Yirmisekiz Şubat.. Şiiri - Yorumlar

Seyfeddin Karahocagil
641

ŞİİR


33

TAKİPÇİ

Tam yirmisekiz Şubattı
Batıdan esti rüzgâr
Manzara hazin
Hava berbattı
Ortalık toz duman
Fırsat bu fırsattı
Zulüm Milletin iradesine el attı

Tamamını Oku
  • İsmet Koyuncu
    İsmet Koyuncu 01.03.2010 - 21:01

    Türk demokrasisine örtülü müdahalenin yapıldığı 28 Şubat'ta siyasetin aslında askerî baskıya karşı bir plan hazırladığı ancak bunu uygulayamadığı ortaya çıktı. Refahyol'un DYP kanadından Tansu Çiller'in 'komutanların istifa etmesi' çağrısı yapacağı 'jenerik senaryoya' göre Çiller, bu gerçekleşene kadar beyaz elbiseleriyle gideceği Meclis'ten ayrılmayacaktı.

    Demokrasi tarihine kara leke olarak geçen 28 Şubat süreci yıllardır tartışılıyor. O dönemde işbaşında olan Refahyol hükümeti, askerlerin dayatmasına karşı yeterli direnç göstermediği için yoğun eleştiri aldı. 28 Şubat kararları olarak bilinen kararların alındığı tarihî MGK toplantısı öncesinde aslında siyasilerin de bu durumu öngördüğü, yıllar sonra ilk kez açıklandı. Refahyol'un DYP kanadının, askerin baskısına, bir 'karşı senaryo' ile cevap vermeyi planladığı ancak bundan son anda vAzgeçildiği ortaya çıktı. Tansu Çiller merkezli ve askerlere karşı hazırlanan 'oyun planı' Meclis'te bir sivil direnişi içeriyordu. Senaryo hayata geçse ve bu kapsamda komutanlar emekli edilebilseydi belki de bugün bambaşka bir siyasi tabloyla karşı karşıya kalınacaktı.
    28 Şubat'ın yaşandığı 1997 yılında yönetimde RP-DYP koalisyonu vardı. Başbakan Necmettin Erbakan, yardımcısı ise Tansu Çiller idi. Yılın ilk günleri ile başlayan gerginlik 28 Şubat'ın adım adım yaklaştığını haber verir gibiydi. 22 Ocak tarihinde komutanların Gölcük'te yaptığı toplantı ve 5 Şubat'ta Sincan'da tankların yürümesi, durumun kritik olduğunu gösteriyordu. Ocak ayındaki olağan MGK toplantısı da gergin geçmiş, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Sincan'da tankların yürüdüğü gün Başbakan Erbakan'a uyarı mektupları göndermişti. Ocak MGK'sından sonra ipleri eline alan Cumhurbaşkanı Demirel'in, askerlere yakın durduğu biliniyordu. RP ve DYP kanadı 28 Şubat MGK'sına böyle bir ortamda hazırlık yaptı. MGK'ya kısa bir süre kala Tansu Çiller'in başdanışmanları Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne ve Hüseyin Kocabıyık, demokratik direnişi yöntem olarak benimseyen bir 'jenerik senaryo' hazırlığı yaptı.

    Türköne ve Kocabıyık, hazırladıkları planı Tansu Çiller ve İçişleri Bakanı Meral Akşener'e sundu. Askerlerin muhtemel iddiaları, ithamları ve bunlara karşı verilecek cevaplar tek tek yazılmıştı. Adeta bir tiyatro oyunu gibiydi. 'İrtica' odaklı hangi suçlamaya, hangi cevaplar verilecek, nasıl bir üslup kullanılacak, hepsi tek tek belirlenmişti. Türköne ve Kocabıyık, 28 Şubat MGK'sında askerî kanadın ikna olmayacağına inanıyorlardı. Hükümete bazı kararların imzalattırılmaya çalışılacağı da tahmin ediliyordu. Dayatmalara boyun eğilmemesini isteyen danışmanlar bu noktada iplerin kopartılarak, demokrasi mücadelesi verilmesinden yanaydı.

