Antoloji (şiir, edebiyat, sanat) sitesinde tartışma konusu olmuş yine şiir…
Bu tartışmayı başlatan arkadaş “Yağdı yağmur, çaktı şimşek; sen de mi şair oldun be eşek oğlu eşek! ..” tekerlemesi ile şairin ve şiirin küçümsendiğini, hatta şaire hakaret edildiğini söyleyerek söze girmiş. Bana göre bu değerlendirme yanlış. Aslında tam tersi bir anlam yatıyor, bu kaba ve çirkin görünen söyleyişin altında; ince bir alay ve iğneleme… Yani bu deyiş her uyaklı söyleyişin, her mısra düzeniyle yazılan eserin şiir olamayacağını, şairliğin o kadar da ucuz olmadığını tariz sanatından yaralanarak anlatıyor. Başka bir deyişle şiiri ve şairi küçümsemiyor; bilakis bunları önemli ve değerli bulduğunu söylüyor.
Pek çok şiir sevdalısı arkadaşımız belki de çok erken şiirle tanıştıkları için ve bizim yazdıklarımız gibi ham şiirlerle sıkça karşılaşıp - ki bunların çoğuna manzume demeliyiz- yüz göz oldukları için şiirde yeni arayışlara gitmeye çalışıyorlar. Farklılık yaratmak adına,anlaşılması çok zor, hatta kendilerinin bile ne anlattıklarını pek iyi bilemedikleri bir takım ağır ve ağdalı sözleri, bol tamlamalı, zarf ve sıfatlardan örülü, anlaşılmaz mecazları, veya birbiriyle ahenk içinde dans eden kelimelerin toplandığı mısra kümelerini şiir diye addediyorlar. Kanaatimce bu, çıkmaz sokaktır. Neden? Edebiyat verimlerinin ortak özelliği dil ile nakış nakış işlenmesidir.Bundan dolayıdır ki edebiyat eserinin değerini anlamak için önce eser sahibinin dili kullanma gücüne bakarız.Ve şu sorulara cevap ararız:
1) Dil, doğru ve anlaşılır kullanılmış mı?
2) Etkili kullanılmış mı?
3) Bir ûslup oluşmuş mu?
Dünya var olalı beri çirkin ve soğuk,
Erken içeceğimiz bir ilaç gibi.
Tadı dudaklarımızda acımsı, buruk.
Bu saatte gözyaşları, yeminler,
Boş bir tesellidir inandığımız.
Açıklayıcı ve bilgilendirici yazınız için sağolasınız.
İsimlerimizin önüne konulan şair sıfatı kadar kolay değildir şair olmak..Kırk değil,yüzkırk fırın ekmek yense az gelir..Bizimki şairlik değil aslında ,yürek taşımlarımızdır kağıda dökülenler.
''Şiirin olduğu yerde kötülük olmaz'' demişti bir büyüğüm bir konuşmada..
Evet..Şiir bir yaşam şekli haline gelmişse,sevdalanmışsa yürek şiire..Kötülük olmaz da.....
Birde madalyonun diğer yüzü var..
Söylenecek çok söz var Sn.Zeybek..
Bazen susmak en güzel şeydir..En azından
kendi adıma konuşmam gerekirse ben şair değilim.
Kutluyorum.
Saygımla
Muhterem kardeşim bu paylaşımınız için size hasseten teşekkür ederim. Eskilerin değimiyle; 'El mana fi batnişşair' Şiirin manası şairin kar5nında.. Böyle bir çok şiir görüyorum ki günün şiiri olmuş..
Öyle ise mücevheri pazarında satmak gerek.. Zamanımızda herşey gibi şiirde tefessuh etmiş..
Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı gibi..
Elbette şiir tarif te edilmeli tahlilde.. Ben şşair tanıdım ki: 'Şiirde mana aramak, maksat aramam, yapı da aramam' diyor. Peki ne ararsın diye sorduğumda cevap yok.. Oyleyse şiir mutlaka tarif ve tahlile muhtaçtır. Allah razı olsun siz birtakım sınırları çizmeye çalışmışsınız.Şairim diyenlerin ekleyeceği neleri varsa ortaya koysunlar ki; Şair şair, şiir de şiir olsun.
Sellam ve sevgilerle
Seyfeddin Karahocagil
Bu şiir ile ilgili 2 tane yorum bulunmakta