güller birbirini eleştirirken camdan bakan annem
tersyüz edilmiş çağındayız belki insanlığın
benim ağzım senin yaralarında merhem ve sevdiğim kadınlar
isa'yı ardından 5 kez bıçaklar, seninleyim meryem!
jülieti sevmedim romeosuyla haspa ve hoppaydı baştan sona
leyla bir çocuğu bırak iki dirhem süt bile vermedi mecnuna
Neden halâ gelmedi, yoksa
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Devamını Oku
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
kaan'ı okumak çok güzel.
Tartışmalara sebebiyet vermiş, bir de ben okuyayım dedim bu nedir? Şimidi, elbette herkesin şiir tanımı kendinedir ve zaten tek bir şiir tanımı da yoktur, olsaydı özgünlük olmazdı. Lakin , benim bildiğim şiir denilince akla akıp giden satırlarda yıkanan melodiler gelir. Ben bu şiiri okurken sürekli duraksadım, bir türlü su yolunu bulamadı gitti. Anlamı saklı cümlelerin ağırlığı büyük olabilir buna lafım yok ama, bu başka bir yolla yapılsa şiir daha bir şiir oluverir gibi. ;Usta değilim, eleştirmenlik ne haddime, sadece satırları donatmış ama ruhu katmamışsınız..Saygılar.
Şiir şairinden çıkıp bir tek kişiye bile ulaşırsa artık şiiridir, buraya asıldığındada en az bir kişiye ulaşmış demektir ve şairinden ayrılmıştır o artık kendi yoluna gider yeni okumalar ve kendine okumalarla yolunu bulur. hepimizin bir şiiri beğenme ya da beğenmeme hakkı vardır. O hak kimsenin tekelinde değildir. çünkü o kişinin özgürlük alanına kimsenin girme hakkı yoktur. ama şiiri beğenen yada beğendiği ni söyleyen birileri varsa onların hakkına da kimse müdahil olamaz, buda beğenenlerin özgürlük alanıdır. beğenmiyor olmak yada beğeniyor olmak diğerlerinin beğenisi yada beğenmiyor oluşu ile dalga geçmek yok ya da var gibi ahkamlar kesmek kimsenin haddi değildir. bu iki taraflı bir konuşmadır kimse alınmasın ama her kes ötekinin düşüncesine saygılı olsun. bu düşünce yani ötekini anlamasakta kabullenebilme düşüncesi yok olduğunda aptal bir birey durumuna düşeriz değilse kimseye hakaret etme niyetinde değilim Aziz Nesin yaklaşımı sadece teşbihtir...
Ayrıca Aziz Nesinin söylemi de genel anlamda anlaşıldığı gibi değildir. ama o uzun hikaye, bu köşeye bir daha yorum yapmama kararı aldım bu son yorumumdu .. Umarım hepimiz bir gün ötekine saygıyı öğreniriz hepinize saygılar ve iyi akşamlar dilerim...
Aziz Nesin salak dememiş aptal demiştir ve bence iyimserdi sizin aklınıza da Neyzen gelmiş şimdi ben size kendinizi şerefsiz mi hissettiniz demeliyim? şiir adına sanat adına konuşacaksanız bilgiye konuşmalısınız elitin değildir şiir ama sanat adını aldığında bizzat şiirin kendisi elittir emeği hak eder. Kişilerin bir şiiri beğenme yada beğenmeme hakları vardır ama burada şiir vardır ya da yoktur gibi ahkam kesebilmeleri yalnızca ahmaklık hatta aptallıktır. Bu yüzden de ben Aziz Nesini sık sık hatırlıyorum kimse kusura bakmasın.
Sayın E.Kurul günün şiirine yaptığım elleştirimde ne adınız ne de yaşınız geçmiştir ve dolayısıyla adımın eleştirinizde geçmesine son derece şaşırdım.
Ama yaptığım olumlu eleştiri esnasında şiiri anlayamayan,ya da anlamak istemeyenler için bir eleştiri vardı. Bunu inkar etmiyorum.
Ama öyle zavallılarla dolu bir toplumuz ki; sanki beni yıkacakmış gibi;şiirlerime girmiş ve eminim okuyup anlamaya bir saniye bile ayırmadan hepsine bir puan vermiş sağolsun .))))
O zavallı kimdir bilemem ama ,şiirlerime verilen puan ortalaması ''1''i hiç geçmese de ,yazdıklarımı gerçekten hiç bir kimse beğenmese de şiir yazmaya ,düşüncelerimi tüm dürüstlüğümle burada yazmaya devam edeceğim.