    Kocabayık'ın ilk kez Zaman'a açıkladığı o plan şöyleydi: 'Tansu Çiller, tahmin edildiği gibi Çevik Bir ve arkadaşlarının dayatmaları sürdürmesi halinde ayağa kalkarak, 'Siz Anayasa suçu işliyorsunuz' diyerek elindeki dosyayı askerin önüne atacaktı. Sonra da toplantıyı terk edecekti. Dışarıda kısa bir açıklama yapacaktı: 'Anayasa ihlal edilerek hükümete müdahale ediliyor. Komutanların emeklilik kararnamesi Cumhurbaşkanı'na gönderilecek.' Çiller, buradan evine geçecekti. Kıyafeti bile tasarlanmıştı. Beyaz elbiselerini giyecekti. Oradan da milletvekilleriyle beraber Meclis'e geçilecek ve muhalefet partileriyle görüşülerek demokratik dayanışma istenecekti. Meclis'te yerli ve yabancı basın mensuplarına da şu açıklama yapılacaktı: 'Demokrasiye müdahale ortadan kalkıncaya, Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının emeklilik kararnamesi imzalanıncaya kadar buradan ayrılmayacağız. Bu kadını yıldıramayacaklar.'

    'Oyun planı'nı dikkatle dinleyen Tansu Çiller, 'Kafama yattı.' diyerek umut mesajı verdi. Dosyayı alıp çantasına koydu. 28 Şubat'taki tarihî MGK toplantısına girerken yanındaki evraklar arasında o plan da vardı. Ne yazık ki, önceden hazırlanan plan MGK'da hayata geçirilemedi. Bazı gerginlikler, itirazlar yaşansa da koalisyon ortakları kararları imzalamıştı. Tansu Çiller, neden toplantıyı terk edip, mücadeleye girişmediği sorulduğunda, 'Ortaklarıma güvenemedim.' diyecekti. O süreçte 40'tan fazla istifanın yaşandığı DYP de oldukça karışıktı. Hüseyin Kocabıyık, Çiller'in 'oyun planına' uymama gerekçesi olarak, 'Belki de her şeyin daha kötü olabileceğini düşündü.' yorumunu yaptı.

    Çiller'e çekilen faks, Genelkurmay'da görülüyordu

    28 Şubat'ın kilit isimleri Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne ve Hüseyin Kocabıyık, döneme ilişkin geçtiğimiz hafta çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Kanal A'daki Görüş Farkı programına katılan Türköne ve Kocabıyık, o dönemde Tansu Çiller ile olan görüşme ve yazışmaların Genelkurmay Başkanlığı'nca izlendiğini ifade etmişti. Çiller'in başdanışmanlığını yapan Hüseyin Kocabıyık, 'Bir gün Tansu Hanım, Genelkurmay Başkanı'na gitti. Orgeneral Karadayı, masasının üzerine faksları dizmiş. Bizim Tansu Hanım'a gönderdiğimiz fakslar aynı anda Genelkurmay'a da gidiyormuş.' bilgisini vermişti. Türköne ise 28 Şubat sürecini yürüten Batı Çalışma Grubu içinden bir generalin haklarında ölüm emri verdiğini anlatmıştı.

    Ömer Şahin/Zaman

    selamlar hocam bu 28 şubatçılar affedilmemeli saygılarımla

    Cevap Yaz
  • Adem Uysal
    Adem Uysal 01.03.2010 - 19:30

    28 şubat söylediğiniz gibi, batı tandanslı bir müdahale. dilerim bundan sonra her ne sebeple olursa olsun, demokrasiyi sekteye uğratacak teşebbüslerden kaçınırız.
    selamlar.....

    Cevap Yaz
  • Osman Genç
    Osman Genç 01.03.2010 - 15:53

    Ah şu batının vahşi rüzgarı,,,,
    üçyüz senedir hep esmekte doğuya doğru....Ve biz üçyüz senedir bu rüzgara yeniliyoruz millet olarak.............saygıyla

    Cevap Yaz
  • Nuran Aksoy Karakuş
    Nuran Aksoy Karakuş 01.03.2010 - 11:58

    Ben bunu siyasete değil de kendime yorumlayacagım üstad izninizle. Başarılı şiir boyledir işte, herkese hitap eder, herkesten kesitler bulunur. Benim için 28 Şubat berbat bir gündü, öldüm öleceğim dediğim nefessiz, rutubetli ve karanlık bir gündü... Yaramı kazıdınız be Üstad...

