İnsanoğlunun çözmesi gereken en büyük problemi nedir acaba? Biraz düşünelim bakalım, mesela maddi anlamda yaşanan sıkıntılar, bunun üzerinde düşünelim; bu sıkıntıyı yaşayan insanlara soracak olursanız onlar için kuşkusuz en büyük problem bu sıkıntıları aşamama sorunudur ve kanımcada onların penceresinden bakıldığında aklıdırlar.
Yine bir çiftçiye soracak olursanız zaman ve şartlara göre farklı cevablar almanız mümkündür.zaman ve şartlardan kastım şudur; örneğin ekim ayında
sorarsanız yağmurların yağmadığından şikayet ederler.(Hoş bu sene alabildiğine yağdı yağmurlar)
Bir ilkokul öğrencisine sorarsanız tabii sizinde tahmin edebileceğiniz gibi problem karneye gelen düşük notlardır.Burada bir tesbit yapalım hemen onların bu stresini ana ve babaların beklentileride ikiye katlamaktadır.Ana ve babalar stres vericisi olabilmektedirler farkında olmadan.
İşverene sorarsanız,(belki de onlara hiç sormamak lazım) sonu gelmeyen ağlanmalar denizi içerisinde boğulur gidersiniz. En büyük sıkıntılarıda işçi maliyetleridir.Durmadan o günkü hükümetten birşeyler isterler.
Bu örnekleri öylesine çoğaltabiliriz ki.....
Ya kardeşim bir Allahın kulunun aklınada şu soru gelmez; orada bir memleket
var uzakta,o memleket bizim memleketimiz ve orada az da olsa şairler yaşar
bu adamlara da bir soralım bakalım bunlar ne yaparlar,ne isterler.....
Baktım olacak gibi değil hem kendim,hem şair arkadaşlarım adına bu soruyu
ben sorayım kendimize bir kıyak yapayım dedim.
Şimdi bu soruyu sorduk ya rahatladım,şimdi top bizde öncelikle şunu söyleyelim şair kendisi için bir şey istemez kollektif anlamda ancak talepleri
olabilir.
Ama onun esas problemi sanatın insanın ölümle yaşam arasında ki işlevidir.İnsanı hayata bağlayan yegane şeyin genel anlamda sanat,biraz yerel anlamda söylersek şiir olduğunu insanlara anlatamama sıkıntısıdır.
bu konu üzerinde söyleyecek birşeyleri her zaman vardır şairin.
Yani şöyle söyleyelim bu konular üzerinde düşünmenin bile insanoğlunun nabız atışı olduğunu bilir o.
Şimdi bizde o nabız atışlarından örneklemeler yapalım biraz.
Şiir insanın kendini üretme sanatıdır da diyebiliriz,varoluşunun belgesidir. İnsanın bu dünyada yaşadığının göstergesidir.Diyebiliriz ki kainatta şiir varsa insanda var demektir.Uzay araştırmaları yapan bilimadamları kainatın başka yerlerinde de insan olup olmadığını araştıracaklarsa ki araştırıyorlar dayanak noktaları şu olmalı araştırdıkları o coğrafyadan önce şiir duyumları almaya çalışmalıdırlar.Eğer o gezegenlerden böyle duyumlar alabiliyorlarsa orada yaşayan canlılar var demektir.(Bu da benim onlara kıyağım olsun)
İnsanoğlunun yaşamsal göstergesidir şiir.Aslında şiiri kapsayan sanattır demek lazım ama burada biraz bencillik yapmama izin verinde``şiiri kapsayan yine şiirdir``demiş olayım.
İnsanoğlu bence şunu da unutmamalıdır ki dünyada yaşayan insanlar şiir yazmayı ve okumayı bıraktıkları gün kıyametin kopacağı gündür.Çünkü o aşamaya gelinceye kadar,olumsuz yönde gelişmeler olacaktır.
İnsanların yapısında şiir sanatından uzak kaldıkları için sertleşmeler olacak güzel söylemler unutulacaktır.Arabalara,silahlara ve paraya olan düşkünlük beraberinde çekişmeleride getirecektir.Ve şiirin en sevmediği ve kabul etmediği unsurlardan birisi olan rekabet anlayışı insan hayatının vazgeçilmezi olacaktır.
Çünkü sanatta rekabet olmaz,onun toprağı o değildir.
İnsanların hayatlarını kendine yakışır bir biçimde devam ettirebilmeleri için ne rekabetlere,ne çelişkilere ne de kavgalara ihtiyacı vardır.Ama bunu anlayamayacak olan ve bir avuç şairin sesini duyamayacak olan insanlık kendi sonunu,kendi kıyametini kendi elleriyle yaşatmış olacaktır.
Şiirin bir öğreti yanı olduğunu unutmamak gerekir.Evet şiir bir öğretidir ve insanların ondan öğrenecekleri çok şeyler vardır.Şiirin öğreti yanının en önemli özelliği insanı düşünmeye sevketmesi ve düşündükçe evcilleşmeye başlamasıdır.
İşte bu şiir öğretisinin insanı evcilleştirmeye yönelik olan katkısını sürekli kılamazsak,devamlılığını sağlayamazsak o hiç kullanmak istemediğim kıyamet kelimesi zorunlu bir seçenek olarak önümüze çıkacaktır.
Dileğimiz bunun gerçekleşmemesidir.
Kayıt Tarihi : 4.11.2006 22:33:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Kendi görüş düşüncelerimi kısa da olsa burada belirtirken güzel,anlamlı çalışması için Gürbüz beyi yürekten kutlarım.Saygı,sevgilerle.
TÜM YORUMLAR (1)