YÜZYILLIK İRTİDAT HAREKETİ
Ebedi hayat çizgisinde bu fani hayatı anlamlandırmak daha akıllı bir iş olacaktır diye düşünüyorum. Belki de bütün eksiğimiz bu ilahi düsturu unutmamız yüzünden. Tanzimat’ta sarsılan İslam inancı bizi yeni arayışlara itmiş, Batı’nın Rönesans ve reform etkisindeki sanayi kalkınması Türk Entelijansiyasının değerlerini törpülemiştir.
Yükselen batı ve gerileyen doğunun gizli savaşı başlamış, bu savaşta doğu hep yenik ve ezik olmuş, sürekli aldatılmış, bir türlü bu yenik ve ezikliği atlatamamıştır. Paris’e seyahat eden Yirmi Sekizinci Mehmet Efendi Batı’nın gösterişli tarafının büyüsüne kapılmış, kalkınmanın sırlarını araştırma gereğini duymamıştır. Batılılar tarafından tam bir uyutulma seansına tabi olmuş, ülkesine koyu bir batı hayranı olarak dönmüştür.
Ondan sonraki tüm entelijansiya aynı gözlüğü takarak kendi değerlerine düşman bir güruh haline gelmiş, Cemil Meriç’in deyimiyle tam bir müstağrip haline gelmiştir. Bu müstağripler halkına tepeden bakan, batı hayranı zavallılar güruhu olarak gerçek kalkınmanın yollarını tıkamış, geri kalışımızı kökleşmiş hale getirmiştir. Tanzimat ve meşrutiyet hareketleri bu yanlışlar komedyasının adıdır, Cumhuriyetle bu komedya zirve yapmıştır.
Milleti kalkındırmak yerine ruh kökünden koparmaya, aşağılık kompleksine yuvarlamaya azmetmişler, her fırsatta tahkir ettikleri medeniyetimizi alaşağı etmekten geri durmamışlardır. Ebedi hayatı yoksayan, Hristiyanlık değerlerini açıkça yüceltemedikleri için kendi değerlerini horlayan bir yapı tesis edilmiş, eğitim, sanat ve kültürel yollarla ilhad hareketine girişilmiş, dış düşmanlar yardımıyla gençlik ateizme yuvarlanmaya çalışılmıştır.
Devrim hareketiyle din ve ahlaki tüm faaliyetler yasaklanmış, eğitim ladinileştirilmiştir. Sanat ve kültürel faaliyetler hep bu doğrultuda geliştirilmiş, gençlik İslami değerlerden koparılmaya çalışılmıştır.
Adını mıh gibi aklımda tutuyorum
Büyüdükçe büyüyor gözlerin
Ben sana mecburum bilemezsin
İçimi seninle ısıtıyorum.
Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta