Zamanı Akıtmak 03 Şiiri - Bayram Kaya

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


14

TAKİPÇİ

Zamanı Akıtmak 03

Hâlbuki radyo aktif süreçte ışınım ile ışımalar, parçacıklar düzlemine de inseler, bir kritik zaman eşiği taşır olmalarından ötürü, bu hallerini daha da geri götüremezler. Tıpkı yine eşikten ötürü bu tersinme hallerini daha da ileri götüremeyecekleri gibi. Bir türden geçmiş zaman bilgisini; geçmiş zaman entropi entalpi yokluğundan ötürü, kritik eşikten dolayı, aşamazlar. Ve bu tarafa (bigbengdeki) kritik eşikten bu tarafa, geçmişi; bulundukları noktadan, tekrar yeni ilişkilerin basıncından dolayı, adeta bir şemayı davranır gibi, ileri devineceklerdir.

Zaman, yaşayan canlılarda birikilen, kazanılmış, bir hayati fonksiyon, organ veya organeller olarak, bir işlev olarak tekrarlarlar. Üretilirler (yansıma) . Bu, zamanın evrensel özellikli olan, özel çevrimsel davranışıdır. Canlı ölse bile, bir inorganiksel çevrimini sürdürerek devinime katılacaktır. Bir de ölen canlılar tekrarlı zamanı, nüve, tohum gibi zaman boyut düzlemi ile ileri akıtırlar. Ya da virüsler gibi hiç ölmeyerek, zamanı devamlı tekrarlı ileri akıttıran bir var oluşla, zamanı hem taşıyıp içlerinde eskiyi oluşturacaklardır. Hem de yeni kazanımlarla zamanı, bir devinimle ileri akıtacaklar. Zamanın yeni çevresi varlığı yanı olgu ve olayları bir, değişmeye, ileriye bir sonraya zorlayan basınçtır. Bu bigbengin çevre değişmesi ile bu güne gelen sürecin atımının sürmesidir. (Atım giderekten ne olacaktır?)

Varlık dendiğin de, sevgili okurlar sırf somutu olan ağaç, kuş, evren gibi birim oluşları anlamasın lütfen. Varlık bir var oluştur. Varlığın, var oluşun; ortaya çıkabilmesi için bir zaman boyutu olan olay ve olguları da varlık kapsamının içinde kullandığımı, değerli okur bilmelidir. Varlık hep belli bir olay olgu süreçleriyle (zamanıyla) vardırlar.

Varlık (olgu, olay ve süreçler) daima bir iç aidiyet ilişkisi olan tersinmeyi de içinde taşırlar. Zaten varlık bunun için kâh bozulup, kâh yıpranıp, çözülüp ölürler (dağılırlar-ayrışırlar) . Tersinme olayları dış süreçle desteklenip basınçlanmalı ki süreçler eğilimleşsin. Her uzay, kendi çelişkisini içinde taşır. Bu uzay hacim ister oda büyüklüğü olsun, ister toplu iğne başı hacim olsun, ister partikül düzlemli hacim olsun, çelişkisini kaybeden varlık, biter. Yoktur.

Bir oda içi uzay 30 derece sıcaklık ölçülse de, sözgelimi aynı odanın bir otuz derce altı olan ısıda, uzay zaman boyutları vardır. Yine aynı odanın, aynı zamanda bir 30 derecenin üstü olan ısılı uzay zamanı mutlaka vardır. Ve moleküller bu sıcaklıklar arasında rast gele ısılar içinde dağılmışlardır. Ortalama yoğunluk, istatistikî sıcaklık 30 derece etrafında kümelenmiştir. İşte size, bu etki, yansır. Varlığın olay ve olguların, zamanların, uzayların içi boyut durum farkı, o şeyin eylem ve eğilimlerin de kaynağıdır.

Şimdi önce tersinmeyi hepimizin bildiği su örneği ile ele alalım. Suya, aşama aşama ısı uygulandığında suyun sıcaklığı artacaktır. Belli şartlarda 100 derce de kaynayan su, buharlaşır. Siz bu buharı biriktirip aşama aşama soğutarak tekrar suya dönüştürürsünüz. İşte bu olay tersiniştir. Tersinme hep bu değildir. Kapıyı açarsınız, örtersiniz. Arabaya binersiniz, inersiniz. Doyarsınız, acıkırsınız. Düzenlersiniz bozarsınız, vs. Bunlar entropi kuralları içindedirler.

Tersinmesiz yaşantılaşma, olgu ve olaylaşma yok gibidir. Tersinmenin olması için bir dış çevre şartı da mutlaka gereklidir. Varlığın iç hareketi çelişkisi entalpi (enerji- yük vs) ise, dış hareketi de; dış güncel etkilerin olay ve olgulara nesnelere basıncıdır. Dış etken var olmadan, varlık tersinmesi olası değildir. Tersinmeler, kendi alan sistem boyutu ile sınırlı kalmak zorundadırlar. Çünkü tersinmeleri evrensel ölçekte hüdai nabit geri doğru götürerek, onu sürdürecek, evrensel genel dış şartlar, hiç yoktur. Bu birinci tespitti. İkinci tespitte tersinmedeki süreçler ardışık sürekli zincirler oluşturamayan görece tekil, tikel tersinmelerdir. Zincirlemeler olsa da, sınırlı boyuttadır. Evrensel tetikleme yapamazlar.

Böylece de tersinmeler, temel düzlem süreçlerine hiçbir zaman inemezler. Ve ne de temel düzlemin aşaması olan çevre sıcaklığı ve güncel çevre basınçlarına hiçbir zaman gidemezler. Bu yüzden de, tersinmenin sürekli olaraktan, evrensel zincirlenme yapar devinmesi oluşamaz. Olgu ve olaylarını geriye doğru çözünemezler. Ancak konjonktürsel ileri zaman birikmelerini, tekil, tikel durumlar içinde geri çözebilirler. Çünkü bütün süreçleri geriye doğru çözebilecek, hiçbir evrensel olgu ve olay yoktur. Söz gelimi; tekil, tikel, milyarlarcası bir arada, aynı zamanda, olacak tersinmenin hiç birisi, hatta tümü bigbeng sıcaklığı olan söz gelimi 100 trilyon derecelik bir dış sıcaklığı sağlayamazlar.

Ancak küçülen hacim basıncı içinde, giderek artacak bir sıcaklıkla bu olası olabilir. Bu olasılıkta ancak evrenin büzülmesi ile olabilecektir. Büzülme olayları çevrimli bir tersinme olmayıp, adeta çökme, hurdalaşma biçiminde aksedebilir. Bu nedenledir ki tekil tikel olayların hiç birsi bu sıcak aktüel çevreyi, hiçbir zaman oluşturamazlar. Tersinir bağıntılı bölge olayları olarak kalırlar. Bigbengin şartını, sağlayamazlar. Evrensel tüm olgu ve olayların evrensel olaraktan, birbirlerine toplanmaları da olanaksızdır. Bu tersinmeye olayına, bu işin doğasında var olan entropi yasası da, izin vermeyecektir.

Bu ancak genleşen bir evrenin tekrardan büzülmesi ile olası olacağı düşünüle bilir. Değilse hiçbir evrensel olgu ve olaylar, en temel düzlemine doğru tersinemez. Temel düzlemin, tersinme yatkınlığını olan yansımayı, tüm varlıklar içinde taşır olsa da, evrensel bir tersinmeyi, dış şartının olanaksızlığından ötürü yapamazlar. Genel entropiden ötürü yapamazlar. Süreç ve entropinin salınışı, ileri doğrudur.

Süreç, daha küçük durumların daha küçük koşullarını sağlar olmasından dolayı, varlık hep ileri akar. Bu ileri akma işi de, ışınımın; yine tipik bir dalga boyundan daha küçük bir alan hacme sığmaz oluşu ile sınırlanacaktır. Işınım dalga boyundan küçük olamaz. Işınımın dalga boyundan küçük olmayana değin sürecek bir gidişattır. Ancak olgu ve olaylar kendi çevresel konjonktürselliğinde (güncel etkime ve etkince girişmesi) , güncelin içinde kendi özel alanlı, tersinme ve çevrimleriyle olası olur.

Sürecek

Bayram Kaya
Kayıt Tarihi : 10.7.2010 07:58:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Bayram Kaya