“İnsanın önce kendisindeki kin, kıskançlık, hırs, zalimlik gibi kötü huyları görmesi, onlardan arınması lazımdır.” (Mevlana Celaleddin Hz.)
Bir insanın başkalarının hata ve kusurunu araştırma arzu ve eğilimi;
Gerçekte kendi kusurunu görmemesi veya kendi kusurunu meşrulaştırmak için emsal arama “TENCERE DİBİN KARA, SENİNKİ BENİMKİNDEN KARA” psikolojisinden kaynaklanan savunma refleksinden başka bir şey değildir.
Hal böyle olsa bile hiç bir kimse, başkalarının kusurlarını araştırma, bulma, görme, onları hata ve kusurlarından dolayı rencide etme hak ve yetkisine sahip değildir. “şahsı adına zararından emin olma, tedbirli davranma düşüncesinin dışında”
Neden halâ gelmedi, yoksa
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Devamını Oku
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
değerli yazınızı dikkat ve hayranlıkla okudum. Kişilik kolay elde edilen bir meziyet değildir elbette sureti insan olsa da hayvani yanımızla günah çizgilerine basmaktan kaçınmayız. Oysa insa yaratan Rabbim en üstün vasıflarla donattmıştır en kıymetli olanı değil de en aciz va az olanı çok kullanmayı tercih ederiz belki daha kolay gelir de ondan mıdır. Taki Rabbim selamet eylesin cümleye. Kamil insan olup gerçek aşkı görünceye kadar belkide her bir hatamız bir imtihandır. Doğru yola düşünceye kadar hatalarımızla yontuluruz bu yolda kibir gurur başkasının ayıbını ifşa etme eğilimlerini ne denli azaltırsak o hızla mertebemiz yükselecektir. Dileyelim tüm mümin kardeşlerimiz kötü huy ve karakterlerini hızla terk eylesin. Elbette hatasız kul olmaz. çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
güzel bir cevap iyi anlamlı bir çalışma olmuş eline sağlık
Bu şiir ile ilgili 2 tane yorum bulunmakta