    Cevap Yaz
  • Recep Akıl
    Recep Akıl 01.03.2010 - 11:05

    Bu milletin başına musallat olan bu kurtarıcılardan(!) Rabbim bizi tez zamanda kurtaracak inşa-Allah. Zor olacak ama olacak. Söylenecek çok şey var ama hiç bir şey yok. Siz zaten en veciz bir ifadeyle söylemişsiniz hocam.Emeğiniz zayi olmasın. Selâm ve sevgiyle...

    Cevap Yaz
  • İbrahim Yılmaz
    İbrahim Yılmaz 01.03.2010 - 01:50

    28 şubat osmanlıyı da ittihat ve terkki vasıtasıyla batıran kökü dışarıda masonik bir harekattır..zulüm baki değildir.zaten her şey ona varır.

    anlamlı çalışmanızı beğenerek okudum.. çok çok güzeldi..

    kutlarım saygın kaleminizi ve sevgi dolu yüreğinizi..tam puan 10.

    akçaydan selam ve saygılarımla.

    ibrahim yılmaz

    NOT: wep sitem:

    www.atlassiir.com

    Cevap Yaz
  • Hüseyin Bacanak
    Hüseyin Bacanak 01.03.2010 - 00:20

    Hiç kimsenin ahı kimsede kalmaz Hocam. Mazlumun ahını alanın ise vay haline. Yavaş yavaş çıkıyor ahlar. İzliyoruz ve izlemeye devam edeceğiz. Allah cesur savcı ve hakimlerimizin yardımcısı olsun. Selam ve dua ile muhterem Hocam

    Cevap Yaz
  • Mücella Pakdemir
    Mücella Pakdemir 28.02.2010 - 19:37

    Darbeciler geçmişte otobüslerle topladıkları yandaşları ile sözüm ona cumhuriyet mitinglerinde bu millete gözdağı verdiler. Bu gün ise halk kendiliğinden meydanları doldurup ' özgürlük' ' darbelere son' 'darbelere dur de' diye haykırdı. Cesaretli olup elifi elifine bütün yaptıklarını burunlarından getireceğiz inşallah. Balyoz tepelerinde patlayacak. Gerçek demokrasiye ve evrensel hak ve hukuk kurallarına bir an önce kavuşmamız dileğiyle şiirinizi kutlarım Üstadım.

    Cevap Yaz
  • Eyüp Cüce
    Eyüp Cüce 28.02.2010 - 16:16

    Aynı görüşte olmasak ta,şiirinizin edebi yönünü alkışlıyorum.
    Aynı görüşte olmayışımız şundandır ki,dipçiği görünce şapkasını alıp kaçanları kovduk ta ne oldu sanki? ALLAH ALLAH diye diye gelenler de,YALLAH YALLAH diyerek kaçtı.Ayrışmamız ondan.
    Kutlarım.

    Cevap Yaz
  • Yener Sezgi
    Yener Sezgi 28.02.2010 - 15:26

    -Yirmisekiz Şubat..

    Tam yirmisekiz Şubattı
    Batıdan esti rüzgâr
    Manzara hazin
    Hava berbattı
    Ortalık toz duman
    Fırsat bu fırsattı
    Zulüm Milletin iradesine el attı
    Zaten bir despot zihniyet
    Başımıza musallattı
    Bizi bizden kurtaran kahramanlar
    Tozu dumana kattı
    Bahaneler hazırdı
    'Eğri bastı, yan yattı'
    Derken
    Geldi o zaman çattı
    Ve bir kere daha
    Demokrasi gemisi battı

    28 - Şubat - 2009 Amasya Seyfeddin karahocagil


    Hocam o dönemi güzel bir dil ile anlatmışısınız. Tebrikler ve saygılar.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 41 tane yorum bulunmakta