Hareket noktanızla, ulaşma noktanız arası, mekân (uzam) devinim alanı, genel bir devinmenin tümel görünümüdür. Bu iki nokta arası seçimleşen kümeler ve alt ilişkilere değin ayırt ediciliğiniz bir görüngün lüktür. Örneğin, yol boyu; ağaçların seyrelip sıklaşması, toprak renginin farklılaşması ve arazi yapı engebesi, yine uzam alanın kayalık, otluk, çıplaklık oluşu. Uzam alanda havanın açık gölgeli oluşu, yol boyu hizmet alanları, görülen hayvanlar, seyrediş konumlaşmaları vs hep değişken iliş kinlikle ayırt etmeler sıklaşmasıdır. Yol boyu gözlenen ilişkilenen olaylar, sizin süreçli eksen kesiminiz, üzerinde bulunacaklar, sizin eksen kesiminizle aynı eksen kesimli, eksenler (iç içeklik) olacaklardır.
Sizin bu gözlem alanınız da; söz gelimi, üç saatlik yolculuk zamanınız da, görsel izlenimler edinmeniz deki olay akışının hızı ve zamanı, farklı olacaktır. Aynı yolculuk uzam devinimli olay ufku alanını, üç saat yerine bir saatlik süre içinde geçiniz. Bu kez izlenimsel ayırt etmeyi olay ufkunuza sıkıştırmanızın geçen zaman hızlı ve daha farklı olacaktır. Burada paradoks olan, sizin iki mekân arasını kat ederken kullandığınız taşıtın hız artırımıdır. Bu hız artımı, sizin olay sarım ekseninizi üçte bir boyuta düşürecektir. Bu aynı zamanda sizin azalan sarım ekseniniz üzerinde olacak iç içe olay eksenlerinin de daha ufak olarak parça olaylara dönmesidir. Yani dış gözlem olay sayısı aynı kalırken, sarım ekseni çevre iç hacmi daralıyor ama iç olaylardan da, şişiriliyor. Bu zamanın daha da hızlı olmasıdır.
Taşıtınız da, dış gözlem alanına ilişkin, uzam devinim alanını etkiyen bir olay ufku değişkenidir. Hem yer değiştirendir. Yani olay ufkunda oturmuş bir noktada kalmayandır. Hem de atığı ile hava sirkülâsyonu yaptırması ile yolda otu, böceği ezmesi ile yolda denk geldiği cisimleri parçalaması gibi olaylarla taşıtınız, o olay alanının etken bir, hem değişken hem de değiştiricisidir.
Yine taşıtımız, evrensel genel bağıntının özel göreceli durum oluşudur. Yani ulaşılan iki nokta arası tümel bağıntılılığın bir kümesidir. Taşıtımız kendi iç ilişkin devinim noktalarının düzenlenişi ile bir form ve devinme ortaya koymaktadır. Yani kendi iç işleyişinde olayları çoğaltır. Örneğin; birim zamanda fazla yakıt pompalanması ve yakım hücresine fazla enerji için fazla yakıt göndermesi olayları, taşıt iç işlem sayısını çoğaltır bir faktördür.
Böylece tekerin birim zamandaki dönüş sayısı çoğalır. İş işleyiş aktarın noktalarının dönme ve ilişkileri aktarma birim süreleri sayıca daha çok olay ilişki alanlarına bölünür. Sizin yol boyu eksen sarım süreniz kısalır. Daha da fazla birçok işlemlerin, birim zamana sıkıştırması söz konusudur.
x
Yani yolculuğunuzun üç saatte yaptığı işlemdeki olay sayısı ve işlemi gerçekleştiren birim alan eksen hücre bölünmeleri bir milyon ise, şimdi bir birimlik süre boyunca üçte bire düşmüş aynı eksen boyunca hücre bölünmesi üç milyon olmuştur. Eksen çevresi yüzey gerilim alanı artmıştır. Açıkçası üç saatin tamamında, diyelim teker bir kez dönmüşse, bu kez yer bağıntı uzam boyutunda teker, aynı sürede üç kez dönmüştür. Üç kez dönme ile aynı mesafe alınmıştır.
