Yurttaşlık Ve Halk Kavramı 2 Şiiri - Yor ...

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

Toplum diliyle halk içinde, halk diliyle toplum içinde anlaşamazsınız. Alanların dilinin öyle olmasını kim belirler? Alanlar dilinin öyle olması gerektiğini, yine sosyal ve toplumsal alanlardaki kendi somut koşullarının öyle söylemesinden kaynaklanırlar. Toplumun dili zaten halkın işine yaramaz. Toplumun dili, halkının kullanım yapabileceği ve halkını devinime sokabileceği bir dil değildir.

Nasıl halk dilindeki 600 okkalık kayayı tek kolla kaldırmanın anlatımındaki espride toplum üreten bir yarar ilişkisi ortaya koyamazsa; halk ta uzayda en kısa yol bir eğridir anlatım dilindeki espriyi yaşantısı içinde kullanmayı ortaya koyamaz. İşte bu gerekçelerle dillerin toplum dili ve sosyal yapı dili olması benimsenir. Sosyal dil etnik imani olabilir. Ama toplumun dili uyrukluktan azadedir. Bilim ve tekniktir.

Halkın dilinde de izafiyet teorisi dil kültürü ve anlaması yoktur. Toplumda suç ve cezalar bellidir. Cezayı ahrete bırakmaz. Toplum suçu önce kendisinde arar. Suç kolektif olandan kişi olana doğru dağılır ve yansıtılır. Toplumlar ve yurttaşlıklar bunun bilincindedirler.

Yurttaş, toplumda sağlık talep eder, ama ibadet hane talep etmez. Yurttaş kişi toplumda eğitim, can güvenliği, yol talep eder; ama başörtüsü, muska takma, toplumun kendisine okuyup üflemesinin ve bunların ilişkiler oluşla düzenini, bunların eğitim öğretimini yapmayı; yaşam hakkı diye talep etmez.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta