Yeryüzü Geniş Değil miydi?

Fatih Lütfü Aydın
302

ŞİİR


2

TAKİPÇİ

Yeryüzü Geniş Değil miydi?

Nisa, 97 ayeti der ki,
"Yeryüzü geniş değil miydi?"
Niye Şeytanilikten Rabbaniliğe*,
Göç etmediniz de,
Düştünüz yağlı pilavın*1 peşine.
FLA
*Al-i İmran, 79
*1 Bk. Yağlı Pilav şiiri

Haramı yani yasağı belirleme yetkisi Hz.Allah'a aittir.
İçki satılan yerde çalışmanın haram olması için bu konuda bir ayetin olması gerekir.
Yeryüzü geniş değil miydi? sorusunun yer aldığı Nisa 97 ayeti iyi anlaşılması gereken bir ayet bence.

Yaşar Nuri Öztürk
Melekler, öz benliklerine zulmetmiş olanların canlarını alırken, onlara şöyle dediler: "Neredeydiniz siz?" Cevap verdiler: "Yeryüzünde ezilip horlananlardandık biz." Melekler dediler ki: "Allah'ın yeryüzü geniş değil miydi ki orada bir yerden bir yere göçesiniz?" İşte böylelerinin varacağı yer cehennemdir. Ne kötü dönüş yeridir o!

Kişi içki satılan yerde içki içmeyip yanlızca çalışıyorsa öz benliğine yani ruhuna zulmetmiş olur mu?

Nahl, 106,
Yaşar Nuri Öztürk: Her kim imanından sonra Allah'a küfür eder, kalbi iman ile yatışmış halde iken baskıyla zorlanan hariç olmak üzere, inkâra göğüs açarsa, böylelerinin üzerine Allah'tan bir gazap iner. Bunlar için büyük bir azap da öngörülmüştür.

Böyle bir kişi Türkiye ortamında iş bulamama baskısıyla zorlanmış olacağı için Nahl, 106 gereği içki içmeden işine devam etmesinde ona bir günah olmaz gibi geliyor.

............................................................................................................

Muhammet esed yorumu...

97. Melekler, kendilerine zulmeden kimselere canlarını alırken soracaklar: "Neyiniz vardı sizin?" (123) Onlar: "Biz, yeryüzünde çok güçsüzdük" diye cevap verecekler. [Melekler], "Allah'ın arzı sizin kötülük diyarını terketmenize yetecek kadar geniş değil miydi?" (124) diyecekler. Böylelerinin varış yeri cehennemdir, ne kötü bir varış yeri!

123 - Lafzen, "hangi [durum]daydınız?" -Yani, yaşadığınız sırada. Bu, hiçbir geçerli mazereti olmaksızın Allah yolunda her türlü mücadeleden kaçınan insanlara işaret eder.

124 - Lafzen, "Allah'ın arzı, orada hicret edeceğiniz kadar geniş değil miydi?" Hecera ("göç etti") fiilinden türetilen hicret ("göç") terimi Kur'an'da iki anlamda kullanılmıştır: Biri tarihsel olup Hz. Peygamber'in ve Ashâbı'nın Mekke'den Medine'ye göç etmelerini ifade ederken, diğeri ahlakî bir muhteva taşır -yani, insanın Şeytan'dan Allah'a "hicret"i- ve kişinin ana yurdunu mutlaka maddî anlamda terk etmesini gerektirmez. İşte yukarıdaki pasajın işaret ettiği, hicret teriminin bu daha geniş dinî ve ahlakî anlamıdır. Tıpkı bir önceki pasajın (95-96. ayetler) "Allah yolunda üstün çaba gösterilmesi"ni (cihâd) terimin en geniş anlamıyla, yani, hem maddî hem manevî çabaları ve gerektiğinde kişinin servetini ve hatta canını feda etmesini kapsayan anlamıyla kullanması gibi. Mekke'den Medine'ye maddî anlamda göç, Mekke'nin H. 8. yılda fethinden sonra müminler için zorunlu olmaktan çıktığı halde kötülük yurdundan iyilik yurduna ruhsal göç, İslam'ın temel şartlarından biri olmaya devam etmektedir. Başka bir deyişle, "Şeytan'dan Allah'a hicret etmeyen" kişi mümin olamaz. Bir sonraki cümlede, bu konuda kayıtsız kalanların suçlanmasının sebebi budur.

Alıntı kısa yolu.... ://kuran.gen.tr/nisa-suresi-turkce-muhammed-esed-kuran-tefsiri?x=s_main&y=s_middle&kid=31&sid=4
....................................................................................................................

Muhammet Esed'e göre, "Yer yüzü geniş değil miydi?" sorusu, "Şeytanilikten Rabbaniliğe niye huy değiştirmediniz?" anlamına geliyor.
FLA

Fatih Lütfü Aydın
Kayıt Tarihi : 12.3.2024 22:29:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!