Yolculuk süresi eksen boyu kısaldığından devinme artmıştır. Ama aynı mesafede gerçekleşen olay sayısı eksenin bölünmesine göre üç kat artmıştır. Sürecin olay devinimi artmakla zaman hızlı geçmiş, mesafesi kısalmıştır. Oysa iki yer arası mesafe aynıdır, hiç değişmemiştir. Yine yolculuk süreniz üç saat iken, bu kez eksen boyu uzar eksen çevresi yüzeyi yine gerilir. Bir azalan ya da aynı kalan, eksen boyu yüzünden; iç hacim şişmesiyle yüzey gerilir. Bir de, eksen boyu uzayıp, hacim artarken, eksen çevresi yüzeyi aynı kalmakla gerilir.
Burada birim alan olaylar çoklaşmasını, iki biçimde görmemizi özellikle belirtirim. Birincide bir olay minimize kuantik alanda, olay daha minimize küçük kuantlara dönüşerek, kendi içine yoğunlaşır. Kuant uzam kendi alanlarını hiç değiştirmeden, sadece aynı kuant alan içinde, alan girişmesi olay ufkunu daha da küçülterek organize sayısını artırır. Böylece aynı uzam içinde kuant olayların sayısı artıracakken dış sarım yüzey büyüklüğü aynı kalır ama büyüklük içindeki niceliksel olay üretim ufku organizesi de çoğalır. Şişme dediğimiz bu durum yüzey gerilimini artırır.
İkinci halde çoğalan olay sayısı, hız artarken eksen boyunun kısalmasıyla gerilen yüzey ilişkisidir. Çoğalan olaylar uzama taşacaktır (bölünme, çoğalma, doğum) . Çoğalan olayın uzama yayılması yer kaplamasıdır. Yine uzama yayılma, mesafe almak, yol almaktır. Ki bu mekanik devinimlerin esasıdır. Bu o niceliğin, nitelik olgulaşma büyümesidir. Aynı zamanda da toplumsal yaşam zamanın oluşmasıdır da. Toplumlar da, bireyler organizesi ile girişip, örgütlenerek (üretim teknoloji) büyümesi ile kendi kişi uzam zamanını taşmış, olay ufkunu ve olay ufku olgularını giriştirmiştir.
Kendi uzam olay devinim ufkunda, bir hücre olayı birim zamanda, bir birim oluşmayı (kendi alan ilişki hareketini tamamlamayı) bitiriyorsa. Yine aynı alan içinde, bir başka nokta, aynı süre içinde, diyelim ki iki tane kendi olayını gerçekleştiriyor olsun. Birinci durumda, birim zamanda bir olayla bir tek gerçek olma var. İkinci durumda da iki aşama olayla, ancak bir gerçek olma durum vardır. Bu her bir ayrı birer gerçek oluşlar, bir birim süre, içindedir. Bu bir birimde olanların oluşturduğu bağıl oluşma süreleridir.
Birim sürede, bir olayla, bir gerçekleşme sürerken; yine aynı bağıl birim sürede, iki aşamalı olan durum altı aşamalı birim sürenin alt alanlarına bölünmüşse, aynı birim sürede ikinci olay bu kez üç gerçek olay meydana getirecektir. Yani ikinci olayın zamanı hızlı geçmiştir. Yani tekillik ilk patladıktan sonraki ikinci olayla hızlı geçmeye başlamıştır. Yani hızla olay çoklaşması ilişkisi vardır. Oysa her iki olay için de, birim sürenin yer bağımlılığı hiç değişmemiştir. Ve aynıdır. Bu da söylemimin birim süredeki olay çoklaşmasının, hız artması ve zamanın hızlı geçmesi, olduğunun kanıtıdır.
Altı aşamalı oluşta bir birimlik süre de, çok hızlı bir süredir aslında. Ama sonuçta ancak bir birim durum konumlaması ortaya çıkmaktadır. Olay artarken hız artacağına göre; bir A süresi boyunca 3 birim konumlama ile altı aşamayı kat etmiş bir birimlik süre arasındaki paradoks nedir? Bir birim konumlanıp altı aşama yapan olayımız; iç ayrıntısının hızlandırarak, bir tek konumu ancak ortaya koyabilmiştir.
Oysa Bir A süre eksenli üç birim konumlanan aynı süreç, aynı aşamaları yapmamış iç zamanı daha yavaş olabilir. Ya da aynı iç zamanı daha hızlı gerçekleştirdiğinden eksen ufaltıp yüzey gerilmesi ile çoğalmış aynı eksene aynı üç olayı konumlamıştır. Bu yüzden hızlıdır.
Sürecek
Bayram KayaKayıt Tarihi : 27.7.2010 07:22:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Bayram Kaya](https://www.antoloji.com/i/siir/2010/07/27/zamani-akitmak-21.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!