Küçük, muttarid, muhteriz darbeler
Kafeslerde, camlarda pür ihtizaz
Olur dembedem nevha-ger, nagme-saz
Kafeslerde, camlarda pür ihtizaz
Küçük, muttarid, muhteriz darbeler...
Sokaklarda seylabeler ağlaşır
ne olur kim olduğunu bilsem pia'nın
ellerini bir tutsam ölsem
böyle uzak uzak seslenmese
ben bir şehre geldiğim vakit
o başka bir şehre gitmese
otelleri bomboş bulmasam
Devamını Oku
ellerini bir tutsam ölsem
böyle uzak uzak seslenmese
ben bir şehre geldiğim vakit
o başka bir şehre gitmese
otelleri bomboş bulmasam
Yağmur yok... Yağmuru biraz irdelemek gerekirdi...
Hoş fevkalade hoş...
Bu şiir aliterasyon sanatına örnek şiirlerdendir.
Şiirde yağan yağmurun sesini duyar, kararan havayı,
yaklaşan ufku görürüz. Küçük muttarit muhtariz darbeler' saçaklara damlara (hele o eski damlar çinko kaplama ise) titreşerek pıt pıt vuran yağmurun tıkırtısı duyulur. Sokaklarda seylabeler ağlaşır, ufuk yaklaşır, yaklaşır yaklaşır' da ise sokaklarda seller ağlamakta, yağmurun sesi şırlamakta, şırıl şırıl yağmur yağmaktadır. Not: Muhteriz darbeler, asla 'muhteris ihtiraslı' değil, 'muhteriz/ titrek' tir.
Yağmur yağıyor. Şakır şakır yağmur yağıyor...
Benim hafızam neden 'Saçaklarda damlarda pür ihtizas' diyor?
Nihat Sami Banarlı'nın Lise II Edebiyat Kitabı da yok ki
doğrusunu bulabileyim.
neden hafızam 'Saçaklarda damlarda pür ihtizas' diyor?
Şiir hakkındaki düşüncem; Yağmur yağıyor, şakır şakır yağmur yağıyor, şarıl şarıl seller akıyor, hava kararmış, ufuk yaklaşmış, yağmur yağıyor.
R.Mahmut Ekrem'in 'ahengi taklidi' dediği imgesel söyleyiş tarzının en güzel örneği bence.Şiirdeki sesler ve söyleyiş yağmuru adeta insana yaşatıyor.
tabii ki lisan oldukça ağır.sadeleştirilmiş hali ile bile günümüz türkçesine. fakat anlam ve içerik manzaranın tasviri ile örtüşmekte. güzel bir anlatım,ahenkli dizelerle sunulmakta. bizim dilimiz o kadar çok arapça, farsça,ve fransızca ile iç içe girmiş ki o dönemde kalmamış günümüzde bile kendini hissettirmekta. bazı kelimeleri o kadar kanıksamışız ki yabancı gibi gelmemekte. veya bazı yabancı kelimeler bir iki harf oynaması ile sanki türkçe imiş gibi geniş bir alanda kullanılmakta. kısacası canım güzel türkçe her devirde yaralar almakta,onu arındırmak,arıtmak mümkün değilmiş gibi.buda nesiller arasında kopuklağa neden olmakta.tabbi temelde yatan unsur ne şair nede yazarlar asıl mesele milli eğitim politikamızın esaslı olmayışı .bu gün bile yabancı örnemekler kitapları girmekte sebep çeşitlilik.oysa biz türkçemizi tam kavrayamadan,zenginliğini yeterince anlıyamadan başka örneklere yakın durarak ne kazandıracağız lisanımıza ne geçmişi ,ne geleceği eleştirmektense dilimize objektif bakmayı,milli bir eğitim politikası oluşturmayı öğrenmeliyiz. Tevfik Fikret zamanına göre iyi bir değer ve kıymetli bir şair.saygılar.
(Muttarid, muteriz, muhtazır…)
Şiirde bu kelimeler Farsça edebiyatında bile biraz haddini aşmış, Arapça’ya kaçmış kelimelerdir. Daha çok Hint sebkini seçen ifratçı şairlerimiz kullanmıştır ( ağır gazelleri ile ünlü olan Hakani’nin vs. şiirlerinde böyle sözlere rastlayabiliriz)
Hal bu ki (seylabe, nevha-ger, nagme-saz, dembedem, nısf-ı şeb, numayan, şitaban, puşide ser, guş-i ruhum, gevherin, katre, tanin) kelimeleri daha zarif ve daha çok İrak sebkine yönelik gazel ve şiir yazan ılımlı, olumlu ve büyülü şairlerimizin kullanıldığı kelimelerdir ki ustaları Hafız-ı Şirazı, Mevlana, Saeb-i Tebrizi, ve bu asırda da Mehdi Dijur'u vs. isim verebiliriz.
Tabi görüşüm o ki Osmanlı Türkçe’sinin (Farsça - Arapça dillerinin) bilinmesi günümüzün şairinin düşüncesine, düşüne ve hayal gücüne katkı, ve şiirine de ( doğru kullanıldığı sürece) estetik ve renklilik (sevdalısı olmamaya ve aşırıya kaçmamak şartıyla) sağlayabilir..Ki günümüzün Türk şiirinde de bu kelimelerden ve dillerden faydalanan ve şiirinde sık sık kullanılan bir çok şaire rastlayabiliriz.
Şiir genel olarak yağmurun bir resmi gibiydi..
Bakarken ıslanmış gibi oldum..!
Toprağın yağmurlu olsun şair..
Saygı ile rahmetle
Behruz Dijurian
Öter guş-ı ruhumda boş bir enin,
Boğuk bir tezad-ı sukun u tanın;
çok güzel bir şiir
kutlarım
saygılar
pıt pıt mavi midir nedir, susturun şunu yahu...
'Sevda yağmuru'nun orijinali olmasın?
Bu şiir ile ilgili 33 tane yorum bulunmakta