DENEME
Temmuz bitmek üzere ; bir hafta sonra ağustostayız.
Havalar ,dönence normallerinin üzerinde seyredince evlere kapandık. Güneş ışınları dikey vuruyor insana. Yaşlandık ; bir de kronik rahatsızlığınız varsa daha dikkatli olmak zorundasınız.
En iyisi mi evde kalmak ve kendimize iş çıkarmak. Fırsat buldukça da okumak.
Genç Werther’in Acıları’nda 13 Mayıs 1771 tarihli mektubuna ‘’ Kitaplarını göndereyim mi,diye soruyorsun? -Canım,Tanrı aşkına, lütfen,bırak onlar uzak dursunlar benden!Artık yönlendirilmek,dürtülmek,şevklendirilmek istemiyorum , bu yürek zaten kendiliğinden kabarıyor yeterince ; bana ninni gerek…’’ tümceleriyle başlıyordu.
Yapıtın içeriğiyle ya da Werther’in kitaplarla olan ilgisinden söz etmek için yapmadım bu alıntıyı.Kahramanımız bir kitap düşmanı da değildi zaten.
Okumayanlar için yapıtı öneririm.
Fırsat buldukça okuyorum ben de.Yönlendirir,dürter,türlü sorunlar çıkarmadan başımıza başka evrenlerin kapılarını aralar kitaplar.
Bir şeyleri değiştirdiğini biliyorum kitapların ve bundan dolayı kendimi bildim bileli onlarsız bir yaşamı düşünemiyorum,düşleyemiyorum.
Yeni başladığım her kitabın bende keyif yaratmasını isterim,dersem sığ bir söylem olur.Kitabın kapağını kaldırdığım an iç evrenimin değiştiğini duyumsarım.
Okumak ve dünyamızı değiştirmek !
Son on gün içinde Genç Werther’in Acıları başta olmak üzere ,-ki 13 yıl önce dün ; 24 Temmuz 2011’de yaşamını yitiren- Didem Madak’ın GRAPON KAĞITLARI, AH’LAR AĞACI’nı ; Ahmet ALTAN’ın çok sevdiğim GECEYARISI ŞARKILARI ve KRİSTAL DENİZALTI adlı denemelerini yeniden okudum.Panait ISTRATİ’nin BARAGAN’IN DİKENLERİ’ni unutmamışım. Bu arada onu da yeniden okudum.Yapıt şöyle bir diyalogla sonlanıyordu :
-Nereye gidiyoruz,Yonel ?
-Dünyayı dolaşmaya,Matake,ardımızda dikenler!
Bu yakıcı sıcaklarda değil dünyayı dolaşmak ,iki saatlik bir yolcuğa bile katlanamıyorum. Ama dünyayı dolaşmanın başka yolları da yok değil.
Madak , enfes şiiri AĞLAYAN KAYA’nın ilk dizelerinde şöyle diyordu :
‘’Ben şiirin nefret taşı
Büyük bir Amerika keşfettim ruhunuzda
Ben başarıların Kristof Kolomb’u
Ne duruyorsunuz hadi alkışlayın !
Cennete gitmedim otostopla,
Cinnete kadardı tüm yollar oysa,
….‘’
Murat BELGE’nin 2019 yılında İletişim Yayınları’nca 11.baskısı yapılan ‘Başka Kentler,Başka Denizler’ adlı dört ciltlik -her biri 500 sayfaya yakın – gezileriyle,izlenimleriyle dolu yapıtında – itiraf etmeliyim ki bir Kristal Denizaltı’yla değil- ağır ağır yol almaktayım.
Kitaplara gitmek kimileyin Cennet’e gitmek gibi sevindiriyor beni !
Temmuz bitiyor ; şimdilik cinnet geçirmedim. Umuyorum sıcakların ardımızda kalacağı günler yakındır.
İnsanlığın ne çok kadim anlatısı var.Oku,oku bitmiyor. Okumamak hiçbir şey bırakmıyor insana.Her kitabın sayısız kuşağa yankısı olduğunu biliyorum.
Sizden bir şey almadan size çok şey veren kitaplarla dost olunuz; onlarla yarenleşiniz. Otostop yapar gibi bir sayfasından öteki sayfasına doğru yol alınız.
Kayıt Tarihi : 20.9.2024 19:10:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!