Değişen yaşam biçimi, rafine ve işlenmiş gıdalar çiğneme alışkanlıklarında da değişikliklere sebep oluyor. Besinlerin yeterince çiğnenmemesi insana çeşitli rahatsızlıklar olarak geri dönüyor. Çiğneme alışkanlığı kazanmak demek pek çok rahatsızlığın ortadan kaldırılması demektir.
Çiğneme memelilerin beslenmesinin ilk ve en önemli aşamasıdır. Çiğnemek canlılar için biyomekanik bir olaydır ve vücutta bazı sistemleri harekete geçirir.
Bunun yansıra parçalanan gıdalar kolayca hazmedilir. Besinlerin yeterince çiğnenmeden yutulmasının bağırsaklarda oluşan gazların önemli sebeplerinden biri olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
Sağlıklı bir hayat için yavaş yemek ve besinlerin ağızda iyice parçalanmasını sağlamak elzemdir. Yavaş yemenin olumlu etkilerinin vücutta yansıması için öncelikle sofra alışkanlığı edinilmeli ve düzenli bir beslenmeye geçilmelidir.
Çünkü ayaküstü atıştırma biçiminde yemek yeme alışkanlığı sağlıklı bir beslenme düzeni değildir.
Sofra düzeni içinde yemek yeme alışkanlığı, sofrada kalma süresini uzatacağı için sağlıklı bir yaklaşımdır. Vücuda giren besinlerin beyin tarafından algılanıp doyma hissini ortaya çıkartabilmesi için belli bir süreye ihtiyaç vardır.
Hızlı yemek, beynin algılayabilmesi için gerekli olan süreyi sağlamadığı için geç harekete geçecek ve vücut aslında yeterli besini almış olmasına rağmen bunu hissedemeyecektir.
Öte yandan yavaş yemek iştahın da kontrol altına alınmasına ve vücuda gereksiz yere fazla besin girmesine engel olur.
Örneğin yemeğe salata ile başlamak iyi bir yöntem olabilir. Çünkü salata çiğnenmeden yutulamayacağı için sürenin uzamasına ve midede fazla yer kaplaması bakımından tokluk hissi uyandırmasına sebep olacaktır. 05.05.2021
Kayıt Tarihi : 16.4.2025 02:53:00





© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!