Şairin yorum alanını amacına aykırı bir şekilde kullandığım için de özür dilerim.
Tüm şiir sevenlere saygı ve sevgiler
Fikret Şahin
Bir edebiyat otoritesi değilim. Burada şiir yazanların ve şiirlere övgü veya eleştiri yöneltenlerin önemli bir kısmı da edebiyat otoritesi değildir.
Şiir, bilgi ve duygu birlikteliğinden doğar. Buradan hareketle önceki çağlarda yazılmış, günümüze kadar da yaşayabilmiş şiirleri ve onların şairlerini küçümsemek, kestane meyvesinin çıktığı kabuğu beğenmeyerek ona tükürmesi ile benzeşir.
Edebiyatın diğer dallarında olduğu gibi şiir de elbette gelişmelidir. Fakat mantıktan nasipsiz imgeler, anlaşılmaktan uzak, değer yargılarını örseleyen söylemler, disiplin kaygısı taşımadan alt alta konulmuş satırlar değişim, arayış olabilir ama asla gelişme olmaz.
Her ne kadar şiirin çok farklı tanımları olsa da hemen bütün tanımlarda ses uyumundan, ritimden, imgeden, müziğe yatkınlıktan söz edilir. Bütün tanımların ana fikrinde de şiirin bir söz disiplini olduğu sonucuna ulaşmak mümkündür.
Yukarıya asılanı anlamaya çalışarak okuyan, şiirde olması gereken özelliklerden bulduğu veya hissettiği kadar değerlendirir.
Yukarıya asılanı şiir kabul edenler ne kadar saygıyı hak ediyorsa kabul etmeyenler de en az o kadar hak ediyor.
Saygı ile.
seçici kurul süprizi seviyor Kaan kardeş bende negatif istemde bulunmuştum aslına bakarsan dinletemedim yolun bence doğru devam kardeşim
bu günlerde aklıma sık sık Aziz Nesin üstad geliyor nedense hayrolsun toprağamı bakyorum ne? ? ?
Sevgili Emrah, bazı noktalarda evet haklısın,her ne kadar 'türk şiirini koruma kanunu' diye bir şeye külliyen karşı olsam da..(birileri orhan veli'den türk şiirini korusaydı ya da cemal süreya'dan..asla güzel şiirler okuyamayacaktık!!mesela!)
ama Emrah düşünsene,yeni bir şeyler denemeden ,bazen 'doğası gereği'(bak 'doğası gereği' diyorum bir taklitten bahsetmiyorum..) marjinal olmadan ,bir şeyler üretmeden 'sanat' dediğin şey ne kadar ve nasıl bir adım sonrasına taşınacak..?
şimdi kolay 'bu şiir değil' demek..bak ilmini de alıyorsun bazı şeylerin..ama bir bakış açısı var ki ben senden mesela onu beklerim;'bu şiir olabilir mi' diye yarın için bir adım sonrasını düşünmeni..
hep eskilerle bir kıyas içindesin doğal olarak ama bir de başka bir açıdan bak.. tabii ki bu da zorlama olacak değil:) benimki minik bir bakış açısı tavsiyesi..
bana bak..kızmaca ,darılmaca yok..yeni kavuşmuşuz zaten abla -kardeş..aaa sakın!..:))
Evet,şiir ,şiir kalıplarına takılmış kalmış,şiir evriminin adımlarını takip edemeyecek kişilerce odur ,budur, şiir değildir denecek türden.
Ama ne olurdu hala ateşi odunları birbirine sürterek elde ediyor olsaydık....
Şairin bir şiirini okuyarak derinliğini anlayamayanlara sesleniyorum...Diğer şiirlerini de okuyun .
İnanılmaz yaratıcı ,akıl dolu imgeleriyle son derece şair doğmuş bir şairdir. İnsanı iki yakasından tutup ,şiirin ta içine sürükleyen şiirlerini büyük bir zevkle okudum.
Bu yeteneği göremeden veya görmeye kapasitesi yetmeden eleştiren bilgiçlere hatırlatacağım tek söz var : ''Söz gümüşse sukut altındır.''
Tüm şiir sevenlere sevgi ve saygılar...
Fikret Şahin
ah babam, ne benzerim ona kırılmak ve öfkelenmekte
o tuzluğu sever limonsuz ruhuna dökmek için
benim kalbimi silmeye bir elbezi yeter her yemekte
güller yani, bırak birbirini yesin dursun anne
senin halin gülün deldiği topraktan nice
kutlarım şirin şairini
saygılar
Bu şiir ile ilgili 31 tane yorum bulunmakta