çıkarın.. Aksi taktirde yorum yazmam.. Dersten atarım sizi

    Sevgilerimle Ensar kardeşim.


    Hece ölçüsü

    12’li, 13’lü, 14’lü, 15’li hece ölçüleri de vardır fakat bunlar edebiyatımızda çok kullanılmamıştır. Ayrıca 16, 20 ve 22’li hece ölçüleri de zaman zaman denemişse de başarılı olmamıştır.

    Türkçe’de heceler uzunluk kısalık bakımından hemen hemen aynı değerdedir. Bu yapısal özellik şiirde hece ölçüsünün kolayca kullanılmasına imkân verir. İlk yazılı Türk edebiyatının ürünleri olarak bilinen Göktürk Yazıtları’nda şiir bulunmamasına rağmen şiirsel özellikler taşıyan ve hece ölçüsüne uyan bölümler vardır. Kaşgarlı Mahmut’un Divanü Lugati’t Türk eserindeki şiirler de hece ölçüsüyle yazılmışlardır. Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra divan edebiyatı ve aruz ölçüsünün yaygınlaşması hece ölçüsünün yalnızca tekke ve aşık edebiyatına özgü bir ölçü olmasına yol açtı.

    Hece ölçüsünde kalıbı dizelerdeki hecelerin sayısı belirler. Her dizesinde 11 hece bulunan bir şiirin kalıbı '11’li hece ölçüsü' olarak gösterilir. Bir hecenin belli bölümlere ayrılmasına 'durgulanma', bu bölümlerin okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlerine de 'durak' denir. Kalıplar 2’liden başlayarak 20’lilere kadar çıkar. Az heceli, yani 2’liden 6’lıya kadar kalıplar tekerleme, atasözü, bilmece gibi ürünlerin şiirsel parçalarında uyum öğesi olarak yer alır. Bu tür kısa kalıpların durakları dizenin sonundadır.

    Hece ölçüsünde durağın önemi büyüktür. Bir kalıp en az 2, en çok 5 duraklı olabilir. Bir durakta bulunan hece sayısı ise 1 ile 10 arasında değişir. Hece kalıpları duraklar ve duraklardaki hece sayıları bakımından bölümlenir. Bu kalıplar içinde en çok kullanılanlar 7’li, 8’li, 11’li ve 14’lü olanlardır. 7’li ölçü daha çok mani türünde kullanılmıştır. 8’li kalıp semai, varsağı, destan ve türkülerin ölçüsüdür. 11’li ölçü ise başta koşma ve destan olmak üzere aşık ve tekke edebiyatı şiirlerinde kullanılmıştır. 14’lü hece ölçüsüne ise daha çok tekke şiiri ve çağdaş Türk şiirinde rastlanır.

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (3)

Ensar Türkay